ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΣΗΜΕΙΑ ΤΑΒΑΝΙΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Φοβούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους

* Γονείς ζητούν διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους, απορούν με τις ζημιές σε κτίριο 10 ετών και ζητούν περισσότερη και έγκαιρη πληροφόρηση.

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:00

Αναστάτωση επικρατεί ακόμη στην καθημερινότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, μετά την πτώση σοβάδων από ταβάνι σχολικής τάξης, την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλο που επενέβησαν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρισας και στελέχη της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, διαπιστώθηκε ότι η έκτασή του ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που φαινόταν και έτσι εκτιμήθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να αποκατασταθούν οι φθορές μέσα σε λίγες ημέρες.

Ελέγχους πραγματοποίησαν συνεργεία του δήμου και διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα των φθορών στο κτίριο εμφανίζεται και σε άλλες σχολικές αίθουσες, απειλώντας την ασφάλεια των μαθητών. Έτσι κρίθηκαν επικίνδυνα τα ταβάνια ακόμη δύο αιθουσών καθώς και ενός εκ των διαδρόμων του κτιρίου.

Οι εργασίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αφορούσαν στο γκρέμισμα μόνο των επικίνδυνων σημείων των ταβανιών, για να αποφευχθεί πτώση τους πάνω σε μαθητές. Αυτές όμως, ήταν και οι τελευταίες εργασίες μέχρι και προχθές (Τετάρτη), οπότε παραδόθηκαν για χρήση δύο εκ των τριών αιθουσών, χωρίς να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.

Κρίθηκε παρόλα αυτά, από τους αρμόδιους, πως μπορούν να εισέλθουν σε αυτές οι μαθητές τους.

Όσον αφορά στην αίθουσα που παραμένει κλειστή, οι μαθητές που τη χρησιμοποιούσαν μεταφέρθηκαν σε άλλη και σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Αρσενίου, πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης ενός χώρου στο σχολείο, δίπλα στο δικό της γραφείο,

για να φιλοξενήσει προσωρινά μία σχολική τάξη, μέχρι να διορθωθούν πλήρως οι ζημιές.

Η θέα των αιθουσών και του διαδρόμου, με τα γκρεμισμένα ταβάνια, καθώς και η στενότητα της αίθουσας, η οποία διαμορφώνεται για να χρησιμοποιηθεί ως σχολική τάξη, προκάλεσε τις αντιδράσεις των γονέων μαθητών, που ζητούν διαβεβαιώσεις για το πόσο ασφαλή είναι για τα παιδιά τους και το σχολικό κτίριο γενικότερα.

Υποστηρίζουν πως δεν δικαιολογείται κτίσμα δέκα χρόνων, από τα πιο καινούργια σχολεία της Λάρισας, να παρουσιάζει τόσες φθορές και ανησυχούν γενικότερα για νέα φαινόμενα ζημιών, που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Επίσης αναφέρουν στην «Ε», ότι δεν ενημερώνονται για την εξέλιξη της αντιμετώπισης του προβλήματος, παρά βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που ανατρέπουν και τη δική τους ζωή.

Για παράδειγμα ανάφεραν ότι την περασμένη Δευτέρα, δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως, έστω από την Κυριακή, ότι το σχολείο δεν θα λειτουργούσε και έτσι αναγκάστηκαν να πάνε να πάρουν τα παιδιά τους τελευταία στιγμή, διαταράσσοντας τον προγραμματισμό κυρίως των εργαζόμενων γονέων.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου, οι γονείς ενημερώνονται καθημερινά, κάθε πρωί, κατά την έναρξη του σχολείου, από τα μικρόφωνα, για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποκατάσταση των φθορών στο κτίριο, αλλά και για τις ενέργειες γενικότερα που δρομολογούνται για την καλύτερη λειτουργία του, προκειμένου να μην κλείσει.

Η ίδια ανέφερε πως οι αρμόδιοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, υποστήριξαν πως συνεργεία θα συνεχίζουν τις εργασίες κάθε Σάββατο, αλλά από την άλλη, τόνισαν επίσης, πως για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση των φθορών, απαιτείται και χρήμα αλλά και χρόνος.

Ειδικότερα, αναμένεται η διάθεση κονδυλίου από τη σχολική επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, για προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την αποκατάσταση των φθορών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος χρόνος, όταν το σχολείο δεν θα λειτουργεί, για να γίνει αυτό το έργο.

Πάντως προχθές λόγω αυτών των προβλημάτων στις σχολικές αίθουσες, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδρομή των μαθητών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, απέστειλε στην «Ε», την ακόλουθη επιστολή: «Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 κατά την πρωινή προσέλευση των μαθητών, διαπιστώθηκε ζημιά σε αίθουσα διδασκαλίας του 1ου ορόφου του σχολικού κτιρίου του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Συγκεκριμένα, είχε αποκολληθεί και πέσει στο δάπεδο και στα θρανία τμήμα της οροφής (σοβάς επιφάνειας 3-4 τ.μ. και πάχους 2-3 εκ.). Ευτυχώς η ζημιά αυτή έγινε σε ώρες μη λειτουργίας του σχολείου. Ενημερώθηκε άμεσα ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κύριος Θ. Δαούλας, ο οποίος ήρθε κατευθείαν στο σχολείο και ακολούθησε και εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων, και από κοινού έκριναν την κατάσταση ως σοβαρή και η συγκεκριμένη αίθουσα τέθηκε εκτός λειτουργίας, με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

 Ωστόσο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι δεν εμφανίστηκε κανένας τεχνικός. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου άσκησε έντονες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση και αποκατάσταση της ζημίας.

Τη Δευτέρα το πρωί κατά την προσέλευση των μαθητών ενημερώθηκαν οι γονείς για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου. Στη συνέχεια ο Σύλλογος συμμετείχε σε συνέλευση στο Δημαρχείο μαζί με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κύριο Γ. Σούλτη, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κύριο Δ. Μαβίδη, τον διευθυντή Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης κύριο Σ. Βούλγαρη, τον πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής κύριο Θ. Δαούλα, τη διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κυρία Β. Αρσενίου και τον διευθυντή του συστεγαζόμενου 37ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κύριο Δ. Δραγανιδάκη.

Από κοινού αποφασίστηκε ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για 2 ημέρες και τα συνεργεία του δήμου θα δουλέψουν όσο χρόνο χρειαστεί με σκοπό τον ενδελεχή έλεγχο όλου του σχολικού συγκροτήματος και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών έτσι ώστε να είναι ασφαλές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν ζημιές και σε άλλες αίθουσες και διαδρόμους του σχολείου. Τη Δευτέρα όμως στις 12:30 το μεσημέρι τα συνεργεία είχαν αποχωρήσει. Μετά από έντονες πιέσεις τα συνεργεία επανήλθαν την Τρίτη το πρωί. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σύλλογος κλήθηκε από τους Διευθυντές των σχολείων και διαπιστώθηκε ότι μολονότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο σχολείο εντούτοις δόθηκε εντολή να λειτουργήσει κανονικά το σχολείο την Τετάρτη, παρόλο που δεν είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών.

Την Τετάρτη το πρωί το σχολείο άνοιξε με απαγόρευση της προσέλευσης των μαθητών σε ολόκληρο τον 1ο όροφο (8 αίθουσες διδασκαλίας με σύνολο 190 παιδιών), καθώς οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη και υπήρχαν σκαλωσιές και μπάζα σε αίθουσες και στους κοινόχρηστους χώρους.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θέτουμε τον εξής προβληματισμό και ερώτημα προς κάθε υπεύθυνο: πώς αποφασίστηκε και από ποιόν να λειτουργήσει το σχολείο έως και σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, προτού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών και βεβαιωθεί εγγράφως η ασφαλής λειτουργία του κτιρίου;

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα έπρεπε να είχε δοθεί προ της απόφασης επαναλειτουργίας του σχολείου.

Ο Σύλλογος αναμένει άμεσα απαντήσεις και δραστηριοποίηση των υπευθύνων, διαφορετικά επιφυλάσσεται -αν και απεύχεται- να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass