«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΤΗΣΕ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ», ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

«Λάδι στη φωτιά», παραμονές των πανελλαδικών

Χθες που έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος με αυστηρή εγκύκλιο προς τους διευθυντές σχολείων ζητά να καταγράψουν το ωράριο των καθηγητών μέχρι τη Μ. Πέμπτη

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:53
 «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει το υπουργείο Παιδείας που άνοιξε και επίσημα το θέμα του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου (κατά δύο ώρες την εβδομάδα) με την ΟΛΜΕ να τονίζει ότι «η κυβέρνηση πάτησε τη σκανδάλη» και να προειδοποιεί πως θα προχωρήσει «σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων» αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση των μέτρων.
Με τους υποψηφίους των πανελλαδικών να απειλούνται, χωρίς να ευθύνονται, να βρεθούν στο μέσο της αντιπαράθεσης υπουργείου Παιδείας και συνδικαλιστών. Η αύξηση του ωραρίου ήταν αναμενόμενη και συνδέεται με την κυβερνητική πρόθεση να μην γίνουν φέτος προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών και να μειωθούν παράλληλα σε 2.000 από 12.000 οι προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά η επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης του θέματος θεωρείται τουλάχιστον ατυχής.
Σημειώνεται πως η σχολική χρονιά για τα Λύκεια έληξε ουσιαστικά χθες Παρασκευή αφού ουσιαστικά η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων συμπίπτει με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα που ξεκίνησαν χθες.
Τη χθεσινή ημέρα επέλεξε και ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος για να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία ζητά από τους διευθυντές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ να καταχωρίσουν το υποχρεωτικό ωράριο των καθηγητών, με την αύξηση των 2 διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα, μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το αργότερο.
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας καθιστά υπεύθυνους τους διευθυντές σχολείων «για όποια λάθη υπήρχαν στο σύστημα και δεν διορθώθηκαν» και καλεί ταυτόχρονα τους διευθυντές Εκπαίδευσης «να ελέγξουν και να εγκρίνουν» τα στοιχεία που θα καταχωρίσουν οι διευθυντές.
Η εγκύκλιος Αρβανιτόπουλου αιφνιδίασε διπλά τους εκπαιδευτικούς αφού εκδόθηκε προτού ακόμη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών (δασκάλων και καθηγητών) με αποτέλεσμα συνδικαλιστικές παρατάξεις των καθηγητών να ζητούν άμεση συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ ενώ προτείνουν και κινητοποιήσεις πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις μετακινήσεις καθηγητών που δεν συμπληρώνουν ωράριο εντός εκπαιδευτικής περιφέρειας (π.χ. Θεσσαλίας) με δεδομένο ότι εφόσον προκύπτουν ανάγκες δεν θα υπάρχουν «οργανικές» θέσεις, όταν επίσης ο κάθε νομός έχει μετατραπεί πλέον σε μια περιοχή μετάθεσης, με εξαίρεση νομούς που διαθέτουν νησιά.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Αναλυτικά στην εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου σημειώνεται πως «παρακαλούνται οι διευθυντές Σχολικών Μονάδων και οι διευθυντές Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για την καταχώριση των στοιχείων που αφορούν στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά στις σχολικές μονάδες/περιοχές μετάθεσης αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3848/2010, στη νέα εφαρμογή καταχώρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. στον διαδικτυακό τόπο https://plan.sch.gr, για την πρόσβαση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί ο Επίσημος Λογαριασμός της Μονάδας (που είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για σύνδεση στο σύστημα Survey). Η νέα εφαρμογή καταχώρισης αφορά μόνο στα Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, στα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. και στις ΕΠΑ.Σ.
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα προβούν στην καταχώριση των στοιχείων για τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση στη σχολική μονάδα, από την επιλογή «Εκπαιδευτικοί» του κεντρικού μενού της εφαρμογής. Αφού ολοκληρωθεί η καταχώριση, θα πρέπει να γίνει υποβολή των στοιχείων επιλέγοντας το «Υποβολή», το αργότερο έως τις 14:00 της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2013, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταχωρίσουν τα στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, χρησιμοποιώντας την επιλογή «Εκπαιδευτικοί στη διάθεση ΠΥΣΔΕ» του κεντρικού μενού. Έπειτα, από την επιλογή «Εκπαιδευτικοί οργανικά σε σχολείο» θα πρέπει να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν όλα τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους και, εφόσον είναι ορθά, θα πρέπει να γίνει υποβολή των στοιχείων επιλέγοντας το «Υποβολή-Έγκριση», το αργότερο έως τις 14:00 της Παρασκευής, 10 Μαΐου 2013, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Διευκρινίζουμε ότι οι μειώσεις του υποχρεωτικού ωραρίου αναφέρονται σε διαφοροποιήσεις που προκύπτουν λόγω ωρίμανσης και όχι σε μείωση του διδακτικού ωραρίου λόγω θέσης ευθύνης, όπως διευθυντές, υποδιευθυντές, υπεύθυνοι εργαστηρίων κ.λπ. Επίσης, σε περίπτωση που η μείωση ωραρίου λόγω ωρίμανσης προκύπτει μετά την 31/12/2013, δε θα καταγραφεί.
Για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος (2013-14), πρέπει να ληφθεί υπόψη η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 2 ώρες την εβδομάδα. (Με την παραδοχή αυτή έχει γίνει και ο προ-υπολογισμός των ωρών που εμφανίζει το πληροφοριακό σύστημα για το σχολικό έτος 2013-14). Διευκρινίζεται ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άνω των 20 ετών υπηρεσίας είναι 18 ώρες.
Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που δεν έχει γίνει «Υποβολή» εντός των τεθέντων χρονικών ορίων, το πληροφοριακό σύστημα θα προβαίνει σε αυτόματη «Υποβολή» και οι εμπλεκόμενοι διευθυντές θα θεωρούνται ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για όποια λάθη υπήρχαν στο σύστημα και δεν διορθώθηκαν» καταλήγει η εγκύκλιος.
ΟΛΜΕ
Με αφορμή το θέμα του ωραρίου, η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την εκπαίδευση (μετά το Πάσχα ξεκινούν οι εξετάσεις), η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει μια ακόμη βόμβα στη δημόσια εκπαίδευση και στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.
Σαν τον κλέφτη προωθεί ρύθμιση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ακόμα και κατά 25%, προωθεί ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε σε όλη τη χώρα μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους φαντάρους, προωθεί την υπογραφή ΠΔ για την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί ακόμα και σε απολύσεις, προωθεί απολύσεις 10.000 αναπληρωτών από τον Σεπτέμβρη».
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων αυτών, ο κλάδος των καθηγητών θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κατά την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την περίοδο την επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί. Για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας» καταλήγει καλώντας σε συλλαλητήριο αύριο Κυριακή στην Αθήνα.
ΠΑΣΚ
Η ΠΑΣΚ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η προωθούμενη, επίσημα πλέον, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο, τους μαθητές, την εκπαίδευση στο σύνολό της.
Πρόκειται για μία απόφαση που έχει να κάνει με τις δηλωμένες προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μηδενικές προσλήψεις και μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με κάθε τρόπο μία εξοντωτική δημοσιονομική πολιτική αποβαίνει όχι μόνον σε βάρος του δοκιμαζόμενου Έλληνα εκπαιδευτικού, αλλά και σε βάρος των μαθητών, σε βάρος του ίδιου του σχολείου.
Χωρίς να στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, χωρίς μελέτη για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και στη διαχείριση του προσωπικού, ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να κάνουν λάθος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μαθητές, τους γονείς, την κοινωνία».
ΣΥΝΕΚ
Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δευτεροβάθμιας ν. Λάρισας σε ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «ενώ υποτίθεται συζητείται στη Βουλή η αύξηση ωραρίου και οι οργανικές θέσεις, χθες Παρασκευή μία ώρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα στέλνουν έγγραφο στα σχολεία, όπου οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να καταχωρίσουν στο σύστημα την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες!.
Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη τακτική της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας και της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), που καταργεί την ίδια την ουσία της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων δηλαδή και «προαποφασίζει» για αυτήν πριν η ίδια ψηφίσει ή καταψηφίσει τις συγκεκριμένες διατάξεις. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα! Καλούμε τους συναδέλφους, τις παρατάξεις, την ΕΛΜΕ σε άμεση αντίδραση».
ΕΝΩΤΙΚΗ
Η Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών σχεδιάστηκε μεθοδικά με σαφείς και επιλεγμένους άμεσους στόχους από την υποταγμένη στην Τρόικα τρικομματική συγκυβέρνηση.
Άμεσο πλήγμα η απώλεια 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Απλά και κυνικά αυτό σημαίνει μηδενικές προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Με τις επερχόμενες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών στους 30 ανά τμήμα οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί θα αυξηθούν.
Το νομοθετικό τους οπλοστάσιο προβλέπει υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλη υπηρεσία και μεταθέσεις ανά την Ελλάδα με μορφή τελεσίγραφου (αποδοχή του εκτοπισμού μέσα σε διάστημα 3 ημερών). Με εργαλείο την αξιολόγηση, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που θεωρεί ακόμη και το δικαίωμα να διαδηλώνεις ως λόγο για τεθεί κάποιος σε αργία (υπόθεση δάσκαλου Γκουλιώνη στη Λάρισα) και με πολιορκητικό κριό την κατασυκοφάντηση του κλάδου θα επιχειρηθεί η άλωση της μόνιμης και σταθερής εργασίας στην εκπαίδευση. Να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα 13 Μάη σε όλη την Ελλάδα και λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει πως «με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εμπαίζοντας μάλιστα το ΔΣ της ΟΛΜΕ με το οποίο είχε συνάντηση μόλις χθες το απόγευμα ο υφυπουργός, η πολιτική ηγεσία του –κατ’ όνομα- Υπ. Παιδείας και η τρικομματική κυβέρνηση αυξάνουν το διδακτικό ωράριο των καθηγητών (4 ώρες σε όσους έχουν προϋπηρεσία πάνω από 20 χρόνια και 2 ώρες για όλους τους υπόλοιπους), επιχειρώντας αφ’ ενός να καλύψει τα τεράστια κενά προσωπικού που έχει προκαλέσει με την κατάργηση των διορισμών, αφ’ ετέρου να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή εκπαιδευτικών υποψηφίων για απόλυση!
Συνεχίζονται, ταυτόχρονα, οι αθρόες διώξεις-αργίες «δι’ ασήμαντον αφορμήν», αλλά ακόμη και για πολιτικοσυνδικαλιστικούς λόγους, αποστέλλονται εντολές προς τους διευθυντές για γενικευμένη ρουφιανιά εντός και εκτός υπηρεσίας, εκφοβίζοντας δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που με φιλότιμο και αυταπάρνηση κρατάνε ακόμα όρθιο το δημόσιο σχολείο.
Προτείνουμε αμέσως μετά το Πάσχα, έκτακτη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου ο κλάδος μας να ξεκινήσει απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών-ενδοσχολικών εξετάσεων, της έκδοσης αποτελεσμάτων, της βαθμολόγησης των γραπτών και κάθε άλλης διοικητικής εργασίας μέχρι το τέλος του σχολικού έτους».
ΟΙΕΛΕ
Τέλος, η ΟΙΕΛΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η προτεινόμενη προς ψήφιση ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, θα οδηγήσει στη γιγάντωση της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ήδη, είναι έντονη, καθώς από έρευνα προκύπτει πως οι συνάδελφοι σε ιδιωτικά Γυμνάσια-Λύκεια πληρώνονται μόλις για το 60% περίπου της συνολικής εργασίας που προσφέρουν σ’ αυτά!»
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass