ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

* Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας * Επικοινωνίας και Μέσων Πολιτισμού Παντείου * Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 17:40

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. σκοπό έχουν την ανάδειξη επιστημόνων καταρτισμένων σε θέματα επικοινωνίας και τεχνικών της έντυπης και της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.

Επιπρόσθετα, τα τμήματα αυτά στοχεύουν στην παροχή των απαραίτητων θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων για την άσκηση της κλασικής και της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Τέλος, επιδιώκουν την έρευνα θεμάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ορισμένα βασικά μαθήματα που αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Κοινωνική Θεωρία, Ιστορία της Τέχνης, Εισαγωγή στον Πολιτισμό και τις Πολιτισμικές Σπουδές, Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία, Επικοινωνία και Λογοτεχνία, Ψυχολογία της Επικοινωνίας, Πολιτική Κοινωνιολογία, Αρχές Marketing, Μέθοδοι Επικοινωνιακής Έρευνας, Εισαγωγή στη Μουσειολογία, Επικοινωνία και Γλώσσα, Εισαγωγή στη Διαφήμιση και στις Δημόσιες σχέσεις, Φιλοσοφία των Μέσων, Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία, Ιστορία των Πολιτικών Ιδεών, Κανόνες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Ρεπορτάζ, Ραδιοφωνική Δημοσιογραφία, Social Media και Πολιτιστική Επικοινωνία, Ψηφιακές Εφαρμογές – data journalism και Ψηφιακή Δημιουργικότητα, Δημοσιογραφία και Δημοσιογραφική Αφήγηση στην Τηλεόραση, Στρατηγική Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πολιτισμός των μέσων και Δημοκρατία, Αισθητική των Μέσων, Ειδικά Ρεπορτάζ: Πολιτισμός – Αθλητισμός – Ευρώπη, Οικονομικά των ΜΜΕ, Στρατηγική Επικοινωνίας – Startup – Επιχειρηματικότητα, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν, κατά κύριο λόγο, να εργαστούν ως δημοσιογράφοι (συντάκτες ή ρεπόρτερ), ως διαφημιστές, ως επικοινωνιολόγοι, ως κριτικοί τέχνης και ως στελέχη δημοσίων σχέσεων.

Τα παραπάνω επαγγέλματα δεν έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση κάποιος να έχει τελειώσει κάποιο συγκεκριμένο τμήμα για να ασκήσει αυτά τα επαγγέλματα.

Κατά κύριο λόγο, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας μπορούν να απασχοληθούν:

* Ως δημοσιογράφοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Τύπος, ραδιοφωνία, τηλεόραση).

* Σε υπηρεσίες του Υπουργείου Τύπου.

* Ως εμπειρογνώμονες των Μ.Μ.Ε.

* Σε γραφεία Τύπου, δημοσίων σχέσεων.

* Σε διαφημιστικές επιχειρήσεις.

* Ως σύμβουλοι επικοινωνίας σε επιχειρήσεις ή ιδρύματα.

* Ως πολιτιστικοί σύμβουλοι (ΟΤΑ, νομαρχίες, πολιτιστικούς οργανισμούς) κ.α.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ειδικό μάθημα (ένα εκ των τεσσάρων που φαίνονται στην ταυτότητα του τμήματος) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 1 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 100). Σύμφωνα με απόφαση του Υπ. Παιδείας, που δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. 493-Β΄/18.03.2009, από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010 άλλαξε ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων Ξένων Γλωσσών. Με αυτό τον τρόπο εξέτασης οι υποψήφιοι βαθμολογούνται σε τρεις (3) ενότητες α) Κατανόηση Γραπτού Λόγου (30/100 μονάδες), β) Γλωσσική Επίγνωση (30/100 μονάδες) και γ) Παραγωγή Γραπτού Λόγου (40/100 μονάδες). Όσον αφορά στις ενότητες (α) και (β), δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330−370 λέξεων, και για τη μεν ενότητα (α) οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 8-10 ερωτήσεις που αφορούν στο κείμενο, για τη δε ενότητα (β) οι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν 3 δραστηριότητες / ασκήσεις, που η καθεμία περιλαμβάνει 5 ερωτήσεις. Όσον αφορά στην ενότητα (γ), δίνεται στους υποψήφιους ένα θέμα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείμενο έκτασης περίπου 180−200 λέξεων.

* Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ..Η.Ε.Α.), Ακαδημίας 20, Αθήνα, 10671, Τηλ.: 210-36.75.400, Ηλ. Διεύθυνση: www.esiea.gr, e-mail: info@esiea.gr

* Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), Ακαδημίας 20, Αθήνα, 10671, Τηλ.: 210-36.39.881, Ηλ. Διεύθυνση: www.poesy.gr

* Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.), Ασκληπιού 3, 106 79 Αθήνα, Τηλ.: 210-36.34.719, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.psat.gr/

* Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδος, Υπερείδου 7, 105 58 Αθήνα,

Τηλ.: 210-32.46.215, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.edee.gr/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Παντείου και Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 148 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass