Το «τρένο της γνώσης» δεν χάνεται ποτέ

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 1ου Σ.Δ.Ε.

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2018 22:35

Μια συγκινητική τελετή αποφοίτησης μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λάρισα, στην εκδήλωση-ημερίδα του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Μαθητές κάθε ηλικίας-οπωσδήποτε όμως άνω των 18- που ένιωσαν ότι κάποτε έχασαν το «τρένο της γνώσης», βρήκαν το κουράγιο και το θάρρος να βγάλουν και πάλι εισιτήριο για το «ταξίδι της μάθησης». Η Ευαγγελία 72 ετών, η Ειρήνη μια μάνα 6 παιδιών και γιαγιά 3 εγγονιών, η Βασιλεία εργαζόμενη μητέρα και γιαγιά, η Μαρία, ο Δημήτρης εργαζόμενος πατέρας 2 παιδιών και με εγγόνια είναι λίγοι από τους πολλούς εκπαιδευόμενους του 1ου ΣΔΕ που κάθισαν στα θρανία μετά από πολλά χρόνια, με στόχο άλλοι να πάρουν το απολυτήριο γυμνασίου τους, άλλοι να συνεχίσουν για να βγάλουν και το λύκειο και κάποιοι με όνειρο να δώσουν Πανελλαδικές και να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι η απόδειξη ότι η δίψα για μάθηση δεν ικανοποιείται ποτέ και σε καμία ηλικία.

Η χθεσινή εκδήλωση του σχολείου ήταν μια ημερίδα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας η οποία περιλάμβανε την παρουσίαση των Σχεδίων Δράσης (Projects) του σχολείου. Ο διευθυντής του 1ου ΣΔΕ κ. Μαργαρίτης Ντούμος μίλησε για το ταξίδι της δεύτερης ευκαιρίας. Όπως ανέφερε, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα σχολείο που όποιος το επιλέγει, είναι δεδομένο ότι θα το αγαπήσει κιόλας, γιατί διαφέρει αρκετά ως προς τη διδακτική μεθοδολογία και τον τρόπο προσέγγισης των εκπαιδευόμενων. «Στο 1ο ΣΔΕ δίνουμε έμφαση στο να μάθουμε στους εκπαιδευόμενους πώς να μαθαίνουνε. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι εκπαιδευόμενοι μας να μπορούν να επεξεργαστούν αυτό που έχουν μάθει. Την προηγούμενη σχολική χρονιά όλοι οι εκπαιδευόμενοί μας πήγαν στο λύκειο. Πολλοί μαθητές μας έχουν καταφέρει να μπουν και σε πανεπιστήμια. Το 1ο ΣΔΕ ξεκίνησε το 2003 και είναι ένα σχολείο που πατά πάνω στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Στόχος μας είναι να μπορέσουν να αγαπήσουν τη μάθηση». Οι υπεύθυνοι καθηγητές του σχολείου παρουσίασαν τα πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η τελετή αποφοίτησης ήταν το πιο συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης όπου οι εκπαιδευόμενοι του σχολείου κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να καθίσουν και πάλι στα θρανία, βάζοντας το όνειρό τους οδηγό.

Η Ευαγγελία 72 ετών σήμερα αισθάνεται πολύ περήφανη που κατάφερε να σβήσει το «κάρβουνο» που για πολλά χρόνια έκαιγε τα σωθικά της. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην εποχή της δεν της επέτρεψαν να βγάλει το γυμνάσιο. Όμως η ίδια πιστεύει ότι ο άνθρωπος όσο ζει πρέπει να μαθαίνει. Η θέλησή της την οδήγησε στο να πάρει την απόφαση και σήμερα, όπως λέει, παροτρύνει ακόμη και μεγαλύτερους από εκείνη να το πράξουν.

Ο Δημήτρης είχε παρατήσει το σχολείο στην Α’ Γυμνασίου. Με την παρότρυνση όμως των συναδέλφων του και τη στήριξη της οικογένειάς του πήρε την απόφαση να γραφτεί στο Σχολείο Δεύτερη Ευκαιρίας. Η εμπειρία του ήταν τόσο ευχάριστη που ο ίδιος δηλώνει ότι αν και στο παρελθόν ο τρόπος μάθησης ήταν όπως στο 1ο ΣΔΕ δεν θα είχε εγκαταλείψει ποτέ. Πλέον θα συνεχίσει και για το απολυτήριο λυκείου. Η Ειρήνη, μάνα 6 παιδιών και 3 εγγονιών, περίμενε 13 ολόκληρα χρόνια για να εκπληρώσει το όνειρό της. Περίμενε να μεγαλώσουν τα παιδιά της, ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί πλήρως.

Η Βασιλεία έχει 2 παιδιά και 2 εγγόνια και είναι εργαζόμενη. Όταν αισθάνθηκε ότι κάλυψε τις ανάγκες της οικογένειάς της, έκανε στον εαυτό της το μεγαλύτερο δώρο. «Για μένα είναι σχολείο ζωής. Έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Για μένα ήταν ένα δώρο αποκλειστικά για μένα. Αν έχεις θέληση όλα τα μπορείς». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των Αξιολογήσεων Α’ Επιπέδου και Τίτλων Σπουδών στους αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass