«Βρόμικο συμβόλαιο, θεσούλες και μπίζνες»

ΚΚΕ –ΚΝΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΤΕΙ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 15:10

«Ως βρόμικο "συμβόλαιο" που εκτελεί η κυβέρνηση κατά παραγγελία των μεγαλοεπιχειρηματιών», χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αλλαγές στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου εντάσσονται και οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Παράλληλα, καταγγέλλει τοπικούς παράγοντες ότι «αντιδρούν απλώς για την έδρα των τμημάτων και όχι επί της ουσίας, για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων».

Σε συνέντευξη Τύπου χθες στα γραφεία της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη Λάρισα, ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος, Κώστας Στεργίου, πλαισιωμένος από τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της Επιτροπής Θεσσαλίας και τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, τόνισε: «Το κύριο ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους είναι: Ποιος είναι ο στόχος τέτοιων αλλαγών; Ποιος επωφελείται; Τι πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε "να μην πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο οι φοιτητές - σπουδαστές, οι εργαζόμενοι";

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρόμικο "συμβόλαιο" έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ειδικότερα πρόκειται για προσαρμογή στον στόχο της "δίκαιης ανάπτυξης", που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον Αγροτοδιατροφικό Τομέα, στον τομέα της Ιδιωτικής Υγείας, στον τομέα του Τουρισμού – Πολιτισμού. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία των νέων Σχολών, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Ακόμα με το σχέδιο αυτό προωθείται η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μνημόνια διαρκείας. Κανένα όφελος δηλαδή γι’ αυτούς που φοιτούν τώρα στα δύο Ιδρύματα, τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι με το νέο Πανεπιστήμιο έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές, όπως εστίες, λέσχες κ.λπ.

Την ίδια ώρα περισσότερο σαν κοροϊδία ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα" όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, που διογκώνονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα άλλα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ.) οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων κουβέντα δεν λένε. Αντίθετα όλοι αυτοί εκμεταλλεύονται την αγωνία των σπουδαστών αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα τους και αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών αλλά για την έδρα των τμημάτων. Αν είναι στον Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού.          

Δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις, είτε γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων, για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων, αφού μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στο πλαίσιο της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του Πανεπιστημίου της αγοράς, είτε ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα, γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Χρειάζεται να συμπορευτούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass