Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Γρίφος η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Λάρισα

* Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης βρίσκονται μπροστά σε αναπάντητα ερωτήματα: Πόσα παιδιά θα μετακομίσουν στην πόλη; Τι ηλικίας θα είναι; Σε ποια σχολεία θα φιλοξενηθούν; Θα λειτουργήσουν τμήματα πρωινής ζώνης;

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2017 22:35

Γρίφο καλούνται να λύσουν από τη νέα σχολική χρονιά οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στη Λάρισα, όσον αφορά στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία της.

Το Υπουργείο Παιδείας ζητά τη συνέχεια των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), καθώς και τη δημιουργία τάξεων πρωινής ζώνης στα σχολεία, αλλά αστάθμητοι παράγοντες στη Λάρισα, φρενάρουν την ομαλή εξέλιξη όλων αυτών των σχεδίων, πριν καν ξεκινήσουν.

Το γεγονός της μετεγκατάστασης οικογενειών προσφύγων, σε σπίτια της Λάρισας, τον Σεπτέμβριο, φέρνει τα πάνω κάτω και αναγκάζει

τα αρμόδια στελέχη της εκπαίδευσης να ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν.

Μετά τις αγωνιώδεις και επίμονες προσπάθειες που κατέβαλλαν πέρυσι, να οργανώσουν στα τέλη της σχολικής χρονιάς, τις δομές εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις ομάδων γονέων μαθητών των σχολείων που τις φιλοξένησαν, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα αρχή, τη στιγμή που είχε παγιωθεί η λειτουργία τάξεων προσφύγων σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Λάρισας (Τερψιθέας, Κοιλάδας και 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας), καθώς και στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας, για παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απογευματινές ώρες.

Σήμερα όλα δείχνουν ρευστά, αφού η εγκατάσταση δεκάδων προσφύγων μέσα στην πόλη, σε συνδυασμό και με την προοπτική να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής πρωινής ζώνης, σημαίνει πως διευρύνονται οι επιλογές σχολείων, που θα κληθούν να δεχθούν προσφυγόπουλα στις αίθουσές τους, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν, από τον αριθμό των παιδιών που θα μετακομίσουν σε σπίτια πόλης.

Σε συνέχεια αυτού, ακόμη κι αν βρεθούν τα σχολεία που έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν προσφυγόπουλα στις τάξεις τους, θα χρειαστεί η δημιουργία φροντιστηριακών τμημάτων για τους μαθητές που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πάντως σε δήλωση που είχε κάνει στην «Ε», η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, σχετικά με τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης προσφύγων στη Λάρισα, είχε επισημάνει πως: «Στη Λάρισα θα λειτουργήσουν ξανά οι ΔΥΕΠ, τη νέα σχολική χρονιά, σε όλα τα σχολεία που δημιουργήθηκαν, με την προοπτική αν υπάρξουν ανάγκες να λειτουργήσουν και νέα τμήματα σε άλλα σχολεία της Λάρισας…», καθώς όπως τόνισε στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο, υπάρχουν 200 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, μεταξύ των 450 που ζουν εκεί.

Επίσης ανάφερε ότι τη νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Λάρισας θα είναι μεγαλύτερος, καθώς μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού σε περισσότερα παιδιά. Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση στα σχολεία.

Πάντως η περσινή πρώτη απόπειρα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στη Λάρισα, κρίθηκε επιτυχημένη, βάσει της αποτίμησης των αποτελεσμάτων της.

Οι δυσκολίες που συνάντησε στην υλοποίησή του το πρόγραμμα, τόσο στη Λάρισα, όσο και γενικότερα στη χώρα, αφορούσαν κυρίως στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπου δημιουργήθηκαν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), στη διαχείριση ένταξης αυτής της ευαίσθητης ομάδας παιδιών, να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των «διαρροών» λόγω των μετακινήσεών τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Όσο αφορά στη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε σχολεία, σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, που απευθύνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών (μεταναστών, αιτούντων διεθνούς προστασίας κ.λ.π.) σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, σας ενημερώνουμε ότι ισχύει η με αρ.πρ. 108457/Δ2/04-07-2016 εγκύκλιος με θέμα «Εγκύκλιος σχετικά με την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών με ελλιπή δικαιολογητικά σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας».

Ειδικότερα, σε περίπτωση προσέλευσης μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών για εγγραφή στις σχολικές μονάδες Δ.Ε., δεδομένου ότι η δυνατότητα στέγασης κάθε σχολείου είναι συγκεκριμένη και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι καθορισμένος, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, αφού παραλάβουν τις υποβληθείσες αιτήσεις από τους γονείς/κηδεμόνες ή τους ίδιους μαθητές, εφόσον είναι ενήλικες, να τις διαβιβάσουν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να ορίζουν, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, τη σχολική μονάδα στην οποία δύναται να εγγραφεί ο μαθητής.

Επίσης, ισχύει η υπ' αριθμ. Φ10/20/Γ1/708/07-09-1999 (Β' 1789) Υ.Α. με θέμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση - Ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων Σχετ. Αριθμ. Φ2/378/Γ1/1124/8.12.94 (ΦΕΚ 930/14.1294/τ.Β')», με την οποία δύνανται να ιδρύονται Τάξεις Υποδοχής Ι ή ΙΙ για τους μαθητές που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Στα σχολεία που θα ιδρυθούν Τάξεις Υποδοχής Ι, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται δίνοντας προτεραιότητα στα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ξένη Γλώσσα και Πληροφορική».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass