ΝΔ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Συναίνεση για το υπαίθριο εμπόριο

Δημοσίευση: 09 Νοε 2017 17:29

ΑΘΗΝΑ

Ευρεία πλειοψηφία εξασφαλίζει επί της αρχής, το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο και τα Επιμελητήρια, καθώς, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, υπέρ της αρχής τάσσονται η ΝΔ και το Ποτάμι.


Αναφερόμενος στις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, είπε ότι το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να καταστήσει το υπαίθριο εμπόριο σταθερό πυλώνα ανάπτυξης και βασικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία.
Ο κ. Σιμορέλης υπογράμμισε, ότι με μια σειρά από διατάξεις ενισχύεται ο παραγωγός, που μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται, τόσο στη λαϊκή όσο και ατομικά ή μέσω συνεταιρισμών και να εκδίδει άδειες στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, με διεύρυνση της δράσης του σε επιπλέον περιφέρειες.
«Στόχος μας είναι να σπάσει ένα καθεστώς που ίσχυε για χρόνια σε αρκετούς Δήμους με πελατειακές σχέσεις για διασφάλιση καλύτερης θέσης» ανέφερε επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, είπε ότι στόχος είναι τα Επιμελητήρια να λειτουργούν ως πυλώνες της οικονομίας, ως σύμβουλοι της πολιτείας και να βοηθούν τα μέλη τους στην επιχειρηματική τους λειτουργία.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα δηλώσει «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου και αναγνώρισε ότι χρειάζονται ρυθμίσεις, καθώς οι λαϊκές αγορές και οι λοιπές μορφές υπαίθριου εμπορίου καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Ταυτόχρονα όμως, κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων για επιμέρους διατάξεις, για τις οποίες η ΝΔ επιφυλάσσεται. Ο κ. Γιακουμάτος κάλεσε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί «αυτόνομο» νομοσχέδιο για την πάταξη του παρεμπορίου, για το οποίο επισήμανε, ότι «σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα χάνει 7 με 10 δισεκατομμύρια τον χρόνο».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι δημιουργεί «λαϊκές παντού, κάνοντας πια αυτούς τους ανθρώπους, παραγωγούς ή πωλητές, να έχουν επιδοματική πολιτική, δηλαδή να μην υπάρχει μεροκάματο για κανέναν».
«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε κάτι το οποίο μειώνει το εισόδημα. Υπάρχει αδιαφάνεια στον έλεγχο της ποιότητας και στον φορολογικό έλεγχο» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
O βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, είπε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποπροσανατολίσει τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν. «Θέλετε να δημιουργήσετε αυταπάτες, προσδοκίες ότι μπορεί μέσα στο “σάπιο” σύστημα, που τα πάντα καθορίζονται και υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος, να βρεθούν λύσεις για τον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο, για τον αυτοαπασχολούμενο, για τη λαϊκή κατανάλωση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι γίνονται κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, όπως οι μειώσεις προστίμων, είπε πως «δεν αλλάζει η αντιδραστική κατεύθυνση, γιατί διατηρούνται όλες οι αρνητικές ρυθμίσεις του προηγούμενου ν. 4264/2014».
Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμη φορά νομοθετεί αποσπασματικά και εκτίμησε ότι δεν θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά το παραεμπόριο.
«Η νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο σαφέστατα χρειαζόταν μια ανανέωση, μια αλλαγή, μια εξέλιξη προς τα εμπρός» είπε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς. «Εμείς στο Ποτάμι, λέμε ότι βεβαίως χρειαζόμαστε νομιμότητα, διαφανείς διαδικασίες αδειοδότησης, σεβασμό των κανόνων χωροθέτησης και επαρκή έλεγχο της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού, για να αντιμετωπίζεται έτσι το παραεμπόριο» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε στα κριτήρια για την παραχώρηση άδειας να προστεθούν όσοι παράγουν ποιοτικά τοπικά βιολογικά προϊόντα.
Την επαναφορά των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης ζήτησε ο βουλευτής της ΧΑ Ι. Σαχινίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το εμπόριο, το κάνουν βιοποριστικά. Έρχεστε εσείς και με πρόσχημα την αλληλεγγύη, αφού φτωχοποιήσατε και εξαθλιώσατε τον ελληνικό λαό, θέλετε να επιβάλετε μια αλληλεγγύη στα πρότυπα του μπολσεβικισμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass