Ούτε να «θεοποιούμε» ούτε να «δαιμονοποιούμε» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τόνισαν οι θεολόγοι σε σεμινάριο σχολικών συμβούλων

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 14:51

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ01 δρ Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, δρ Nικόλαος Παύλου, δρ Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτική Μακεδονία – Aνατολική Μακεδονία / Θράκη).

Το σεμινάριο ασχολήθηκε με το επίκαιρο θέμα της «Τεχνητής Νοημοσύνης» στη διάσταση των θετικών προκλήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή της (και) στην εκπαίδευση, αλλά και των προβληματισμών που προκύπτουν σε περιπτώσεις της ανέλεγκτης χρήσης της, με ομιλητή – εισηγητή του θέματος τον δρ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο, θεολόγο-φυσικό, αν. καθηγητή Ηθικής και Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ.
Διακόσιοι και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον τη διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο -υπό τύπον και μορφή «Θεολογικού Εργαστηρίου»- σεμινάριο που οργάνωσαν οι σύμβουλοί τους.
Όπως ανέφερε, εισαγωγικώς, ο κ. Παναγιωτόπουλος «η Τεχνητή Νοημοσύνη, η προσπάθεια δηλαδή να αναπαραχθεί η ανθρώπινη ευφυΐα και συμπεριφορά, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα του κόσμου μας και αποτελεί μια εξέλιξη της επιστήμης, την οποία δεν πρέπει ούτε να «θεοποιούμε», ούτε όμως και να «δαιμονοποιούμε», αλλά, επί τη βάσει της χριστιανικής θεολογίας, να αξιοποιούμε πάντα με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.
Είναι αναμφίβολα τα ευεργετήματα που προκύπτουν απ’ αυτήν π.χ. στον ιατρικό τομέα, στον εκπαιδευτικό τομέα και, παρά τα σφάλματα που διαπιστώνονται από την κακή χρήση της, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, ικανοποιητικό. Εξάλλου, επισήμανε ο ομιλητής, αυτές οι εξελίξεις θεωρούνται, σχεδόν, αναπόφευκτες, μιας και είναι αποτέλεσμα της προόδου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ανακοπεί στην κοινωνία μας, φθάνει οι σπουδαίες, νέες αυτές τεχνολογικές εξελίξεις να υπηρετούν τον άνθρωπο κι όχι να τον υποδουλώνουν».
Εις ό,τι αφορά τη Θεολογία, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να οχυρώνεται πίσω από φοβίες και καταγγελίες. Οφείλει να αξιολογεί, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά τα νέα δεδομένα και μαζί με τις άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες να (συν-)διαλέγεται με τις Θετικές Επιστήμες, κομίζοντας το ήθος της χριστιανικής θεολογίας για τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και υποδεικνύοντας τρόπους για τη θεραπεία των τυχόν εκτροπών ή αδυναμιών στον νέο επιστημονικό κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των εφαρμογών της».
Η διαδικτυακή συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο – συζήτηση ανάμεσα στον πανεπιστημιακό καθηγητή και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass