ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΜΕΝΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ…

Ο Κουρουμπλής ξεπαραιτείται, πολιτικοί σπεύδουν επί τόπου

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 15:40
Συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απορρύπανση από το μαζούτ,  δίπλα από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ " Συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απορρύπανση από το μαζούτ, δίπλα από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου πλοίου "Αγία Ζώνη ΙΙ "

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δεν πέρασε πολύ ώρα που έθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό και την πήρε πίσω. Με νεότερη δήλωσή του, έκανε λόγο για «λογοπαίγνιο»...

«'Ηταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι’ αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ναυτιλίας.
Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 o ίδιος είχε δηλώσει ότι θέτει εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η παραίτησή του είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε στον Real fm ότι ο υπουργός «είπε το αυτονόητο».
Τόνισε επίσης πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη στο θέμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες δημάρχων επισήμανε ότι «εν μέσω μιας μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας δεν προσφέρεται να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του Υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις».
«Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλις έγινε αυτό εφικτό ενεργεί και ένα σκάφος το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων και η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι είναι ένα μεγάλο ατύχημα που είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του.
Ο υπ. Ναυτιλίας εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητά του πως σε 20-25 μέρες δεν θα υπάρχει καμία αρνητική εικόνα.    
«Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε.
Σημείωσε, ακόμη, πως γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια για την απορρύπανση και έχουν επιστρατευθεί τρεις ειδικές εταιρίες που ειδικεύονται σε τέτοια ζητήματα.  Ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» ήταν ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Κουντούρη. Αναφορικά με τη στεγανοποίηση του βυθισμένου πλοίου είπε πως έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 99,9%.
Τέλος, ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί μη τήρησης των κανόνων ασφάλειας στο δεξαμενόπολοιο επισήμανε πως «η εντολή που έδωσα είναι πως τα πάντα ελέγχονται. Και σε μένα δημιουργεί κάποιες απορίες όλη η διαδικασία».
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ξεκίνησε από τον Φλοίσβο Φαλήρου, και συνέχισε σε Άλιμο και Γλυφάδα. «Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε: «Ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας;»
«Ο πρωθυπουργός να αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε την Πειραϊκή Ακτή μαζί με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και διαπίστωσε τη μόλυνση που έχει προκαλέσει σ’ όλο το παραλιακό μέτωπο η πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε «ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο, το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και τη Γλυφάδα, πλησιάζει τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν».
Η κ. Γεννηματά ζήτησε να διερευνηθούν οι υπαρκτές και σοβαρότατες ευθύνες, όπως είπε, όσον αφορά στο πλοίο. «Όμως αυτή τη στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή», υπογράμμισε.
Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στη Σαλαμίνα βρέθηκε το μεσημέρι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε εν πλω από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Κατά την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα ο κ. Θεοδωράκης, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά, συναντήθηκε με τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου και με τοπικούς παράγοντες, ενώ συνομίλησαν με κατοίκους του νησιού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της επίσκεψής του δήλωσε πως πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα και ότι οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι γι’ αυτό που συνέβη καθώς ανατρέπει τη ζωή και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. «Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Κάποια γίνονται με καθυστέρηση, αλλά ο πανικός δεν είναι η λύση. Δεν πρέπει να παραμεληθεί η Σαλαμίνα. Προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτωπα, αλλά αυτό το νησί που έχει τόσα προβλήματα και είναι πάντα περικυκλωμένο από πιθανές οικολογικές "βόμβες", θα πρέπει να έχει την προσοχή μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ζητώντας να ενημερωθεί για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό κόλπο.
Ο κ. Ανδρουλάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει, τι δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν, αλλά και τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση για την αποδέσμευση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass