«Ακραίο φαινόμενο και «παλιές αμαρτίες» έφεραν την καταστροφή»

• Τσίπρας: Θα αποκαταστήσουμε ζημιές και περιουσίες

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 16:04

ΑΘΗΝΑ

Στη Μάνδρα μετέβη χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Ι. Βασιλείου για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις προχθεσινές φονικές πλημμύρες.
Μαζί με τον πρωθυπουργό ήταν -μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αν. υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Καπέλιος και άλλοι κρατικοί παράγοντες. Μετά τη Μάνδρα, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων Ελευσίνας και συγκάλεσε σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στην Ελευσίνα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
«Πρωτίστως ασχοληθήκαμε με το επιχειρησιακό σκέλος καθώς ακόμα έχουμε ανθρώπους αγνοούμενους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη σύσκεψη. «Η προσπάθεια της πυροσβεστικής και των εθελοντών είναι συγκινητική» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Είναι δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε άμεση αποκατάσταση, επούλωση των πληγών κι αποκατάσταση των περιουσιών. Είτε αυτό αφορά νοικοκυριά είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Για τους ανθρώπους που χάσανε τους δικούς τους, για όλους εμάς που ζούμε ένα βαρύ πένθος, νομίζω ότι όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ας αποτελέσει επαναλαμβάνω το έναυσμα για εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα συσσωρευμένων δεκαετιών».  Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «σπάνιο και ακραίο» φαινόμενο αλλά και για συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων στα έργα υποδομής και στο χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή. Όπως είπε μάλιστα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής αλλά και αλλού. «Πρέπει να δείξουμε εγρήγορση στην αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών ώστε να αποφύγουμε το να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα» σημείωσε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΝΔ
Τη σύσταση επιτροπής της ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις μετά την τραγωδία στη Δυτική Αττική ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την οδύνη του προς τους συμπολίτες που δοκιμάζονται. Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στη Χίο για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε πυροσβεστική και αστυνομία.
«Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, εξ ορισμού την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε επισημαίνοντας πως στη δυτική Αττική υπήρχαν ζητήματα με μπαζώματα αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
«Έχω ζητήσει τη σύσταση επιτροπής στη ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις, αυτό περιμένετε από ένα υπεύθυνο κόμμα, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα το κάνω δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Ας σημειωθεί ότι ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην αρχή της διαδικασίας για τα θύματα στη Δυτική Αττική.

Αγοραστός: Χρειάζονται πράξεις, όχι άλλα λόγια

Τη βαθύτατη θλίψη του για «τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας» από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Παράλληλα, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζει την ολόθερμη συμπαράσταση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην τοπική κοινωνία. «Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν χρειάζονται λόγια αλλά πράξεις: να παρασχεθεί  άμεσα και αποτελεσματικά κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αλλά και της Σύμης, της Κέρκυρας και όπου αλλού υπήρξαν ανάλογες καταστροφές και να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων, οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και η δρομολόγηση των απαραίτητων νέων έργων», επισημαίνει ο κ. Κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass