Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων – Τουριστικών και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2017 18:00

* Τ.Ε.Ι. Αθήνας / Πειραιά / Κρήτης (Ηράκλειο) / Θεσσαλίας (Λάρισα) / Θεσσαλονίκης/Ιονίων Νήσων (Λευκάδα)/Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)/ Δυτ. Μακεδονίας (Γρεβενά)

Περιγραφή

Το περιεχόμενο σπουδών των τμημάτων Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης, με ειδίκευση εφαρμογής στις τουριστικές επιχειρήσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Οι απόφοιτοι διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιηθούν, είτε ως στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα:

Μικροοικονομική, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Επιχειρηματικότητα και Συστήματα Επικοινωνίας Τουριστικών Επιχειρήσεων, Κοινωνιολογία του Τουρισμού, Μακροοικονομική, Στατιστική Επιχειρήσεων, Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων, Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Γραφείων, Εργασιακές Σχέσεις, Αρχές Γενικής Λογιστικής, Στοιχεία Τεχνολογίας Τροφίμων – Προμήθειες, Αεροπορικοί Ναύλοι - Έκδοση Εισιτηρίων, Διοίκηση και Οργάνωση Τμήματος Υποδοχής, κ.α.

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων καθορίζονται από το Π.Δ. 356/1989 (Φ.Ε.Κ.160/16-6-89/τ.Α’), σύμφωνα με το οποίο μπορούν να απασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τη μελέτη και έρευνα σύγχρονης τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία, την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων του ευρύτερου τουριστικού τομέα και ιδιαίτερα των ξενοδοχείων και τουριστικών γραφείων, την παραγωγή και διάδοση τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών, και, τέλος, τη στελέχωση των αρμόδιων γραφείων για την τουριστική ανάπτυξη στους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ο απόφοιτος του τμήματος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί:

* να ασκεί σύγχρονη διοίκηση για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής επιχείρησης.

* να εφαρμόζει επιστημονικές και τεχνολογικές διοικητικές μεθόδους και πρακτικές στην παραγωγή, τιμολόγηση, διανομή και προώθηση τουριστικών προϊόντων.

* να διεξάγει έρευνα τουριστικής αγοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια προϊόντα ζητούν οι πιθανοί τουρίστες.

* να προγραμματίζει την οικονομική και όχι μόνο δραστηριότητα της τουριστικής επιχείρησης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τόσο το φυσικό όσο και αυτό που αποτελεί δημιούργημα των ανθρώπων.

* να διερευνά και να αξιολογεί τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των τουριστικών πόρων και των τουριστικών προορισμών και κατ’ επέκταση της τουριστικής τους ανάπτυξης.

* να διαχειρίζεται κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της τουριστικής επιχείρησης.

* να διατυπώνει, προγραμματίζει και εφαρμόζει πολιτικές σε μικροτουριστικό και μακροτουριστικό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχει επιθυμητούς εφικτούς σκοπούς.

* να είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών των Η/Υ στον τουρισμό γενικά.

Χρήσιμες Πληροφορίες

- Οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 18.02, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing), Κωδικός Π.Ε. 18.35 Τουριστικών Επιχειρήσεων και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο συγκεκριμένο κλάδο εντάσσονται όσοι έχουν Πτυχίο Τουριστικών Επιχειρήσεων ή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ ή Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων (τμήμα Στελεχών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ΚΑΤΕΕ ή Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ ή Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) πτυχία μέχρι 10-02-2003 της ημεδαπής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

- Για την εισαγωγή στα τμήματα απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα (Αγγλικά / Γαλλικά / Γερμανικά / Ιταλικά). Ο συντελεστής του μαθήματος είναι 1 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 100).

- ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Αθήνας, Πειραιά, Κρήτης (Ηράκλειο), Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας (Λάρισα), και Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), Ιονίων Νήσων (Λευκάδα) και Δυτ. Μακεδονίας (Γρεβενά) δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανταλλάσσουν φοιτητές μεταξύ τους το τμήμα της Αθήνας με το τμήμα του Πειραιά γιατί ανήκουν στην ίδια περιφέρεια.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 452 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass