ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Βλέπουν θετικό momentum για την αξιολόγηση

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2017 7:15

ΠΑΡΙΣΙ

Την ύπαρξη θετικού momentum και καλών προθέσεων από όλες τις πλευρές για γρήγορο κλείσιμο της β' αξιολόγησης τόνισαν μετά τη συνάντησή τους ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, δημοσιονομικό μετά το 2018, εργασιακά) για να κλείσει η αξιολόγηση είπε ο υπουργός, προσθέτοντας με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μάλιστα είπε ότι σημασία έχει και η σειρά με την οποία θα συζητηθούν τα ανοιχτά θέματα προτρέποντας οι συζητήσεις να γίνουν παράλληλα και να κλείσουν όλα μαζί.

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά, ενώ στους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση πρόσθεσε και το ότι επίκεινται εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ.Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα, αλλά συμφωνήθηκε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις, ενώ ο Π.Μοσκοβισί άφησε για άλλη μια φορά να καταστεί σαφές ότι η Κομισιόν επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι για αρκετές χώρες η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί καθησυχαστικά και ως εγγύηση ασφάλειας, εξήγησε.

Χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία των γρήγορων διαδικασιών για κατάληξη σε συμφωνία και οι δύο αρνήθηκαν ότι «ξεμένουμε από χρόνο».

«ΔΕΝ ΤΡΑΒΗΞΑ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ»

Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί στις κοινές δηλώσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη συνάντησή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν του τράβηξα το αυτί».

Εξέφρασε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία περίοδο για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση, είπε.

Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, αυτά που μένουν ακόμα ανοιχτά στο τραπέζι είναι πολύ λίγα και μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουμε γρήγορα, επισήμανε ο Επίτροπος.

Σημείωσε ακόμη ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών αποτέλεσαν και τα μέτρα για το χρέος και «πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου».

Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ό,τι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές λύσεις για μια κατάσταση «win win», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και με τους άλλους Θεσμούς.

ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ

Για πολύ παραγωγική συζήτηση μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αμφότεροι, είπε, αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και κανείς δεν θέλει να ανατραπεί η πορεία αυτή με αύξηση της αβεβαιότητας.

Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της β' αξιολόγησης, αλλά απομένει να δούμε τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Όλοι οι κύριοι παίκτες επιθυμούν να βρεθεί λύση, είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη πολλών παικτών, αλλά και οι επικείμενες εκλογές σε ευρωπαϊκά κράτη περιπλέκουν την κατάσταση.

«Υπάρχει θετικό momentum»

Στην ύπαρξη θετικού μομέντουμ καθώς όλα τα μέρη επιθυμούν λύση, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Αν θα είναι τον Ιανουάριο ή λίγο αργότερα, δεν το ξέρω, αλλά όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο, πρόσθεσε.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» συμπλήρωσε παίρνοντας τον λόγο ο Π.Μοσκοβισί, συμφωνώντας με τον κ. Τσακαλώτο ότι όσο συντομότερα τόσο το καλύτερο.

Ποια είναι τα βήματα που απομένουν να γίνουν ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ήταν η ερώτηση που δέχθηκαν ο υπουργός και ο Επίτροπος για να απαντήσουν ότι η επιστροφή των θεσμών δεν είναι από τα μείζονα προβλήματα αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η λήψη των πολιτικών αποφάσεων ώστε να δοθεί και «γραμμή» στους θεσμούς.

Η Κομισιόν θέλει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις, για τη θέση του στο πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του, είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ερευνηθεί το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συνεχιστεί και χωρίς το ΔΝΤ.

Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι πρόκειται για ένα επίσης πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε σχέση με το ΔΝΤ «τα πράγματα δεν είναι πάντα άσπρο ή μαύρο».

Πιο ξεκάθαρος ο Π.Μοσκοβισί στο σχόλιο του για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντοτε εργάζεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ και «θέλουμε πάντα να έχουμε μια συνολική θέση -λύση που να εμπλέκει και το ΔΝΤ». Έσπευσε δε να προσθέσει ότι η παρουσία του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται αναγκαία από κάποιες χώρες, γιατί αυτό τους καθησυχάζει και λειτουργεί ως εγγύηση ασφάλειας.

Δεν ξεμείναμε από χρόνο αλλά...

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα του χρόνου λέγοντας ότι σε κάθε διαπραγμάτευση πριν καταλήξει σε συμφωνία ακούγονται φωνές ότι ξεμένουμε από χρόνο και δεν υπάρχει περιθώριο για εύρεση λύσης. «Σαφώς ο χρόνος έχει σημασία και οι Έλληνες πολίτες και οι αγορές και οι επενδυτές θέλουν λύση για να έχουν έναν καθαρό διάδρομο μπροστά τους. Ωστόσο δεν είναι δίκαιο να λέμε ότι ξεμένουμε από χρόνο» είπε ο υπουργός.

Συμφωνώ με τον Ευκλείδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σπαταλάμε και χρόνο, σημείωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass