×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/356880

Βήμα στους μαθητές του Μακρυχωρίου

Κυκλοφόρησε η μαθητική τους εφημερίδα ως ένθετο της ιστορικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» με πλούσια και εξόχως ενδιαφέρουσα θεματολογία

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2024 14:11

Της Νατάσας Πολυγένη
Με θεματολογία πλούσια σε επικαιρότητα, αλλά και με θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά γενικότερα και τη μαθητιώσα νεολαία της Θεσσαλίας, κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου η εφημερίδα «Το Βήμα του Μακρυχωρίου Τεμπών».

Μια άρτια έκδοση με άρθρα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που συνόδευε, ή μάλλον κοσμούσε, την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα». Με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο-φωτογραφία του γλυπτού που δημιούργησε ο Αριστείδης Πατσόγλου, εμπνεόμενος από τις τραγωδίες που σημάδεψαν τα Τέμπη και τον Πηνειό ποταμό που διέρχεται την κοιλάδα τον «Μπλε Άγγελο».
Μια εφημερίδα φτιαγμένη με μεράκι, λέξη προς λέξη από τους μαθητές του σχολείου της περιοχής, με την καθοδήγηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών τους. Μια εφημερίδα που στις 16 σελίδες της περιλαμβάνονται ρεπορτάζ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου από την κακοκαιρία «Daniel», αλλά και προτάσεις πρόληψής τους, μια δημοσκόπηση για τα μέσα ενημέρωσης που προτιμούν οι νέοι στην επαφή τους με την καθημερινότητα, θέματα για την τράπεζα θεμάτων και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, την παρουσίαση του μετεωρολογικού σταθμού του σχολείου, μια συνέντευξη με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, συνέντευξη με τον εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανό, ελεύθερο ρεπορτάζ για το περίπτερο-δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού, θέματα για την ιστορία του χωριού, την επιστήμη της αρχαιολογίας. Μια εφημερίδα από μαθητές που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι επαγγελματίες συντάκτες. Εξάλλου, η ενασχόλησή τους με θέματα που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τον αθλητισμό και η ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα και αξίες ζωής είναι θέματα με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή οι μαθητές. Η συγγραφή άρθρων και ρεπορτάζ επίσης είναι μια παιδευτική διαδικασία που καταρτίζει τους νέους ανθρώπους σαν υπευθύνους πολίτες με κριτική άποψη, με θέσεις και αντιθέσεις. Οι μαθητές-συντακτική ομάδα του σχολείου του Μακρυχωρίου στο σημείωμά τους αναφέρουν ότι ξεκίνησαν να οργανώνουν τη μαθητική εφημερίδα, αλλά τα δραματικά γεγονότα των καταστροφών του περασμένου φθινοπώρου τους διέκοψαν. Επανήλθαν όμως ...με μια δυνατή θεματολογία για τα όσα προηγήθηκαν των καταστροφών, όσα ονειρεύονται, για τα «αγκάθια» της σχολικής τους καθημερινότητας, για όσα θεωρούν ότι πρέπει να μείνουν και για όσα κρίνουν ότι πρέπει να αλλάξουν. Για το «Βήμα του Μακρυχωρίου Τεμπών» εργάστηκαν οι μαθητές και μαθήτριες: Κωνσταντίνος Αβέλλας, Ομέλα Αχμάτι, Χριστίνα Ζάρρα, Κατερίνα Ζησοπούλου, Ειρήνη Ζιώγα, Ιωάννα Ζούλφα, Αγγελική Ηλου, Θεοδώρα Καραγιώργου, Ευαγγελία Καραλή, Παναγιώτα Καραμανέ, Σταμάτης Κυρίτσης, Δημήτρης Μάντζιαρης, Ελευθερία Μπεκίρα, Ιωάννα Μπέρκου, Θεοδώρα Μυλωνά, Βασίλης Μυλωνάς, Ελένη Νάκα-Μπαρμπούτη, Αλεξάνδρα Ντόντου, Κατερίνα Πούλι, Χριστίνα Ρόμπα, Νικολέττα Στογιάννη, Σωτήρης Στυμονιάρης, Αλγκέρ Τζίκα, Αικατερίνη Τουρλακοπούλου, Μαρία Τουφεξή, Εύη Τριανταφύλλου, Γεώργιος Τσέτσιλας, Αντριάννα Τσικόγια, Ρόζα Φουσίκα. Συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Γιαννούλα, Γρηγόρης Κοντογιάννης, Γεώργιος Κουκουτιανός, Στέλιος Ντούσιος, Αγγελική Τσακνάκη. Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μάρνυ Παπαματθαίου.
Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια
των μαθητών.
Τον Νοέμβριο του 2020 «ΤΟ ΒΗΜΑ», μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες στην Ελλάδα, ξεκίνησε έναν πρωτοποριακό θεσμό, την έκδοση μαθητικών εφημερίδων. Η ιστορική εφημερίδα άνοιξε τις σελίδες της στα σχολεία της χώρας επιλέγοντας ένα σχολείο από διαφορετική πόλη κάθε μήνα για να δώσει φωνή στους μαθητές και τις μαθήτριες με το να δημιουργήσουν τη δική τους εφημερίδα. Οι Μαθητικές Εφημερίδες έχουν κυκλοφορήσει ως ένθετα με «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», και είναι διαθέσιμες και σε ηλεκτρονική μορφή στην ομώνυμη ενότητα του ψηφιακού «ΒΗΜΑΤΟΣ».

Gallery άρθρου

{gallery}356880{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass