Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.)

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2018 16:00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του τμήματος, αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.) είναι να:

* Να αποδίδει στο Στρατό Ξηράς Μονίμους Υπαξιωματικούς ικανούς να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις επιχειρησιακές του απαιτήσεις, παρέχοντας την απαιτούμενη στρατιωτική εκπαίδευση προκειμένου να οικοδομήσει την προσωπικότητα και τις δεξιότητες του άριστου Στρατιώτη και του ικανού Ηγήτορα στο επίπεδο του Ομαδάρχη και Βοηθού Διμοιρίτη και την ποιοτική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, επιπέδου Γ΄ Κύκλου, σε γνωστικό φάσμα που να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του Στρατιωτικού.

* Να συμβάλει στο κύρος του Σώματος των Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, με τη διατήρηση της Σχολής σε υψηλό επίπεδο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Στη συνέχεια, αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή:

Γενικά Μαθήματα: Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση, Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό (ΣΚ 20-1), Υγιεινή και Πρώτες Βοήθειες, Ψυχολογία, Ελληνική Λογοτεχνία, Ατομικός / Ραδιολογικός / Βιολογικός / Χημικός Πόλεμος, Προχωρημένη Στρατιωτική Εκπαίδευση (Τοπογραφία, Τακτική Ομάδας - Διμοιρίας), Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας, Στρατιωτική Ασφάλεια, Στρατιωτικές Συνθηματικές Παραστάσεις, Πυρομαχικά, κ.ά.

Τεχνικά Μαθήματα: Μηχανολογία, Ηλεκτροτεχνία, Τεχνικό Σχέδιο, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μηχανές Εσωτερικής καύσης, Καύσιμα-Λιπαντικά, Στοιχεία Μηχανών, Στοιχεία ηλεκτρολογίας Αυτοκινήτου, κ.ά.

ΤΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ

Οι σπουδαστές της Σχολής, αφού συμπληρώσουν τουλάχιστον ένα χρόνο υπηρεσίας, έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ως υποψήφιοι ειδικής κατηγορίας και σε ποσοστό 20% επί του αριθμού εισακτέων. Η ύλη των εξετάσεων είναι των Πανελληνίων Εξετάσεων, σε θέματα που επιλέγει η Σ.Σ.Ε.

Επειδή η ΣΜΥ ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι απόφοιτοί της με το πτυχίο της Σχολής (και εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος), μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να εγγραφούν σε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. Οι απόφοιτοι της Σ.Μ.Υ. που αποκτούν Πανεπιστημιακό τίτλο, με την προαγωγή τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, δύνανται να εξελιχθούν βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ή και του Συνταγματάρχη, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο περί προαγωγών των Μονίμων Υπαξιωματικών.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι σπουδαστές της σχολής, μετά από επιτυχή τριετή φοίτηση, αποφοιτούν με το βαθμό του Μόνιμου Λοχία, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση παραμονής στις τάξεις του στρατεύματος για 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους. Προάγονται στον βαθμό του Ανθυπασπιστή, μετά από συνολικό χρόνο υπηρεσίας 9 – 12 χρόνων στους βαθμούς Λοχία – Επιλοχία – Αρχιλοχία.

Οι Διοικητικοί Υπαξιωματικοί στις Μονάδες, μπορούν να είναι εκπαιδευτές, βοηθοί σε διάφορα γραφεία, επικεφαλής κάποιων τμημάτων κ.λπ. ανάλογα με τις ανάγκες. Οι Τεχνικοί Υπαξιωματικοί επισκευάζουν το τεχνικό υλικό της μονάδας που υπηρετούν, ενώ παράλληλα μπορούν να είναι επικεφαλής διαφόρων τμημάτων. Οι Φροντιστές διαχειρίζονται τα υλικά της μονάδας τους.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των Υπαξιωματικών, οι οργανικές θέσεις των Μόνιμων Υπαξιωματικών Λοχιών, Επιλοχιών και Αρχιλοχιών είναι ενοποιημένες. Οι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, εφόσον κριθούν προακτέοι από το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεως, προάγονται στον επόμενο βαθμό, αφού συμπληρώσουν το χρόνο παραμονής που προβλέπει ο νόμος σε κάθε βαθμό (περίπου 3 χρόνια). Η προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπασπιστή γίνεται μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας στους προηγούμενους βαθμούς.

 Οι Ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, ανάλογα με τα προσόντα τους, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, και εισέρχονται στο Σώμα των Αξιωματικών. Οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σ.Μ.Υ. έχουν τον ίδιο βαθμό εξέλιξης με τους Αξιωματικούς της Σ.Σ.Ε.

Επίσης, ικανός αριθμός Μόνιμων Υπαξιωματικών επιλέγονται, εκπαιδεύονται και επανδρώνουν τις Ειδικές Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι. Επιπλέον μπορούν να υπηρετήσουν στην Αεροπορία Στρατού ως χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων ή σε Γραφεία Έρευνας - Πληροφορικής, αφού εκπαιδευτούν ως Προγραμματιστές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Η φοίτηση στη Σχολή είναι τριετής.

* Όλα τα έξοδα φοιτήσεως βαρύνουν το δημόσιο και, επιπλέον, οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια φοιτήσεως λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

* Οι σπουδαστές κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους διαμένουν υποχρεωτικά εντός της σχολής και εξέρχονται μόνο με άδεια του Διοικητή, κατά τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Οργανισμό της σχολής.

* Οι υποψήφιοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ) πρέπει να έχουν οπτική οξύτητα χωρίς ή με διόρθωση 10/10 σε κάθε οφθαλμό και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις τέσσερις και μισή σφαιρικές διοπτρίες (41/2) (σφαιρικό ισοδύναμο).

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 729 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

 

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass