ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μαραθώνια συζήτηση για τα προσφυγόπουλα

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2017 14:11

Σε μαραθώνια συζήτηση, μεταξύ στελεχών της εκπαίδευσης, εκπροσώπων του δήμου Λαρισαίων, εκπαιδευτικών και γονέων, εξελίχθηκε η χθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο δημοτικό σχολείο Τερψιθέας Λάρισας, με θέμα τη στέγαση τμημάτων εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, στο εν λόγω σχολείο.

Ειδικότερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Τερψιθέας συγκάλεσε χθες το απόγευμα στο σχολείο, συνάντηση μελών του, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν με στελέχη της εκπαίδευσης και ειδικότερα με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, τον διευθυντή της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη, τις συντονίστριες των Δομών Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Λάρισα κ. Δήμητρα Μακρή και κ. Μαρία Φουρκιώτη, αλλά και τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, το τι μέλλει γενέσθαι με τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στις αίθουσες του σχολείου.

Στο πλαίσιό της εκφράστηκαν προβληματισμοί γονέων και απαντήθηκαν απορίες τους, όσο αφορά για τις ώρες που θα λειτουργούν τα τμήματα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, σε ποιες αίθουσες θα κάνουν μάθημα, για την καθαριότητα των χώρων κ.α.

Μεταξύ των ερωτήσεων γονέων, που τέθηκαν ήταν: «Γιατί επιλέχθηκε το δικό μας σχολείο;», «Ποιος το πρότεινε;», «Έχουν περάσει από ψυχολογική εξέταση τα παιδιά;» «Έχουν εμβολιακή κάλυψη;» κ.α.

Σύμφωνα με την κ. Ελένη Αναστασοπούλου, απαντήθηκαν οι απορίες των γονέων από τους αρμόδιους φορείς και η ίδια υποστήριξε ότι η διεύθυνση εκπαίδευσης είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία, στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Μάλιστα τόνισε ότι στη συνάντηση συμμετείχε και ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημ. Μπαμπαλής καθώς και ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Δημ. Δημητριάδης, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις γονέων, για την ιατρική φροντίδα που έχουν τα προσφυγόπουλα και την υγιεινή τους.

Από τη μεριά του, ο κ. Σ. Βούλγαρης, υποστήριξε στην «Ε», πως: «Εκτιμώ ότι η συζήτηση αυτή είχε ένα θετικό αποτέλεσμα… Οι γονείς αγωνιούν για το άγνωστο και προσπαθήσαμε να τους δώσουμε τις απαντήσεις που ζητούσαν. Η άγνοια δημιουργεί φόβο… Η αγωνία τους είναι η συνύπαρξη των παιδιών τους με τα προσφυγόπουλα».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τερψιθέας κ. Χρ. Μπόνιας κ.α.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Την άποψή τους, για το δικαίωμα στην εκπαίδευση που έχουν τα προσφυγόπουλα, εκφράζουν φορείς της Λάρισας, σε ανακοινώσεις τους, καταθέτοντας θέσεις ενάντια στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό.

Αναλυτικότερα, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Θεσσαλοί πολίτες του κόσμου»:

«Είμαστε αντίθετοι στις ρατσιστικές παρεμβάσεις και φωνές που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την διαφορετικότητα για να σπείρουν μίσος και απειλές στην τοπική μας κοινωνία. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με τις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και θρησκείας.

Καλούμε τους γονείς και κηδεμόνες, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών να απομονώσουμε ακραίες ρατσιστικές και φασιστικές φωνές και να εκφράσουμε ενεργά την υποστήριξή μας στην συμμετοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία της πόλης μας».

Τμήμα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:

«…Τα προσφυγόπουλα που βρέθηκαν στην πόλη μας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως και τα παιδιά όλου του κόσμου. Η εκπαίδευση των παιδιών είναι υποχρέωση της πολιτείας. Η υποχρέωση αυτή δεν πηγάζει μόνο από την δέσμευση της παγκόσμιας κοινότητας για τα δικαιώματα του παιδιού αλλά και από την ηθική μιας δημοκρατικής κοινωνίας και κυβέρνησης! Επομένως το δικαίωμα αυτό δεν μπαίνει σε ψηφοφορία κανενός συλλόγου γονέων! Τέτοιες τακτικές δεν χωράνε στην τοπική μας κοινωνία και θα μας βρουν μπροστά τους».

Μέλη «Προγράμματος Προαγωγής

Αυτοβοήθειας Λάρισας»

«…Η μεγαλύτερη βία είναι ο αποκλεισμός και ο ρατσισμός. Η μόνη λύση στην περίεργη και αλλόκοτη εποχή που ζούμε είναι ένας κόσμος που χωρά πολλούς κόσμους. Απαιτούμε σαν πολίτες αυτής της πόλης να σταματήσουν άμεσα οι φωνές που επιχειρούν να ξεκινήσουν σταυροφορίες αποκλεισμού. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να ασχημαίνει τη ζωή μας και το ζωτικό μας χώρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τις οικογένειες τους και με όλους τους ανθρώπους, που βιώνουν ακραίες συνθήκες αποκλεισμού και που αγωνίζονται σε μια βάρβαρη εποχή να σταθούν όρθιοι με αξιοπρέπεια».

Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας:

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταγγέλλει τις απαράδεκτες ρατσιστικές, φασιστικές απόψεις, που διατυπώνονται από μια μικρή μειοψηφία, με αφορμή τον ερχομό των προσφυγόπουλων για μάθημα σε σχολεία της Λάρισας.

Καλωσορίζει τους μικρούς μαθητές προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία και καλεί τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα διωγμένα, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα. Να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές. Απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξή τους στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τις φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις και πρακτικές. Όταν έρθουν τα προσφυγόπουλα, το ΕΚΝΛ και τα σωματεία, θα είμαστε εκεί για να τα καλωσορίσουμε».

«Οικολογική Θεσσαλία»:

«Η περίοδος που συμβαίνει το ακατανόητο: να υπάρχουν αρνητές της φοίτησης παιδιών προσφύγων σε σχολείο (ενδεχομένως, σε σχολεία) της Λάρισας, τυχαίνει να συμπίπτει με την περίοδο που παραδοσιακά τελούνται οι εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος.

Το γεγονός αυτό καθιστά το συμβάν ακόμη πιο ακατανόητο και πρέπει να ανησυχήσει και να προβληματίσει, σοβαρότατα, κάθε πολίτη αυτού του τόπου, μέσα και από τον ιδιαίτερο χρονικό συμβολισμό….

…Καλωσορίζουμε, τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία της Λάρισας και ιδιαίτερα στο 26ο Δ.Σ, παρότι τους δίνεται αυτή η δυνατότητα με αρκετή καθυστέρηση».

Λαϊκή Ενότητα Λάρισας:

«Να απομονώσουμε τις φωνές του φασισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Αυτές τις μέρες, στην πόλη μας τα προσφυγόπουλα θα περάσουν τις πόρτες των σχολείων. ‘Ολες και όλοι μας, ντόπιοι και πρόσφυγες, σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών, σύλλογοι γονέων, οι τοπικές κοινωνίες, τα καλωσορίσουμε!

Να απομονώσουμε τους δήθεν «αγανακτισμένους γονείς» που βάζουν λουκέτα στις σχολικές πόρτες, απειλούν με καταλήψεις στα σχολεία ή παρενοχλούν προσφυγόπουλα, ζητώντας, στην πραγματικότητα, τον αποκλεισμό των παιδιών -προσφύγων από την σχολική κοινότητα και την εκπαίδευση. Πίσω από τις κινητοποιήσεις τους κρύβεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Κρύβεται η «Χρυσή Αυγή» και η ναζιστική λογική της…

Πρέπει να επιμείνουμε στην εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, εμπόδια και διαχωρισμούς».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass