ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

Στην ελληνική γλώσσα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

* Παράλληλα θα διδαχθούν μαθηματικά, αισθητική και φυσική αγωγή καθώς και την αγγλική γλώσσα

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2017 14:28
Tα τρία βιβλία ελληνικής γλώσσας, για παιδιά δημοτικού σχολείου, για την εκπαίδευση των προσφύγων Tα τρία βιβλία ελληνικής γλώσσας, για παιδιά δημοτικού σχολείου, για την εκπαίδευση των προσφύγων

Την ελληνική γλώσσα θα διδαχθούν τα προσφυγόπουλα, στα τμήματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, ως ένα από τα βασικά μαθήματα στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Η διδασκαλία της επικοινωνίας με τη μητρική γλώσσα της κοινωνίας στην οποία φιλοξενούνται, αποτελεί προτεραιότητα και εκτιμάται ότι απαιτείται για την ομαλή ένταξή τους στο νέο τους κοινωνικό περιβάλλον.

Τα βιβλία με τα οποία θα διδαχθούν την ελληνική γλώσσα έχουν ήδη διανεμηθεί στη Λάρισα και προσεχώς τα προσφυγόπουλα θα ανοίξουν τις σελίδες τους πάνω στα θρανία των σχολικών αιθουσών, που θα στεγάσουν την εκπαίδευσή τους.

Παράλληλα το ωρολόγιο διδακτικό τους πρόγραμμα -για μαθητές δημοτικού σχολείου-το οποίο στα σχολεία της Λάρισας αποφασίστηκε να υλοποιηθεί τις ώρες από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το απόγευμα, περιλαμβάνει και τα εξής μαθήματα: Αγγλικά , Μαθηματικά, Φυσική Αγωγή και ΤΠΕ.

Σύμφωνα με αυτό, μεγαλύτερη βάση θα δοθεί στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως διαπιστώνεται και από την κατανομή των ωρών διδασκαλίας, που έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και είναι το εξής:

-Στα Δημοτικά σχολεία, ο χρόνος -ώρες ανά εβδομάδα- ανά διδακτικό αντικείμενο κατανέμεται ως ακολούθως:

Ελληνική Γλώσσα     6

Αγγλικά        4

Μαθηματικά  3

Φυσική Αγωγή         3

ΤΠΕ 2

Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) 2

-Στα Γυμνάσια ο χρόνος -ώρες ανά εβδομάδα- ανά διδακτικό αντικείμενο κατανέμεται ως ακολούθως:

Ελληνική Γλώσσα     6

Αγγλικά         4

Μαθηματικά  4

Φυσική Αγωγή         2

Πληροφορική 2

Πολιτισμός και Δραστηριότητες     2

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπονται για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), στα σχολεία «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας των Δ.Υ.Ε.Π. περιλαμβάνει την προσαρμογή και εξοικείωση των παιδιών των προσφύγων, με τους σχολικούς χώρους και δραστηριότητες υποδοχής αυτών, από τους εκπαιδευτικούς και φοιτώντες μαθητές, στην περίπτωση που λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα στο σχολείο. Εναλλακτικά και κατά περίπτωση δύναται η ενημέρωση των παιδιών των προσφύγων να γίνει από τους εκπαιδευτικούς στα κέντρα φιλοξενίας, παρουσία των γονέων τους και στη συνέχεια να αναχωρήσουν για τα σχολεία».

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Όσο αφορά αναλυτικότερα στα βιβλία ελληνικής γλώσσας που εκδόθηκαν για την εκπαίδευση των προσφύγων, είναι τα εξής: «Πατημασιές - Α Τάξη», «Πάμε στην αγορά» - Α΄ Τάξη και «Πού είναι ο φασαρίας;» - Α΄ Τάξη.

Στο πρώτο βιβλίο της ελληνικής γλώσσας, τα παιδιά καλούνται να ξεκινήσουν μαθαίνοντας να γράφουν το όνομά τους στα ελληνικά και ακολουθούν θέματα, όπως ο τόπος κατοικίας τους, ονόματα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος… κ.α.

Με κεντρικό ήρωα τον «Φασαρία», το δεύτερο βιβλίο γλώσσας, που θα διδαχθούν στον επόμενο στάδιο εκπαίδευσής τους, τα παιδιά αρχίζουν να διαβάζουν περισσότερες λέξεις στα ελληνικά, ενώ στο τρίτο βιβλίο σύμφωνα με την ύλη που περιέχει, διαφαίνεται ότι έχουν διδαχτεί και μάθει, στοιχειώδεις γνώσεις βασικών λέξεων της καθημερινότητας.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Για τα παιδιά άνω των 15 ετών, όπως επίσης και για τους ενήλικες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα παιδιά άνω των 15 ετών έχουν τη δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα τριτάξια λύκεια, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, η πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους.

Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), ενώ παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ

Τα νηπιαγωγεία για τα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν μέσα στις δομές φιλοξενίας τους και ειδικότερα στη Λάρισα, μέσα στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο.

Θα εφαρμοστεί για την εκπαίδευση των νηπίων, το υποχρεωτικό πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου της χώρας μας, από τις 8.20 το πρωί έως 13.00.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, το οποίο βασίζεται στις προτάσεις της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και είναι το εξής:

«Παιδιά προσχολικής ηλικίας: η εκπαίδευση των παιδιών 4-5 ετών προβλέπεται να παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Παράλληλα, θα παρέχονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων, εντός των δομών φιλοξενίας από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την παροχή από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών των προσφύγων εντός των δομών φιλοξενίας».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass