Ερημώνουν τα χωριά, κλείνουν τα σχολεία

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2018 22:30

Ερημώνουν τα χωριά, κλείνουν τα σχολεία. Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που αναστέλλεται η λειτουργία τριών νηπιαγωγείων: του Κεφαλοβρύσου στον Δήμο Ελασσόνας, της Μελίας στον Δήμο Κιλελέρ και του Πουρναρίου στον Δήμο Τεμπών, λόγω έλλειψης παιδιών.

Τα παραπάνω νηπιαγωγεία κινδυνεύουν με οριστική κατάργηση, καθότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αν παρέλθει η τριετία χωρίς να λειτουργήσουν, τότε σφραγίζουν οι πύλες τους και διαγράφονται από τον εκπαιδευτικό χάρτη.

Και δεν είναι τα μόνα σχολεία σε χωριά του νομού Λάρισας, που απειλούνται εξαιτίας του ότι δεν υπάρχουν πια παιδιά στις μικρές κοινωνίες τους, οι οποίες στο πέρασμα των χρόνων όλο και συρρικνώνονται.

«Το πρόβλημα έλλειψης μαθητών σε μικρά χωριά, εντείνεται τα τελευταία χρόνια και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσουμε τα σχολεία τους. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ακόμη και με δύο μαθητές προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα νηπιαγωγεία σε χωριά, όπως αντίστοιχα και με λίγους μαθητές τα δημοτικά σχολεία τους» δηλώνει στην «Ε», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

Ενδεικτικά αναφέρει περιπτώσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στον νομό Λάρισας, που διατηρούνται παρά τον μικρό αριθμό μαθητών, όπως στη Βερδικούσσα, στα Αμπελάκια (2 μαθητές), στο Σαραντάπορο (του οποίου είχε ανασταλεί η λειτουργία και επαναλειτούργησε με 11 μαθητές στο δημοτικό σχολείο και 4 στο νηπιαγωγείο), στο Δίλοφο, στην Ερέτρεια και στο Ευϋδριο.

Ενάντια στο κύμα ερημοποίησης που μαστίζει τα χωριά, κ. Βούλγαρης υποστηρίζει ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην «χαθούν» σχολεία, καθώς πιστεύει ότι:

 «Αν κλείσουν τα σχολεία, κινδυνεύουν και τα χωριά… Το σχολείο σε ένα χωριό προσφέρει μια δυναμική στην κοινωνία του, κρατά τον παραγωγικό της ιστό και αποτρέπει την υποβάθμισή του».

Επισημαίνει δε, ότι: «Σε πολλές περιπτώσεις διατηρούμε μεγαλύτερη οργανικότητα στα δημοτικά σχολεία χωριών, από αυτή που προβλέπεται βάσει του κανονισμού.

Για παράδειγμα, ενώ κάποια βάση του αριθμού των μαθητών τους θα πρέπει να λειτουργήσουν ως τετραθέσια, εμείς τα διατηρούμε εξαθέσια, με μοναδικό σκοπό την καλύτερη παροχή εκπαιδευτικού έργου στα παιδιά, ώστε να έχουν τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες (π.χ. εκπαιδευτικοί για διδασκαλία καλλιτεχνικών, μουσικής, ξένων γλωσσών κ.α.)».

Να σημειωθεί πως με την απόφαση αναστολής λειτουργίας, για το σχολικό έτος 2018-2019, λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, των νηπιαγωγείων Κεφαλόβρυσου, Μελίας και Πουρναρίου, όσα παιδιά υπάρχουν στα εν λόγω χωριά, θα μεταφέρονται σε παρακείμενα νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα τα νήπια από το Μεγαλόβρυσο θα μεταφέρονται σε νηπιαγωγείο είτε της Ελασσόνας είτε του Βλαχογιαννίου, νήπια από τη Μελία θα μεταφέρονται στη Γλαύκη και νήπια από το Πουρνάρι, στο Συκούριο.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass