Εκρηξη αιτήσεων για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στα σχολεία

*Στον νομό Λάρισας έχουν καλυφθεί στο 100% *Ικανοποιήθηκαν 61 αιτήματα για Νηπιαγωγεία, 146 για Δημοτικά και 44 για Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση *Τι λένε οι Διευθυντές Εκπαίδευσης για την αύξηση και σε κάποιες περιπτώσεις και διπλασιασμό των αιτήσεων

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2024 16:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Ραγδαία αύξηση των αιτημάτων για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης καταγράφεται στα σχολεία, με το Υπουργείο Παιδείας να έχει κερδίσει το «στοίχημα» για κάλυψη όλων των αναγκών.

Στον νομό Λάρισας οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και σύμφωνα με τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου όσο και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκο Ζέρβα, όλα τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί από την Α’ φάση προσλήψεων, ενώ όποιο νέο αίτημα παρουσιάστηκε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όπως επισημαίνει η κ. Καραγιώργου έχουν ικανοποιηθεί και τα 61 αιτήματα που κατατέθηκαν για παράλληλη στήριξη στα Νηπιαγωγεία (οι 59 εκπαιδευτικοί είναι πλήρους απασχόλησης και μόνο για 2 παιδιά καλύπτεται με ώρες), ενώ αντίστοιχα στα Δημοτικά Σχολεία ικανοποιήθηκαν συνολικά 146 αιτήματα σε αναλογία 1 προς 1. Όπως υπογραμμίζει και η ίδια ο αριθμός των αιτήσεων παρουσιάζει αυξητική τάση, αν σκεφτεί κανείς ότι για την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός των αιτημάτων για τα νηπιαγωγεία ήταν 36 και φέτος αυτά ανήλθαν στα 61, σχεδόν διπλάσιος αριθμός».
Την αυξητική τάση επιβεβαιώνει και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας όπου αναφέρει ότι «τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη ανέρχονται στα 44 και καλύφθηκαν στο 100%, με τη Β’ φάση των προσλήψεων αναπληρωτών. «Είναι ευχάριστο ότι δεν υπάρχουν κενά. Όσες προτάσεις-αιτήματα έστειλε το ΚΕΔΑΣΥ τις ικανοποιήσαμε, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι τα αιτήματα σε πανελλαδικό επίπεδο αυξάνονται κατακόρυφα. Συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φέτος, έπρεπε να καλυφθούν 20.000 αιτήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα να μην υπάρχουν κενά στην παράλληλη στήριξη και την ειδική αγωγή».
Στο ερώτημα πώς ερμηνεύεται η αύξηση των διαγνώσεων η Διευθύντρια Π.Δ.Ε. κ. Καραγιώργου, σημειώνει ότι «αυτό αποδεικνύει πως πλέον οι γονείς είναι πιο ανοιχτοί, συνεργάσιμοι και δεν φοβούνται, έχουν καταρρίψει τα στερεότυπα του παρελθόντος, ενώ και από την πλευρά των εκπαιδευτικών υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και η κατάλληλη κατάρτιση για την πρώιμη ανίχνευση κάποιας μαθησιακής δυσκολίας που οδηγεί την οικογένεια στα ΚΕΔΑΣΥ».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει και στην πράξη ότι δεν αποκλείει τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από την τυπική εκπαίδευση.
Στόχος της παράλληλης στήριξης είναι ο μαθητής σταδιακά να οδηγηθεί στην αυτονομία. Η παράλληλη στήριξη παρέχεται ως ενισχυτικός και ενταξιακός θεσμός της παιδαγωγικής πράξης και της μαθησιακής διαδικασίας και δεν έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα φύλαξης του παιδιού ή εξυπηρέτησης στην καθημερινή διαβίωση» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass