Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ:

Επένδυση 500 εκατ. ευρώ στον σιδηρόδρομο

• Τσίπρας - Τζεντιλόνι χαιρέτισαν τη συμφωνία και την ομιλία Γιούνκερ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 15:43

ΚΕΡΚΥΡΑ

Το θέμα των επενδύσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, υπεγράφη η συμφωνία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ιταλική εταιρία Ferrovie Dello Stato έχει την πρόθεση να

επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε πολύ στέρεη βάση των ελληνοϊταλικών σχέσεων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.
Τόνισε ότι οι δύο χώρες εξέρχονται από μια πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. «Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε. «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση.
«Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, καθώς και άλλες επενδύσεις.
Υπογράμμισε πως τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί επλήγη από τη λιτότητα και την κρίση όσο καμία άλλη, και οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης», πρόσθεσε.
O ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων.
Υπογράμμισε, δε, ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.
Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα μπορούμε να πούμε πως η ΕΕ είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της. Με αφορμή την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και την αισιοδοξία που, όπως είπε, αποπνέει για το μέλλον, ο Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι είχε εκφραστεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και κατά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης - «εκείνη την περίοδο είχε διαφανεί η αλλαγή του κλίματος», είπε. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε κι εκείνος στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν.
«Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε.
Σχετικά με την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.
Ο Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Την ικανοποίησή του για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει ο Κωστής Χατζηδάκης, ασκώντας όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που είχε κρατήσει για το θέμα τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης οδηγήθηκαν στην υπογραφή της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χαρά ή με… δάκρυα στα μάτια. Διότι δεν ήταν μόνο αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ως αντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να καθυστερήσουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση» τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζοντας, όπως λέει, πως ο κ. Σταθάκης κατηγορούσε τη ΝΔ ότι ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 300.000.000 ευρώ ενώ σήμερα η συμφωνία υπογράφηκε με 45.000.000 ευρώ.
«Εν πάση περιπτώσει, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο κι εγώ προσωπικά, που είχα ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, είμαστε ικανοποιημένοι διότι με την πώληση στην TRENITALIA, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να ανέβει κατηγορία στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί και πάλι ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού να στείλει και τους Ιταλούς εκεί που έστειλε την Eldorado Gold o κ. Καρανίκας», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass