Στήριξη 500 φοιτητών με αναπηρία στη Θεσσαλία

*Από την «Πρόσβαση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας *Ημερίδα χθες στη Λάρισα για το έργο και τους στόχους της Δομής

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2023 16:09

Της Νατάσας Πολυγένη

Συνολικά 500 φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζει η Δομή «Πρόσβαση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο να μπορέσουν να ολοκληρώσουν ανεμπόδιστα και ισότιμα τις σπουδές τους, να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Το έργο της Δομής και οι στόχοι για την επόμενη μέρα παρουσιάζονται στο πλαίσιο διημερίδας που ξεκίνησε χθες τις εργασίες της στο ξενοδοχείο «Διβάνη» της Λάρισας. Η επιστημονική υπεύθυνη της «Πρόσβασης», Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάγδα Νικολαραϊζή στο περιθώριο της διημερίδας μίλησε για το έργο της Δομής που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια, τη συμβολή των εθελοντών και εθελοντριών συμφοιτητών των σπουδαστών και σπουδαστριών με αναπηρία και στους στόχους αναφορικά με την υποστήριξή τους τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όσο και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.
Όπως αναφέρει η κ. Νικολαραϊζη η Πρόσβαση που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ έχει στόχο την ακαδημαϊκή, ψηφιακή, κοινωνική πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρίες καθώς και την πρόσβαση τους στον φυσικό χώρο τους Πανεπιστημίου .
«Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε περίπου 500 φοιτητές και φοιτήτριες με διαφορετικές αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η πλειοψηφία των οποίων έχει ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Υποστηρίζουμε με διαφορετικούς και εναλλακτικούς τρόπους, κάνουμε μια καταγραφή αναγκών εξατομικευμένη για να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες τους και μετά τους υποστηρίζουμε εντός και εκτός διαλέξεων. Τους υποστηρίζουμε στη μετακίνησή τους από το Πανεπιστήμιο προς τους χώρους τους και μέσα στο Πανεπιστήμιο, με την καταγραφή σημειώσεων και εξηγήσεων μέσα στο μάθημα, με εναλλακτικούς-προσβάσιμους τρόπους εξέτασης, σε θέματα επικοινωνίας με διερμηνείες στην ελληνική νοηματική γλώσσα και όχι μόνο. Επίσης δανείζουμε εξοπλισμό για να είναι προσβάσιμη η παρακολούθηση των μαθημάτων και τους εκπαιδεύουμε σε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Πανεπιστημίου. Κάνουμε πάρα πολλά σεμινάρια και προγράμματα για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και κοινωνικοποίησή τους. Όλα αυτά με τη συμβολή των επαγγελματιών αλλά και των εθελοντών και εθελοντριών που είναι άτομα του τμήματος και του ίδιου έτους στο οποίο φοιτούν τα άτομα με αναπηρίες» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στις χθεσινές εργασίες της διημερίδας συμμετείχαν και εκπρόσωποι ανάλογων δομών υποστήριξης από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Μακεδονίας, Πειραιώς και του Πάντειου Πανεπιστημίου που αναφέρθηκαν στην καταγραφή και υποστήριξη των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρία, στην παραγωγή προσβάσιμων συγγραμμάτων και στην υποστηρικτική τεχνολογία.
Στη συνέχεια φοιτητές-τιες με αναπηρία που σπουδάζουν σε διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρικής, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Οικονομικών Επιστημών κ.α.) κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες, ενώ διδάσκοντες και διδάσκουσες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκαν αντίστοιχα στις εμπειρίες τους, όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασίας σε φοιτητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και αισθητηριακά ελλείμματα. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική.
Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Πρόσβαση παρέχει πολυδιάστατες υπηρεσίες που απευθύνονται καταρχήν σε φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρίες και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε εθελόντριες και εθελοντές φοιτήτριες και φοιτητές καθώς και στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των τμημάτων του ΠΘ στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λαμίας. Επίσης, η Πρόσβαση συνεργάζεται με διάφορους φορείς και συμμετέχει σε ποικίλες δράσεις αναφορικά με θέματα προσβασιμότητας.
Οι υπηρεσίες της Πρόσβασης σχεδιάζονται και παρέχονται από μία ομάδα ατόμων που απαρτίζεται από την επιστημονική υπεύθυνη, το προσωπικό και τους επιστημονικούς συνεργάτες και τις επιστημονικές συνεργάτριες της Πρόσβασης, από τις εθελόντριες φοιτήτριες και τους εθελοντές φοιτητές του ΠΘ. Επιπλέον, σε κάθε Τμήμα υπάρχει ένα μέλος ΔΕΠ που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την ΠΡΟΣΒΑΣΗ και ένα αρμόδιο μέλος στη Γραμματεία. Τέλος, η Επιτροπή Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με αναπηρίες και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελείται από 9 μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες μπορούν να εγγραφούν στην Πρόσβαση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της (prosvasi.uth.gr). Επίσης το διδακτικό ή διοικητικό προσωπικό μπορεί να επικοινωνήσει με την ΠΡΟΣΒΑΣΗ για να ζητήσει κάποια ενημέρωση ή υποστήριξη αναφορικά με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass