ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στη... μηχανή του χρόνου

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2017 10:20

Μια πρωτότυπη συνεργασία με τίτλο «Η μηχανή του χρόνου» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και του Διαχρονικού Μουσείου που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Μεταξύ των στόχων της δράσης ήταν να δοθεί έναυσμα για αλλαγή του παραδείγματος στη σχέση σχολείου –μουσείου και παράλληλα να εκφραστεί η δημιουργικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Μια αξιόλογη ομάδα εκπαιδευτικών, αρχαιολόγων, μουσειοπαιδαγωγών και εικαστικών σχεδίασε και υλοποίησε το έργο. Κοινός προσανατολισμός όλων ήταν αφενός να αξιοποιούνται η γνώση και η εμπειρία των εκπαιδευτικών, αφετέρου οι προτεινόμενες δραστηριότητες να έχουν νόημα για τους μαθητές και να τους ωθούν σε ενεργή συμμετοχή, διερευνητική μάθηση και εμπειρία.

Στο πρώτο στάδιο της δράσης πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιμορφωτικών συναντήσεων των καθηγητών διάφορων ειδικοτήτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ειδικότερα: ειδική ξενάγηση στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από τις αρχαιολόγους Αλεξίου Νεκταρία, Κατακούτα Στέλλα, Παπαναστασούλη Ματίνα, Τσιάκα Ασημίνα, εργαστήρια Μουσειοπαιδαγωγικής με τις μουσειοπαιδαγωγούς Χαρά Κανάρη, Θεοδοσία Ράπτου και τη λαογράφο- αρχαιολόγο Λίνα Μουσιώνη, εργαστήρια Εικαστικών, με τους εκπαιδευτικούς Βλαχοδήμο Βαγγέλη, Σδούκου Έφη, Τσιόγκα Βιβή και Πληροφορικής με τον Χαλιαμπάλια Ρίζο.

Στη συνέχεια, κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017, τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου και άλλοι αρχαιολογικοί θησαυροί «υιοθετήθηκαν» από τους συμμετέχοντες καθηγητές και τους μαθητές τους στη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων.

Στην εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε η «Μηχανή του Χρόνου» για το παρόν σχολικό έτος, εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους από έντεκα σχολεία του νομού Λάρισας παρουσίασαν τα έργα τους.

Όπως ανάφεραν οι ομιλητές στην εκδήλωση: «Διαπιστώσαμε με ευχάριστη έκπληξη πως η χημεία, η πληροφορική, τα καλλιτεχνικά, η ελληνική και ξένη γλώσσα, η ιστορία, η τεχνολογία, η πολιτική παιδεία, τα οικονομικά απέκτησαν νέες διαστάσεις. Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου μελετήθηκαν, φωτογραφήθηκαν, αποτέλεσαν αφετηρία συγγραφής ιστοριών, πρωταγωνίστησαν σε ταινίες και κόμικς, έγιναν μακέτες, κολάζ, ποιήματα και πολλές άλλες δημιουργίες. Οι προβλεπόμενες γνώσεις των μαθημάτων αποκτήθηκαν μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιάννης Καψάλης, δήλωσε: «Η δράση είχε στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα μνημεία και την ιστορία του τόπου τους, καθώς είναι γνωστό ότι η αισθητική εμπειρία συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη».

Η κ. Ευαγγελία Κρεμεζή, προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, τόνισε το ενδιαφέρον της ΔΔΕ Λάρισας «για ανάδειξη τρόπων συνεργασίας και επικοινωνίας των σχολείων με φορείς του πολιτισμού και την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση αυτή».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, εκπρόσωποι των φορέων της πόλης και ενδιαφερόμενοι για την ανάπτυξη και ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στα σχολεία του νομού Λάρισας.

Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία που συμμετείχαν στην παρουσίαση με τα έργα τους, είναι: Μουσικό Σχολείο Λάρισας: οι εκπαιδευτικοί Ιφιγένεια Σδούκου με το έργο «Μια διαφορετική επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας: “mannequin challenge ”, “selfies” και φωτογράφηση» και Ιωάννα Ρόσκα με το έργο «Spielend Deutsch lernen! – Μαθαίνω Γερμανικά παίζοντας»

Γυμνάσιο – Λυκ. Τάξεις Μακρυχωρίου Ευαγγελία Παπαγιαννοπούλου: «Η ανθρώπινη μορφή στο πέρασμα του χρόνου»

Γυμνάσιο - Λυκ. Τάξεις Κρανέας: οι εκπαιδευτικοί Αντιγόνη Καρύτσα με το έργο «Η αρχαία ελληνική ενδυμασία» και Βάνα Μπακάλη «Διά χαλκού και σιδήρου».

3ο Γυμνάσιο Λάρισας, Βιβή Τσιόγκα: «Τέρατα»

6ο Γυμνάσιο Λάρισας, Ιωάννα Μπρασινίκα: «Ταξιδευτές στον χρόνο»

7ο Γυμνάσιο Λάρισας, Πέτρος Δημοβέλης: «Παιχνίδια στο μουσείο»

Γενικό Λύκειο Συκουρίου, Αικατερίνη Κοθρά, Γεωργία Μπεϊνά: «Τα μνημεία της Λάρισας μας διηγούνται την ιστορία τους»

Γενικό Λύκειο Τυρνάβου, Ακριβούλα Γεράκη: «Με το “Μάτι” Τυρνάβου στην Τέχνη κα Κουλτούρα Α.Ε.»

6ο Λύκειο Λάρισας, Βιβή Τσιόγκα: «Το δαχτυλίδι του Νόστου»

14ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, Ρούλα Σιλιντζή «Μαγειρικά σκεύη στην περιοχή της Θεσσαλίας, από την παλαιολιθική εποχή έως σήμερα»

1ο ΣΔΕ Λάρισας, Τάσος Μάτος: «Διαχρονικές … ιστορίες»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass