ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΧΘΕΣ

Και οι απόφοιτοι ΓΕΛ στις τάξεις Μαθητείας των ΕΠΑΛ

* Προηγούνται οι πιο παλιοί υποψήφιοι, απόφοιτοι ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2017 22:01

Και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου μπορούν να συμμετέχουν στο Μεταλυκειακό έτος- τάξεις Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Με τη νέα ΚΥΑ επέρχονται βελτιώσεις στον θεσμό της μαθητείας, οι οποίες προέκυψαν από την εμπειρία της πρώτης εφαρμογής του, που ξεκίνησε στα ΕΠΑΛ από τον Μάρτιο του 2017 και συγκεκριμένα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στα τμήματα μαθητείας και αποφοίτων που διαθέτουν πτυχίο ειδικότητας των ΕΠΑΛ και απολυτήριο ΓΕΛ, καθώς και αποφοίτων ΕΠΑΛ ηλικίας άνω των 25 ετών.

Βάσει λοιπόν, των νέων στοιχείων που προστέθηκαν και αφορούν στους μαθητευόμενους, ισχύουν τα εξής:

«Ο μέγιστος αριθμός μαθητευομένων που μπορεί να εντάσσονται σε κάθε Τάξη Μαθητείας είναι είκοσι πέντε. Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» έχουν όσοι ικανοποιούν και τα δύο παρακάτω κριτήρια:

α) Είναι κάτοχοι

 α1) απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006, καθώς και παλαιότερων ισότιμων τίτλων, ή

 α2) απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006, καθώς και παλαιότερων ισότιμων τίτλων και β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Όσοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας», κατόπιν σχετικής δημόσιας πρόσκλησης των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη σχολική δομή που πραγματοποιείται Τάξη Μαθητείας στην ειδικότητά τους.

Στη δημόσια πρόσκληση θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες: υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, κατάρτισης προσωρινού πίνακα κατάταξης, υποβολής ενστάσεων και κατάρτισης οριστικού πίνακα κατάταξης καθώς και οι αντίστοιχες προθεσμίες.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις

(α και β) κατατάσσονται κατ’ έτος αποφοίτησης και προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει παλαιότερων σχολικών ετών. Στη συνέχεια, με βάση την παραπάνω κατάταξη για κάθε έτος αποφοίτησης προτάσσονται οι υποψήφιοι ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν με βάση την ακόλουθη σειρά:

1. Κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006, κάτω των 25 ετών.

2. Κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου του δευτεροβάθμιου

κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006, κάτω των 25 ετών.

3. Κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006 καθώς και παλαιότερων ισότιμων τίτλων, και κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 και του ν. 3475/2006 καθώς και παλαιότερων ισότιμων τίτλων, άνω των 25 ετών και σε ποσοστό θέσεων αθροιστικά όχι μεγαλύτερο του 10%. Σε περίπτωση που μετά την κατάταξη όλων των υποψηφίων σε ένα ΕΠΑ.Λ. προκύψουν κενές θέσεις μαθητείας το ποσοστό της περίπτωσης 3 της παρούσας δύναται να φτάσει το 15%.

Μεταξύ των υποψηφίων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου Ειδικότητας».

Να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας έχει διάρκεια εννέα μηνών και βασίζεται σε Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών Μαθητείας που καταρτίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας είναι διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραμείνει κλειστός για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων ο μαθητευόμενος δύναται να κάνει χρήση του συνόλου της κανονικής του άδειας (12 εργάσιμες ημέρες). Αν ο εργοδότης παραμείνει κλειστός οποιοδήποτε χρονικό διάστημα και ο μαθητευόμενος δεν κάνει χρήση της κανονικής του άδειας, το πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας συνεχίζεται με παράταση της σύμβασης, μέχρι την ολοκλήρωση 9 ημερολογιακών μηνών.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass