ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Χαρά για την επιτυχία, αγωνία για την αποκατάσταση

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2013 3:51 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:59
 
«Δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τα καταφέρνουν σε αυτό το σύστημα των εξετάσεων και τώρα προβληματίζονται για το πού θα σπουδάσουν και τι θα κάνουν μετά τις σπουδές τους». Σε αυτή τη φράση, γονέα Λαρισαίου αριστούχου μαθητή, περιγράφονται τα ανάμικτα φέτος συναισθήματα από την ανακοίνωση, χθες, των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Καθώς τον ενθουσιασμό για την επίτευξη του στόχου τους, διαδέχεται ο προβληματισμός για την επαγγελματική αποκατάσταση.
Για πρώτη χρονιά φέτος στους υποψηφίους, άσχετα με τις επιδόσεις τους είναι έντονος ο προβληματισμός, όχι τόσο για τις σπουδές όσο για την ανταπόκριση των πτυχίων στην αγορά με δεδομένη την οικονομική κρίση. Οι αυριανοί φοιτητές θα επιλέξουν τη σχολή της επιλογής τους γνωρίζοντας ωστόσο εκ των προτέρων ότι πλέον δεν μπορούν να μιλήσουν για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση παρότι εισήχθησαν στις λεγόμενες σχολές «κύρους», με δυσθεώρητες βάσεις.
Αλλωστε η οικονομική ύφεση έδειξε τις επιπτώσεις της από νωρίς, με την υποβολή αίτησης – δήλωσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με περισσότερους από 150 Λαρισαίους υποψηφίους να μην δηλώνουν καν συμμετοχή τις εξετάσεις, αφού οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης του οικονομικού κόστους των σπουδών, ειδικά σε άλλη πόλη.
Το νέο οικονομικό περιβάλλον διαμορφώνει πιο έντονα φέτος τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί και η δεύτερη φάση του σχεδίου «Αθηνά» αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις πανεπιστημιακών, από το νέο ακαδημαϊκό έτος ελάχιστα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα συντήρησης όλων των Τμημάτων τους, μετά και τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Προς το παρόν πάντως οι νέοι εισακτέοι θα απολαύσουν τον καρπό της επίπονης προσπάθειάς τους ενώ από βδομάδα θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο.
ΘΕΛΗΣΗ
Μιλώντας στην «Ε» για την επιτυχία τους, οι υποψήφιοι σημειώνουν πως η επιλογή της σχολής τους προέκυψε από έλξη για το γνωστικό αντικείμενο, έχοντας παράλληλα επίγνωση της κατάστασης και με αισιοδοξία δηλώνουν πως θα τα καταφέρουν, έχοντας επίσης πίστη στην προσπάθειά τους.
Η Χρύσα Δαούλα (19.274 μόρια, 4ο Λύκειο) θα δηλώσει Ιατρική Αθηνών. «Ήταν όνειρό μου από καιρό» τονίζει προσθέτοντας με σαφήνεια πως «έχω αποφασίσει και την ειδικότητα. Θα ακολουθήσω την πλαστική χειρουργική, όχι απαραίτητα των επιδιορθωτική». Στο ερώτημα αν γνωρίζει για την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι Ελληνες γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν, απαντά με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο: «Αν υπάρχει θέληση, όποια και αν είναι η κρίση τότε θα διαπρέψεις. Φυσικά και χρειάζεται οικονομική στήριξη αλλά αν υπάρχει θέληση και μεράκι...».
Ο Αντώνης Ζαούτσος (19.226 2ο Λύκειο) είναι ένας από τους ελάχιστους μαθητές πανελλαδικά που έγραψαν 20άρι στη Φυσική, τα θέματα της οποίας απασχόλησαν έντονα την περίοδο των εξετάσεων. «Ήταν δύσκολα» τονίζει αναφερόμενος στα θέματα της Φυσικής προσθέτοντας πως θα δηλώσει Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγων) επειδή του αρέσει και όχι για λόγους αποκατάστασης.
Η Μαριαλένα Παπαβασιλείου (19.015 Λύκειο Μπακογιάννη) θα δηλώσει Ιατρική (ή της Θεσσαλονίκης ή της Λάρισας) από «ενδιαφέρον, για να προσφέρω, να ασχοληθώ με τον άνθρωπο». Προσθέτοντας ότι «με ανησυχεί που οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά θα δω, θα κάνω κάποιο μεταπτυχιακό».
«Η οικονομική κρίση δεν με επηρεάζει στην επιλογή της σχολής» τονίζει η Χριστίνα Ζυγογιάννη (19.032 Λύκειο Μπακογιάννη) που θα δηλώσει Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Ζιώγα (19.002, 2ο Λύκειο) θα δηλώσει Νομική Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως «αυτός ήταν και ο λόγος που ακολούθησα τη θεωρητική κατεύθυνση» διευκρινίζοντας πως «δεν θέλω τόσο τη δικηγορία, θέλω το δικαστικό σώμα».
«Η κρίση με επηρεάζει στο πώς θα δηλώσω τις σχολές. Αλλά όλα τα επαγγέλματα δεν τα επηρεάζει;» αναρωτιέται η Μόρφη Λαδοπούλου (18.185, 2ο Λύκειο) που θέλει τις σχολές του 3ου πεδίου. «Φαρμακευτική, Οδοντιατρική και Ιατρική αν και το βλέπω δύσκολο με τις βάσεις». Επεκτείνοντας τον προβληματισμό της για την επιλογή των σχολών σε συνδυασμό με την αποκατάσταση τονίζει με σιγουριά πως «άμα το παλέψω θα βρω μια διέξοδο. Θα πάω εκεί που ταιριάζει στην προσωπικότητά μου» καταλήγει.
Η Οδοντιατρική αποτελεί την πρώτη επιλογή της Μαρίας Σωτηρίου (18.803, 5ο Λύκειο). «Αυτός ήταν ο στόχος μου από την αρχή της χρονιάς» τονίζει συμπληρώνοντας πως «τα κατάφερα αν και δεν το πίστευα. Αν κάποιος είναι καλός και υπάρχει θέληση, πιστεύω πως θα τα καταφέρει», καταλήγει η Μαρία απαντώντας στο ερώτημα, περί επαγγελματικής αποκατάστασης.
«Η Νομική προσφέρει ένας εύρος δυνατοτήτων, μου αρέσει ως επάγγελμα», τονίζει η Ευαγγελία Νάζου (18.774 Λύκειο Μπακογιάννη) που θα δηλώσει Νομική Θεσσαλονίκης.
Την Ιατρική Λάρισας θα δηλώσει η Ελευθερία Αδακτυλίδου (18.774 Λύκειο Μπακογιάννη) που επιλέγει Ιατρική «με κριτήριο την κοινωνική προσφορά». Γνωρίζει για την οικονομική κρίση και δηλώνει πως «ναι, είμαι πρόθυμη να φύγω στο εξωτερικό».
«Οι επιλογές των υποψηφίων είναι ελάχιστες» τονίζει ο Δημήτρης Ζαχαριάδης (18.256, 2ο Λύκειο) αναφερόμενος στην επιλογή των σχολών. Γνωρίζει πως μελλοντικά θα μειωθεί ο αριθμός των φαρμακείων της χώρας αλλά θέλει να δηλώσει Φαρμακευτική αλλά πρέπει να περιμένει την ανακοίνωση των βάσεων «γιατί είμαι στο όριο. Δεύτερη επιλογή μου είναι το Μαθηματικό» καταλήγει με την αγωνία να παρατείνεται για τον ερχόμενο Αύγουστο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass