ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΣΥΠ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ζητούν συμβουλές σπουδών από το γυμνάσιο

* «Οι περισσότεροι γονείς, που έρχονται στο ΚΕΣΥΠ, θέλουν να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις για λόγους οικονομικούς και ψυχολογικούς…» υποστηρίζει στην «Ε», η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2017 22:55

Προβληματισμούς και διλλήματα στη νέα γενιά και κυρίως στους μαθητές γυμνασίου έχουν προκαλέσει ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επέρχονται ραγδαία στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και ειδικότερα στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Αυτό φανερώνει η πρωτοφανής αυξητική τάση προσέλευσης μαθητών της τρίτης τάξης του γυμνασίου, στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Λάρισας.

Η κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕ.ΣΥ.Π. Λάρισας, αναφέρει στην «Ε», ότι: «Φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε αυτήν την περίοδο, έρχονται στο ΚΕΣΥΠ να ζητήσουν συμβουλές και να μάθουν για το τι ισχύει πλέον με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, μαθητές τρίτης γυμνασίου, μαζί με τους γονείς τους. Έχουν πολλές απορίες και είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το τι μέλλει γενέσθαι στην παιδεία.

Η βούληση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, οι αλλαγές στη δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση… έχουν προκαλέσει πολλές απορίες για το μέλλον τους.

Πριν κάνουν το επόμενο βήμα στο λύκειο, επιθυμούν να ξέρουν πού θα …βαδίσουν! Θα φοιτήσουν στο γενικό λύκειο ή στο επαγγελματικό; Θα ξεκινήσουν φροντιστήρια να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις ή όχι;

Επίσης από τα ερωτήματά τους, διαπιστώνεται ότι οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση, η αναβάθμισή της και η συνεχής διαφήμιση που κάνει γι’ αυτή το Υπουργείο Παιδείας, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετικό ενημερωτικό υλικό στους μαθητές στα σχολεία, έχει επηρεάσει τις αποφάσεις τους. Ειδικότερα παρουσιάζεται αυξημένο το ενδιαφέρον γονιών και μαθητών του γυμνασίου για τα επαγγελματικά λύκεια. Παράλληλα, πολλοί γονείς μαθητών εκφράζουν την άποψη ότι θέλουν να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, για λόγους οικονομικούς και ψυχολογικούς.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών τους για φροντιστήρια στο λύκειο, ενώ πολλοί θεωρούν πως η διαδικασία των πανελληνίων είναι ψυχοφθόρα για τα παιδιά τους και για όλη την οικογένεια!

Υπάρχουν μαθητές λυκείου, που έρχονται στο ΚΕΣΥΠ και ζητούν συμβουλές και ενημέρωση μόνο για σχολές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λάρισας, καθώς δεν έχουν επιλογή να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονιών τους».

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Τα ΚΕΣΥΠ γενικότερα σε όλη τη χώρα, (Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού), είναι δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στελεχωμένα με έμπειρους συμβούλους που μπορούν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους υποψήφιους και τις υποψήφιες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, εντελώς δωρεάν.

Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο

με τη βοήθεια ενός υπευθύνου ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ, που θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για κάθε σχολή που επιθυμούν να δηλώσουν.

Επίσης κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης για συνάντηση μαθητών

με κάποιον ειδικό του ΚΕΣΥΠ, παρέχονται δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, που γίνονται στον χώρο του ΚΕΣΥΠ και ακολουθεί συζήτηση μαζί τους για τα αποτελέσματα.

Αναλυτικότερα, για τις υπηρεσίες του ΚΕΣΥΠ η κ. Βλαχοδήμου αναφέρει στην «Ε»: «παρέχει Συμβουλευτική στήριξη και Πληροφόρηση σε θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές/τριες, νέους/ες έως 25 χρονών και γονείς, ενώ υποστηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Στη Συμβουλευτική υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και ψυχομετρικών εργαλείων (test επαγγελματικού προσανατολισμού).

Στο πλαίσιο της Πληροφόρησης το ΚΕ.ΣΥ.Π. διαθέτει πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό για θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και παράλληλα με βιωματικά εργαστήρια αναζήτησης εκπαιδευτικής πληροφορίας ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοπληροφόρησης των ενδιαφερομένων μέσα από αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Στοχεύοντας στη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των μαθητών/τριών ώστε οι εκπαιδευτικές επιλογές και μεταβάσεις να μετατρέπονται σε ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες όπως και τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθούν το ΚΕ.ΣΥ.Π.

Επίσης κατόπιν ραντεβού, βοηθούμε τους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και το αποστέλλουμε από την υπηρεσία μας ηλεκτρονικά, φυσικά παρουσία του».

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΣΥΠ στη Λάρισα στεγάζεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στην οδό Τάκη Τσόγκα 11 (πρώην Καλλιθέας).

Για ατομική ή ομαδική συμβουλευτική ή/και πληροφόρηση συνιστάται τηλεφωνική προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 2410-258405 τις εργάσιμες ημέρες. Οι ώρες λειτουργίας του καθημερινά είναι από Δευτέρα έως Τετάρτη 8 π.μ. με 6 μ.μ. και Πέμπτη και Παρασκευή 8 π.μ. με 2 το μεσημέρι.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass