Εντονες αντιδράσεις συνδικαλιστών γαι το ωράριο των εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 26 Απρ 2013 23:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:53
Με αφορμή το θέμα του ωραρίου των εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικές παρατάξεις και ομοσπονδίες σε ανακοινώσεις του αναφέρουν τα εξής:
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δευτεροβάθμιας ν.Λάρισας: «Ξεκίνησαν με το Πειθαρχικό δίκαιο, την αξιολόγηση , την κατασυκοφάντηση και απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου. Ήρθε η ώρα με τρομοκρατία, φόβο , αβεβαιότητα με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις ,την κατάργηση στην ουσία της οργανικής θέσης ,τις απολύσεις να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα στην εκπαίδευση .Ενώ υποτίθεται συζητείται στη Βουλή η αύξηση ωραρίου και οι οργανικές θέσεις ,την Παρασκευή 26-5-13 και ώρα 13:00 μία ώρα πριν κλείσουν τα σχολεία στέλνουν έγγραφο όπου οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να καταχωρήσουν στο σύστημα την αύξηση των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες.αρ.πρωτ.58733/Δ2 /26-4-13 μέχρι και τις 2/5/13.
Καταγγέλουμε την συγκεκριμένη τακτική της ηγεσίας του Υ.Παιδείας και της συγκυβέρνησης(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ,που καταργεί την ίδια την ουσία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων δηλαδή και «προαποφασίζει» για αυτήν πριν η ίδια ψηφίσει ή καταψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις.
Καλούμε τους συναδέλφους, τις παρατάξεις ,την ΕΛΜΕ σε άμεση αντίδραση. Θεωρούμε αναγκαίο τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και σαν παράταξη θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για ενότητα και κοινή δράση.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: «Η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών σχεδιάστηκε μεθοδικά με σαφείς και επιλεγμένους άμεσους στόχους από την υποταγμένη στην Τρόικα τρικομματική συγκυβέρνηση.
Στόχος πρώτος η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Άμεσο πλήγμα η απώλεια 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Απλά και κυνικά αυτό σημαίνει μηδενικές προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Με τις επερχόμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών στους 30 ανά τμήμα οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί θα αυξηθούν .
Το νομοθετικό τους οπλοστάσιο προβλέπει υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλη υπηρεσία και μεταθέσεις ανά την Ελλάδα με μορφή τελεσίγραφου ( αποδοχή του εκτοπισμού μέσα σε διάστημα 3 ημερών ). Οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων   στην εκπαίδευση ,στο ποσοστό που της έχουν καταμερίσει , θα ξεκινήσουν άμεσα για να καλυφθεί η επιταγή της Τρόικας για 150 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το 2015. Με εργαλείο την αξιολόγηση , το νέο πειθαρχικό δίκαιο ,που θεωρεί ακόμη και το δικαίωμα να διαδηλώνεις ως λόγο για τεθεί κάποιος σε αργία ( υπόθεση δάσκαλου Γκουλιώνη στη Λάρισα ) και με πολιορκητικό κριό την κατασυκοφάντηση του κλάδου θα επιχειρηθεί η άλωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας στην εκπαίδευση.
Στόχος δεύτερος και πιο σημαντικός οι μαθητές , το μεγάλο θύμα αυτής της επίθεσης. Στα υπεράριθμα τμήματα με εκπαιδευτικούς απαξιωμένους οικονομικά και κοινωνικά , με αβέβαιο εργασιακό μέλλον η υποβάθμιση της παρεχομένης εκπαίδευσης θα επιταχύνει την πορεία ιδιωτικοποίησης της.  Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. .Η μόρφωση είναι κοινωνικό δικαίωμα όλων . Πρώτα και κύρια πρέπει να διασφαλίζεται για τα παιδιά των άνεργων και των οικονομικά εξαθλιωμένων.
Το δικαίωμα στην εργασία αφορά τις χιλιάδες των αναπληρωτών και των αδιόριστων, που θα εξοβελιστούν τα επόμενα χρόνια από τα σχολεία. Μπροστά στην συνειδητή απραγία του ΔΣ της ΟΛΜΕ πρέπει να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα 13 Μάη σε όλη την Ελλάδα και λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων».
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: « Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εμπαίζοντας μάλιστα το ΔΣ της ΟΛΜΕ με το οποίο είχε συνάντηση μόλις χθες το απόγευμα ο υφυπουργός, η πολιτική ηγεσία του –κατ’ όνομα- Υπ. Παιδείας και η τρικομματική κυβέρνηση αυξάνει το διδακτικό ωράριο των καθηγητών [4 ώρες σε όσους έχουν προϋπηρεσία πάνω από 20 χρόνια και 2 ώρες για όλους τους υπόλοιπους], επιχειρώντας αφ’ ενός να καλύψει τα τεράστια κενά προσωπικού που έχει προκαλέσει με την κατάργηση των διορισμών, αφ’ ετέρου να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή εκπαιδευτικών υποψηφίων για απόλυση!
Συνεχίζονται, ταυτόχρονα, οι αθρόες διώξεις-αργίες «δι’ ασήμαντον αφορμήν», αλλά ακόμη και για πολιτικοσυνδικαλιστικούς λόγους, αποστέλλονται εντολές προς τους διευθυντές για γενικευμένη ρουφιανιά εντός και εκτός υπηρεσίας, εκφοβίζοντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που με φιλότιμο και αυταπάρνηση κρατάνε ακόμα όρθιο το δημόσιο σχολείο. Σύντομα, επίσης, ετοιμάζεται η τρόικα εσωτερικού να στρέψει σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο [πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ Λυκείου, ένταση ταξικών φραγμών και επιλεκτικότητας, ιδιωτικοποίηση, «μαθητεία-δηλαδή απλήρωτη εργασία αντί για εκπαιδευτική διαδικασία κλπ].
Και, βεβαίως, εκκρεμεί η υπογραφή του ΠΔ για την κακόφημη αξιολόγηση, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί η αντίστοιχη διάταξη για την «Ανεξάρτητη Αρχή Ποιότητας». Ως εκ τούτων, προτείνουμε αμέσως μετά το Πάσχα, έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου ο κλάδος μας να ξεκινήσει απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών-ενδοσχολικών εξετάσεων, της έκδοσης αποτελεσμάτων, της βαθμολόγησης των γραπτών και κάθε άλλης διοικητικής εργασίας μέχρι το τέλος του σχολικού έτους».
Η ΠΑΣΚ: «Η προωθούμενη, επίσημα πλέον, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο, τους μαθητές, την εκπαίδευση στο σύνολό της.
Μετά από τον επαίσχυντο νόμο για το ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο, που οδήγησε στον εκπαιδευτικό των 650ε, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που έχει θέσει υπό διωγμό τους συναδέλφους, καθιστώντας όλους μας εν δυνάμει «επίορκους», τη θέσπιση διατάξεων για την αργία, τη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, και το απαράδεκτο και τιμωρητικό σχέδιο για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και για την αύξηση του ωραρίου.
Πρόκειται για μία απόφαση που έχει να κάνει με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μηδενικές προσλήψεις και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με κάθε τρόπο μία εξοντωτική δημοσιονομική πολιτική αποβαίνει όχι μόνον σε βάρος του δοκιμαζόμενου Έλληνα εκπαιδευτικού, αλλά και σε βάρος των μαθητών, σε βάρος του ίδιου του σχολείου.
Χωρίς να στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, χωρίς μελέτη για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και στη διαχείριση του προσωπικού, ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να κάνουν λάθος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μαθητές, τους γονείς, την κοινωνία. Οι σχεδιασμοί που οδηγούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και σε κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, δεν θα περάσουν».
Η ΟΙΕΛΕ: «Η προτεινόμενη προς ψήφιση ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, θα οδηγήσει στη γιγάντωση της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ήδη, σύμφωνα με έρευνα που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ (συνημμένη), είναι έντονη, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως οι συνάδελφοι σε ιδιωτικά Γυμνάσια-Λύκεια πληρώνονται μόλις για το 60% περίπου της συνολικής εργασίας που προσφέρουν σ’ αυτά!
Στην έρευνα με τίτλο «Ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός ξανά στο μάτι του κυκλώνα – Το άμισθο εξωδιδακτικό του ωράριο και οι συναφείς δραστηριότητες» που έγινε σε δείγμα 478 συναδέλφων, περιγράφονται αναλυτικά οι δραστηριότητες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίες υπερβαίνουν τόσο το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας όσο και τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες του δημοσίου σχολείου. Τα στοιχεία είναι συνταρακτικά. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πληρώνονται μόλις για το 57,44% της εργασίας που προσφέρουν στα σχολεία τους. Το υπόλοιπο 42,66% αποτελεί την υπεραξία που καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού σχολείου. Αν μάλιστα επικεντρωθούμε στις δραστηριότητες που οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υλοποιούν απογεύματα, Σαββατοκύριακα, ακόμη και σε αργίες, συχνά υπό την απειλή της απόλυσης, αντιλαμβανόμαστε ότι για το 96,90% αυτών των δραστηριοτήτων δεν πληρώνονται, ήτοι ότι οι σχολάρχες τους απασχολούν υποχρεωτικά και δωρεάν!
Με την ένταξη της πλειονότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο, οι ιδιοκτήτες κερδίζουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί χάνουν περίπου 27 εκατομμύρια. Η ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη των ιδιοκτητών καθώς η διδακτική ώρα θα τους κοστίζει πολύ λιγότερο. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι η ρύθμιση προσφέρει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες και μετατρέπει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε κωπηλάτες ρωμαϊκής γαλέρας που θα εργάζονται μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, Σαββατοκύριακα, εορτές και αργίες, με μισθούς πείνας. Η δεδομένη απουσία του εποπτικού ελέγχου της πολιτείας θα οξύνει ακόμη περισσότερο την υπερεκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει με επιστολή της συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και θα διαμορφώσει τις τελικές της θέσεις σε έκτακτο ΔΣ που θα γίνει το Σάββατο, 27/4, στις 4 μμ.»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass