ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΠΤΑΧΡΟΝΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πειραματικές καλλιέργειες κηπευτικών σε σχολείο

* Με στόχο την εξεύρεση καλύτερων αποδόσεων στο χωράφι

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 0:45

Τη δυνατότητα να επιτευχθούν καλύτερες γεωργικές αποδόσεις σε καλλιέργειες κηπευτικών, ερευνά μια ομάδα δεκαεπτάχρονων της Λάρισας. Τόπος της έρευνάς τους είναι το θερμοκήπιο του σχολείου τους, στο οποίο επί μήνες εργάζονται ασταμάτητα με μεγάλη όρεξη, προσπαθώντας να μάθουν τη γη και τους καρπούς που μπορεί να τους προσφέρει, αλλά και να πειραματιστούν με όσα μέσα διαθέτει σήμερα ο άνθρωπος, για το πώς μπορούν να καταφέρουν τη μέγιστη απόδοση παραγωγής, σε καλλιέργειες μαρουλιών, καρότων, ρόκας, μπρόκολου… κι άλλων κηπευτικών προϊόντων.


Η έρευνά τους, πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νίκου Σταφύλη, και όπως αποδείχθηκε στην πορεία της εξέλιξής της, έδωσε χρήσιμα συμπεράσματα για τον αγροτικό κόσμο.
Πρόκειται για τους μαθητές του τομέα Γεωπονίας, του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας, οι οποίοι στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων λαχανοκομίας-ανθοκομίας, καλλιέργησαν δειγματοληπτικά μεγάλο μέρος λαχανικών και ανθοκομικών φυτών σε θερμοκηπιακή εγκατάσταση του σχολείου.
Αναλυτικότερα για την έρευνα και τα αποτελέσματά της μας είπαν: «σε πειραματικό και δειγματοληπτικό επίπεδο καλλιεργήθηκαν λαχανικά (μαρούλι, καρότο, ρόκα, παντζάρι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, πατάτα, αρακάς, άνηθος, μαϊντανός, ραπανάκι, γογγύλι κ.α) καθώς και διάφορα ανθοκομικά φυτά.
Οι επεμβάσεις και παρατηρήσεις στις πειραματικές επιφάνειες στόχευαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων στη γεωργική πράξη. Διατηρήθηκαν κάποιες παράμετροι σταθερές (ελεγχόμενες μεταβλητές) και διαφοροποιήθηκαν ανά διαστήματα κάποιες άλλες (ανεξάρτητες μεταβλητές) προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες αλλαγές στην εξελικτική πορεία των φυτών (εξαρτημένες μεταβλητές).
Οι παρατηρήσεις - συμπεράσματα αφορούν στην:
-Πυκνότητα σποράς κηπευτικών (μαρούλι ίσιο, κατσαρό, κόκκινο) όπου διαπιστώθηκε ότι η απόσταση φύτευσης τόσο στη σειρά όσο και μεταξύ των σειρών δεν επηρεάζει την ανάπτυξή τους.
-Τροποποίηση του εδαφικού μίγματος, όπου το μίγμα τύρφη-περλίτη σε αναλογία 1:1 δεν επηρέασε την ανάπτυξη στο ραπανάκι σε σχέση με μίγμα εδάφους χωρίς τύρφη-περλίτη ή και η ακόμα καλύτερη ανάπτυξη στον άνηθο σε αμμοπηλώδες έδαφος χωρίς τύρφη-περλίτη. Αντίθετα διαπιστώθηκε καλύτερη αρχική ανάπτυξη σε φυτά αρακά (μεγάλη πυκνότητα) σε μίγμα τύρφης-περλίτη ενώ η διαφορά αμβλύνθηκε μετά από δύο μήνες. Στο μαρούλι σε μίγμα τύρφης –περλίτη προέκυψαν καλά φυτά σε ύψος και έντονο χρώμα ενώ στα μοσχεύματα τριανταφυλλιάς σε εδαφικό μίγμα τύρφης-περλίτη και αμμόχωμα δεν καταγράφηκε διαφορά στην ανάπτυξή τους.
-Χημική λίπανση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών όπου φυτά ρόκας διπλασίασαν το ύψος τους μετά τη χρήση λιπάσματος (15-15-15) σε σχέση με φυτά στα οποία δεν χορηγήθηκε λίπανση. Επίσης σε πειραματική επιφάνεια χωρίς τη χορήγηση λιπάσματος δεν αναπτύχθηκαν φυτά ούτε και ζιζάνια».
Η ερευνητική ομάδα των μαθητών της Γ΄ τάξης του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του 1ου ΕΠΑΛ Λάρισας, ήταν οι εξής: Γιαννακάκης Σωκράτης, Γκαραγκούνης Βασίλης, Γκιόνα Ιωάννα, Θεοδωρίδου Ελένη-Οινόη, Ιωκειμίδου Ελένη, Καρατέγου Βάια, Κέμμος Θεόδωρος, Κυριτσάκας Νικόλαος, Πατσιούρας Απόστολος, Σταθάκος Δημήτριος και Στογιάννης Ζήσης.
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Σταφύλη: «Επιπλέον, στόχοι του τομέα Γεωπονίας τα επόμενα χρόνια, είναι η διερεύνηση των αιτιών διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν στη φυτική παραγωγή, μετά από συζητήσεις με γεωργούς της περιοχής μας και προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων του τμήματος του σχολείου μας να δώσει απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση».Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass