ΜΕ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κοινή η μοριοδότηση δασκάλων και καθηγητών

* 14 μόρια ζητούν να λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί στα δυσπρόσιτα σχολεία

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2017 12:20

Τους προβληματισμούς τους, για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων, κατέθεσαν χθες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη τη Θεσσαλία, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Λάρισα.

Ειδικότερα παρουσία πέντε στελεχών μελών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών (αιρετών και μελών Δ.Σ. συλλόγων) της Θεσσαλίας, για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση, κυριαρχώντας το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων όσο και της μη πραγματοποίησης μεταθέσεων εκπαιδευτικών.

Στη σύσκεψη ,που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, συμμετείχαν ο κ. Σταύρος Πετράκης, αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, ο κ. Τριαντάφυλλος Οικονόμου Οργανωτικός Γραμματέας της ΔΟΕ, η κ. Θεοδώρα Δριμάλα μέλος Δ.Σ της ΔΟΕ, ο κ. Γεώργιος Τρούλης μέλος Δ.Σ. της ΔΟΕ, ο κ. Βασίλειος Παληγιάννης Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Δημ. Παπαποστόλου, μέλη του Συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων αντίστοιχων συλλόγων από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, και το Βόλο.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο έχει ανοίξει στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας γενικότερα, κύκλος συζητήσεων σχετικά με το ζήτημα της κατάταξης των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες μετάθεσης – μοριοδότησης, μετά την έκδοση του Π.Δ. 111/2016 το οποίο τροποποιεί το Π.Δ. 50/1996 και αφορά στις «Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και θεσπίζεται νέα κατηγοριοποίηση για τις σχολικές μονάδες και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η θέση της ΔΟΕ σχετικά με αυτό, είναι η εξής: «Η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων αποτελεί εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, αφού αφορά υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις), οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή των εκπαιδευτικών.

Η διαδικασία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν στρεβλώσεις και λάθη, τα οποία έχουν αναδειχτεί στα

προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει όλοι οι

εμπλεκόμενοι παράγοντες (Υπουργείο, υπηρεσιακά συμβούλια, σύλλογοι εκπαιδευτικών) να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για πολιτικά ή μικροπαραταξιακά παιχνίδια. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και να φανούμε αντάξιοι του ρόλου μας.

Μπαίνοντας στην ουσία, θεωρούμε ότι τα κριτήρια αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων θα πρέπει να αναδεικνύουν την ανάγκη της στήριξης και ενίσχυσης των ολιγοθέσιων και δυσπρόσιτων σχολείων της υπαίθρου καθώς και των συναδέλφων που υπηρετούν σε αυτά. Σημαντικό, επίσης, βήμα είναι η εξίσωση των μορίων των σχολείων της πρωτοβάθμιας με αυτά της δευτεροβάθμιας όταν λειτουργούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι και τοπικές ιδιαιτερότητες όπως: η οργανικότητα/λειτουργικότητα της σχολικής μονάδας, το γεωγραφικό ανάγλυφο, οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές, η απόσταση από την έδρα της διεύθυνσης εκπαίδευσης, η απόσταση και η προσβασιμότητα σε δημόσιες δομές παροχής υγειονομικής περίθαλψης, το είδος του συγκοινωνιακού μέσου πρόσβασης στη σχολική μονάδα, η συχνότητα των υπαρχόντων δρομολογίων κλπ.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα : Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εισηγηθεί , ως αφετηρία, τα δυσπρόσιτα σχολεία τα οποία θα λάβουν 14 μόρια καθώς και τον ανώτατο αριθμό μορίων που θα έχει ο κάθε Νομός, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κάθε τόπο».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass