ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ERASMUS» ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Παράδεισος» χωρίς κανόνες η Ελλάδα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2017 22:15
"Οι άνθρωποι είναι χαμογελαστοί, οι συμμαθητές μας δεν μας άφηναν να πληρώσουμε, κάποιοι οδηγοί πέρναγαν με κόκκινο ενώ άλλοι έριχναν σκουπίδια στον δρόμο", λένε στην «ΕτΔ» παιδιά από τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Τουρκία "Οι άνθρωποι είναι χαμογελαστοί, οι συμμαθητές μας δεν μας άφηναν να πληρώσουμε, κάποιοι οδηγοί πέρναγαν με κόκκινο ενώ άλλοι έριχναν σκουπίδια στον δρόμο", λένε στην «ΕτΔ» παιδιά από τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Τουρκία

 «Ό,τι καλύτερο έχουμε ζήσει στη ζωή μας μέχρι σήμερα». Με αυτή τη φράση οι συνολικά 22 μαθητές από το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Τουρκία, που βρέθηκαν στη Λάρισα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής μαθητών Erasmus+, περιγράφουν την εμπειρία της ολιγοήμερης παραμονής τους στην πόλη.

Τα παιδιά συνοδευόμενα από καθηγητές τους αλλά και μαθητές και καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Λάρισας, έμειναν στη Λάρισα για μία εβδομάδα και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αξιοθέατα, όπως το Αρχαίο Θέατρο και το Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, όπως τα Μετέωρα και το αρχαίο Δίον. «Πραγματικά, όσα μέρη επισκεφθήκαμε είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάποιοι από εμάς, στις χώρες μας, διδασκόμαστε αρχαία ελληνική ιστορία και είναι πολύ σημαντικό που μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά πράγματα για τα οποία έχουμε διαβάσει» λέει η 16χρονη Ένια από τη Σουηδία.

Τα περισσότερα παιδιά με τα οποία μιλήσαμε, δυσκολεύονται να κρύψουν τον ενθουσιασμο τους για την Ελλάδα. «Η χώρα σας είναι ένας παράδεισος» λέει με μάτια που λάμπουν ο 17χρονος Άνταμ, επίσης από τη Σουηδία. «Τα τοπία που είδαμε είναι πανέμορφα και ο καιρός τέλειος. Από τα πιο ιδιαίτερα σκηνικά πάντως που αντικρίσαμε ήταν όταν βρεθήκαμε στη θάλασσα, στην περιοχή του Πλαταμώνα, όπου έκανε πολλή ζέστη και από πάνω μας ακριβώς στεκόταν ο χιονισμενος Όλυμπος. Νομίζω κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το δεις πουθενά αλλού στον κόσμο».

Τι όμως τους έκανε περισσότερη εντύπωση; Η φιλοξενία, λένε σχεδόν με μια φωνή. «Είναι τόσο ιδιαίτερο αυτό που συμβαίνει εδώ» λέει ο 17χρονος Τιμ από το Βέλγιο. «Ο κόσμος εδώ σου χαμογελάει στον δρόμο, χωρίς καν να σε γνωρίζει. Αν συνέβαινε αυτό πίσω στην πατρίδα μου – πράγμα απολύτως απίθανο – θα νόμιζες ότι σε κοροϊδεύει ή πως έχει κάποιο πρόβλημα. Η ζεστασιά και η φιλοξενία που ζήσαμε εδώ είναι απερίγραπτη». «Ακόμη και οι γονείς των παιδιών που μας φιλοξενούσαν» συνεχίζει «αν και δεν γνώριζαν αγγλικά, κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας και να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα, πράγμα πολύ συγκινητικό». Την ίδια άποψη έχει και η 16χρονη Ελίφ από την Τουρκία. «Μπορεί και στη δική μας χώρα οι άνθρωποι να είναι αρκετά ανοιχτοί – οι λαοί μας μοιάζουν άλλωστε – αλλά ο τρόπος που μας υποδέχθηκαν όλοι εδώ, από τα παιδιά και τους καθηγητές ως τους γονείς των παιδιών αλλά και τους φίλους τους μας γέμισε με χαρά και αγάπη» σημειώνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «κάτι ακόμα που μας παραξένεψε στην αρχή ήταν ότι δεν μας άφηναν να πληρώσουμε πουθενά. Όπου και να πηγαίναμε, ό,τι και να κάναμε οι Έλληνες «συμμαθητές» μας είχαν ήδη προλάβει να πληρώσουν και για εμάς. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία τους, αν και πραγματικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο ειδικά για τα παιδιά από τις βόρειες χώρες».

Και μπορεί οι μαρτυρίες τους να ήταν ιδιαίτερα θετικές, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν και κάποια αρνητικά στοιχεία, όπως ο 17χρονος Μαξ από το Βέλγιο που σχημάτισε την εντύπωση ότι εμείς οι Έλληνες διαφέρουμε πολύ σε σχέση με άλλους λαούς, κυρίως στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στον δημόσιο χώρο. «Προλάβαμε να ζήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι της καθημερινότητάς σας» σημειώνει «αλλά η εικόνα που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι δεν ζείτε βάσει των κανόνων. Οι πεζοί διέσχιζαν τον δρόμο από όποιο σημείο ήθελαν, όχι από τις διαβάσεις, οι οδηγοί περνούσαν με κόκκινο, ενώ είδαμε και ανθρώπους να πετάνε σκουπίδια κάτω στο έδαφος. Επίσης, τα μαγαζιά ήταν γεμάτα ακόμα και τις ώρες που ο κόσμος εργάζεται, κάτι που στο Βέλγιο συμβαίνει μόνο στα τουριστικά σημεία. Αυτό το τελευταίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο μάλλον!».

Γεμάτοι ενδιαφέρουσες εμπειρίες και υπέροχες εικόνες οι 22 μαθητές έφυγαν για τις χώρες τους με την ευχή να επιστρέψουν για διακοπές, και την πρόθεση να πείσουν φίλους και γνωστούς να επισκεφθούν οπωσδήποτε τη χώρα μας. «Μα, σας είπαμε, είναι παράδεισος»!

*Οι καθηγητές του 6ου Γυμνασίου που συνέβαλαν στον σχεδιασμό των δράσεων του προγράμματος Erasmus+, “Cultural and Natural Heritage: save our landscape/monuments” (CONONECT) είναι ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτριος Ιωαννίδης καθώς και οι καθηγήτριες: Γάλλου Ζωή, Γιαλαμά Αναστασία, Εξάρχου Ασημίνα, Μπουμπουράκα Βασιλική και Σιμογιάννη Σταματία.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass