ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Νέο ειδικό νηπιαγωγείο στη Λάρισα

* Το ειδικό σχολείο ΔΑΔ μεταφέρεται στο παλιό Αθλητικό Γυμνάσιο

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2017 22:19

Νέο ειδικό νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει στον Δήμο Λάρισας από την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ το 1ο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) θα αποκτήσει δική του στέγη στο παλιό Αθλητικό Γυμνάσιο Λάρισας.

Ο χάρτης της ειδικής αγωγής αλλάζει από τον Σεπτέμβριο του 2017 στη Λάρισα, παράλληλα με ριζικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν στην καθημερινή λειτουργία των ειδικών σχολικών μονάδων, τόσο στο ωρολόγιο όσο και στο διδακτικό τους πρόγραμμα. Όπως δήλωσε στην «Ε» ο διευθυντής της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης «Τη νέα σχολική χρονιά, θα λειτουργήσει νέο ειδικό νηπιαγωγείο στον χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη Γιάννουλη, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Θα είναι το τρίτο κατά σειρά ειδικό νηπιαγωγείο, καθώς ένα λειτουργεί στο ειδικό σχολείο Νεάπολης και ένα στο ειδικό σχολείο ΔΑΔ, το οποίο μάλιστα από τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί στο κτίριο του παλιού Αθλητικού Γυμνασίου Λάρισας. Μέχρι και φέτος το ειδικό σχολείο ΔΑΔ (νηπιαγωγείο και δημοτικό) συστεγάζονταν στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας».

Επίσης από τη νέα σχολική χρονιά θα αυξηθούν οι διδακτικές ώρες σε όλα τα ειδικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ όπου υπάρχει η δυνατότητα θα λειτουργήσουν και ως ολοήμερα μέχρι και τις 4 το απόγευμα». Όπως επισήμανε ο κ. Βούλγαρης «στη Λάρισα τα ειδικά σχολεία, αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα ευαισθησία εδώ και χρόνια, όπως αρμόζει στους μαθητές τους. Από το 2015, ήδη σε πολλές περιπτώσεις, όπου κρίθηκε ανάγκη, λειτουργούσαν και με ολοήμερο πρόγραμμα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών». Αναλυτικότερα, οι αλλαγές στη λειτουργία των ειδικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προώθησε με υπουργική απόφαση το Υπουργείο Παιδείας και γίνονται με γνώμονα να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι οι εξής: «Από το σχολικό έτος 2017-18 στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία θα εφαρμόζεται 6ωρο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και οι μαθητές θα σχολάνε στις 13:15 αντί 12:25 που σχολούσαν επί δεκαετίες από ιδρύσεως των σχολείων. Επίσης, σε όλα τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, το οποίο διαρκεί έως τις 16:00. Έτσι, με τον καθορισμό νέων ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας, τα σχολεία αυτά προσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας τους με τα αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης. Χθες, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων, οι προσλήψεις θα είναι αυξημένες και κατά προτεραιότητα και για το σχολικό έτος 2017-18, τόσο για την επαρκή στελέχωση των Ειδικών Σχολείων όσο και για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσης, αλλαγές προωθούνται τη νέα σχολική χρονιά και στα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης. Κάποιες ήδη έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα, λίγο πριν τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως η μετονομασία των ειδικών σχολικών δομών στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι οποίες μετατράπηκαν σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, με τέσσερις τάξεις Α’, Β’, Γ’ και Δ’.

Η φοίτηση στα σχολεία αυτά θα διαρκεί 4 χρόνια στο Γυμνάσιο και 4 χρόνια στο Λύκειο και εφαρμόζονται τα προγράμματα του γενικού Γυμνασίου και του εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), προσαρμοσμένα στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Στην Α’ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ’ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας». Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας, ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass