ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ

Δοκιμάζονται Σκόπελος και Αλόννησος

* Χωρίς ρεύμα έμειναν νοικοκυριά στην Πτολεμαΐδα * Με προβλήματα η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2017 8:30
Αίγιο Αίγιο

ΑΘΗΝΑ

Παραμένουν οι δυσκολίες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε Βόρεια Πελοπόννησο και κεντρική Ελλάδα: Στη νέα εθνική Πατρών - Κορίνθου αποκαταστάθηκε μεν τα ξημερώματα η κυκλοφορία μεταξύ Αιγίου και Καλαβρύτων, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, όπου η κίνηση γίνεται με δυσκολία.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων για τμήματα της εθνικής μέχρι τουλάχιστον σήμερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, που είχε κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου λόγω χιονοπτώσεων και εκτροπής βαρέων οχημάτων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για ώρες οδηγοί και οχήματα.

Η Τροχαία αναφέρει πως η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον κανονικά. Σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται εκχιονιστικά, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο απεγκλωβισμός των οχημάτων στην νέα εθνική οδό ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά στο ρεύμα προς Πάτρα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο ρεύμα προς Κόρινθο. Όμως η ακινητοποίηση βαρέων οχημάτων στην άκρη του δρόμου δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις στον αποχιονισμό της εθνικής οδού.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται η Σκόπελος και η Αλόννησος, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά. Στη Σκόπελο το χιόνι έφτασε και το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στη δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση στην Αλόννησο είναι πολύ δύσκολη, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση, Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στη Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

ΚΑΙ Η ΚΥΜΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην περιοχή από τη σφοδρή χιονόπτωση.

Με την απόφασή του αυτήν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενεργοποιεί τη συνεργασία με τον στρατό που διαθέτει μηχανήματα έτσι ώστε να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως στη διάνοιξη των δρόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα προβλήματα εντοπίζονται στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αλωνάρη- Οκτανιά.

Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στα υπόλοιπα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, στη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, και τη Φωκίδα δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα και όλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας παραμένουν ανοιχτοί με εξαίρεση μικρούς επαρχιακούς δρόμους.

ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Bλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου.

Ο ολικός παγετός κατά την διάρκεια της νύκτας όπου το θερμόμετρο σκάλωσε στους -17 βαθμούς επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου των 150.000 και 400.000V.

Tουλάχιστον 14.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Οι δύο μονάδες της ΔΕΗ έδιναν 100 θερμικά Mw για την θέρμανση της πόλης ενώ όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, Γιώργος Κάλφας, «αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 50.000 χλμ του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης σε χλιαρό επίπεδο για να μην πάθουμε ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βάζοντας σε λειτουργία το λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε.

» Αυτή την ώρα τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού που ρυθμίζει τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης όσο και εντός του εργοστασίου για την αποκατάσταση του προβλήματος.»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς Βασίλη Τσίγκα αναμένεται «μέχρι το μεσημέρι να έχει λυθεί το πρόβλημα στην 3η μονάδα και να τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση της βλάβης στην 4η μονάδα».

ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Στην Κεντρική Ελλάδα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται σε όλη τη Μαγνησία, με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται το βράδυ.

Ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, οι δρόμοι ήταν στα λευκά και τα θερμόμετρα στις 23.30 βρίσκονταν στους -7 βαθμούς. Για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν μέσα στον Βόλο δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α' ΒΙΠΕ Βόλου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω χιονιού και πάγου και επισημαίνεται η ανάγκη για χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα .

Ανάλογη εικόνα και στην Π.Ε.Ο Βόλου-Αθήνας στο ύψος του Αλμυρού, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, από τον Ανω Βόλο και πάνω.

Στα Χάνια η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς και το πυκνό χιόνι σε συνδυασμό με τον παγετό καθιστά σχεδόν αδύνατη την κίνηση των οχημάτων παρ;a τον αποχιονισμό και τις συνεχείς ρίψεις αλατιού.

ΣΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗ- ΧΙΟ

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι ανοικτοί μετά από ολονύκτια μάχη των συνεργείων του Δήμου Λέσβου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τον πάγο. Όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή και όχι άσκοπες μετακινήσεις, αφού ο κίνδυνος καιροφυλακτεί σε σημεία που τρέχουν νερά που παγώνουν όπως στο κεντρικό μεγάλο δάσος του νησιού, μετά το χωριό Λάμπου Μύλοι.

Από το πρωί έχουν συμβεί μικροατυχήματα στο σύνολο τους όταν αυτοκίνητα χωρίς αλυσίδες γλίστρησαν και βγήκαν από το δρόμο. Ανάμεσα τους και δυο κλούβες της Αστυνομίας αλλά και μια νταλίκα που δίπλωσε και προσωρινά διέκοψε την κυκλοφορία στην περιοχή της Καράβας στο δρόμο Μυτιλήνης - Μανταμάδου.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, «οι αλατιέρες συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε οι δρόμοι δεδομένων των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν να παραμείνουν ανοικτοί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι κινούνται στο ευρύτερο περιφερειακό και αγροτικό δίκτυο όπως οι κτηνοτρόφοι που θα κινηθούν προς τις στάνες τους δεδομένου ότι εκεί δεν έχουν επιχειρήσει συνεργεία».

Σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Χίου. Οι ρίψεις αλατιού αλλά και οι παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων φαίνεται ότι απέδωσαν και το βασικό οδικό δίκτυο της Χίου είναι καθαρό και προσπελάσιμο από ανθρώπους και οχήματα. Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Αυγωνύμων και των Καρυών, προς τα Καρδάμυλα και την Βολισσό, όπου είχαν παρουσιασθεί τα σημαντικότερα προβλήματα. Καθαρό είναι, επίσης, όλο το οδικό δίκτυο περιμετρικά της Αμανής.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Χιόνια, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην ανατολική Κρήτη καθώς πολλά χωριά στη ενδοχώρα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ χιόνια έπεσαν και στην πόλη του Ηρακλείου ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο όπου το έστρωσε.

Χιόνισε και σε παραλιακά σημεία του Νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνι έπεσε τις πρωινές ώρες ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass