ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Μαθήματα ελληνικών και στους ενήλικες πρόσφυγες

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2018 22:35

Μετά τις δομές εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων, που λειτουργούν για δεύτερο χρόνο φέτος στα σχολεία της Λάρισας, σειρά έχουν οι γονείς τους να καθίσουν στα θρανία, για να μάθουν ελληνικά!

Συγκεκριμένα, ένα νέο εγχείρημα στην εκπαίδευση των προσφύγων, κάνει τα πρώτα του βήματα και αφορά στους ενήλικες που φιλοξενούνται σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό της Λάρισας, όσο κι εκείνους στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο, που στόχο έχει να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην ομαλή ένταξή τους στη λαρισινή και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.

Κρίθηκε αναγκαίο, να ξεκινήσει η λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους πρόσφυγες, προκειμένου να καταφέρουν να επικοινωνήσουν στη μητρική γλώσσα της κοινωνίας που φιλοξενούνται και να μην νιώθουν αποκομμένοι στο περιβάλλον που ζουν. Η επικοινωνία άλλωστε αποτελεί βασικό στοιχείο που πρέπει να κατακτήσουν για την αυτόνομη διαβίωσή τους, ώστε σταδιακά να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά τους, μέσα σε έναν άλλο πολιτισμό, μέσα σε μια άλλη κοινωνία από αυτή που έχουν ζήσει πριν αναγκαστούν να φύγουν από την πατρίδα τους.

Το εγχείρημα τιτλοφορείται «Διαπολιτισμική εκπαίδευση-Γλώσσα και πολιτισμός», στηρίζεται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος».

Η οργάνωσή του, όσον αφορά στους χώρους που θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα, τις εγγραφές των μαθητών, τους εκπαιδευτές που θα τους διδάξουν, όσο και το διδακτικό υλικό, έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα αύριο Δευτέρα, οι πρώτοι ενήλικες μαθητές καλούνται να καθίσουν στα θρανία, να πάρουν χαρτί και μολύβι και να διαβάσουν το ελληνικό αλφάβητο.

Αναλυτικότερα για τα τμήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες, μίλησαν στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η εκπαιδεύτρια του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» Λάρισας κ. Βασιλική Χαδουλίτση.

Ο κ. Δεληγιάννης ανέφερε ότι «θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, στα οποία θα γίνονται τρίωρα μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα.

Το ένα τμήμα θα λειτουργήσει σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Κωνσταντίνου, πρωινή ώρα, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος». Ένα δεύτερο τμήμα θα λειτουργήσει απόγευμα, σε αίθουσα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Λαρισαίων, με την ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, όπου παράλληλα θα λειτουργεί και τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, με νηπιαγωγό του Δήμου.

Το απογευματινό τμήμα δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει τους γονείς με μικρά παιδιά.

Και τρίτο τμήμα θα λειτουργήσει μέσα στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο, πρωινή ώρα.

Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία ομάδων γονέων προσφύγων, με σκοπό τη στήριξη του ρόλου τους στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους».

Όσον αφορά στην ύλη των μαθημάτων που θα διδαχθούν οι πρόσφυγες, η κ. Βασιλική Χαδουλίτση (η οποία θα διδάξει μαζί με την εκπαιδευτικό Μαρία Γιαννακοπούλου στο πρωινό τμήμα ενηλίκων στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αγιο Κωνσταντίνο), μας είπε: «Θα χρησιμοποιηθεί διδακτικό υλικό, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για ενήλικες μετανάστες, στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας ή ως δεύτερης γλώσσας.

Μεταξύ των μαθημάτων θα είναι τα εξής: εκμάθηση βασικών αρχών δομής της ελληνικής γλώσσας, επικοινωνιακές δεξιότητες, ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, κατανόηση προφορικού ελληνικού λόγου, εκμάθηση βασικού λεξιλογίου, στοιχεία σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας κ.α. Στα μαθήματα θα γίνει χρήση και ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Σύμφωνα με την κ. Χαδουλίτση, η διάρκεια των μαθημάτων είναι 100 ώρες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass