Στους 16 οι νεκροί, τέσσερις οι αγνοούμενοι

• Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Δυτική Αττική

Δημοσίευση: 17 Νοε 2017 16:06

ΑΘΗΝΑ

Στους 16 νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός της πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και στη Μάνδρα Αττικής.

Το απόγευμα της Πέμπτης εντοπίστηκε νεκρός ένας 50χρονος άνδρας σε υπόγειο οικίας στο Γεφυράκι Νέας Περάμου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας καταπλακωθεί από φερτά υλικά μέσα στο σπίτι του.
Υπάρχουν ακόμα τέσσερις αγνοούμενοι. Χάος επικρατεί στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που έπληξε η θεομηνία. Διάχυτος είναι πλέον ο φόβος για δημιουργία νέων προβλημάτων. Καλά ήταν τα νέα για έναν 67χρονο, που αγνοούνταν, καθώς η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών. Σώος βρέθηκε ακόμη ένας από τους αγνοούμενους στη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο άνδρα που μένει στην περιοχή Παλαιοχώρι. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες και όπως δήλωσε δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κόρη του, η οποία τον δήλωσε αγνοούμενο.
Ωστόσο στον κατάλογο των αγνοουμένων προστέθηκε ένα ακόμη άτομο. Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας, κυνηγό, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή για κυνήγι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής έως τώρα. Επίσης αναζητούνται τρεις οδηγοί φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων. Οι οδηγοί, σύμφωνα με αναφορές των συγγενών τους, τελευταία φορά βρίσκονταν στην περιοχή που είναι οι καντίνες στην παλιά εθνική οδό Μάνδρας-Θήβας. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα από τα νερά και τα φερτά υλικά.
Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Συγκεκριμένα, 13 νεκροί ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από της θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά. Θρήνος και οργή επικρατεί στις πληγείσες περιοχές καθώς κάθε γειτονιά θρηνεί κι από έναν νεκρό. Σχετικά με τους 15 νεκρούς που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο, από την έρευνα της Ασφάλειας προκύπτει ότι οι 14 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ή σε τραυματισμό από την πρωτοφανή κακοκαιρία, εκ των οποίων οι 12 ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική στην περιοχή της Μάνδρας, και οι δύο από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή και είναι επίσης κάτοικοι της Μάνδρας. Ο 15ος νεκρός, όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, είναι ένας ηλικιωμένος, χειμερινός κολυμβητής ο οποίος πνίγηκε στην θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου είχε πάει για μπάνιο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους οικείους του.  Έως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τους 14 νεκρούς είχαν αναγνωριστεί οι 12 και απέμεναν δύο άνδρες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένει το Θριάσιο Νοσοκομείο για τη διαχείριση των περιστατικών της θεομηνίας στη Δυτική Αττική.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΥΧΤΑ
Μετά από μια δύσκολη νύχτα, εξαιρετικά σκληρή παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Μάνδρας, όπου εξακολουθεί η απάντληση λάσπης και νερών από τα υπόγεια, ενώ παραμένουν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν υποδομές στα δίκτυα υδροδότησης και επικοινωνιών. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στρέψει στη Μάνδρα σχεδόν το σύνολο της δύναμής της, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μηχανήματα.  «Εκεί έχουν σταλεί όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι πρόσκοποι, οι ομάδες διάσωσης και δεκάδες μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας» διαβεβαιώνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γ. Τσούπρα.  Επιπλέον σημειώνει ότι το σημερινό πρόβλημα με την επαπειλούμενη συνέχιση της καθόδου φερτών και άλλων υλικών από τους χείμαρρους, που ξεσπούν λόγω των βροχοπτώσεων, εστιάζεται στην αναζήτηση και εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση αυτών των υλικών.
Προσθέτει, δε, ότι η περιφέρεια προμήθευσε τη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού για τη σίτιση των πληγέντων.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του δήμου Στάθης Ραγκούσης τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη των κατοίκων «επικεντρώνεται στο νερό, καθώς βγάζουν από τα πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα τα πράγματα και τις συσκευές και προσπαθούν να τις καθαρίσουν για να τις διασώσουν».
Δεκάδες άνθρωποι τόσο στη Νέα Πέραμο όσο και στη Μάνδρα διανυκτέρευσαν κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αφού έχουν μείνει άστεγοι και δεν έχουν καν οικοσκευή. Ο Ερυθρός Σταυρός μοίρασε κουβέρτες, ακόμη και τρόφιμα, ενώ την ίδια ώρα αστυνομικοί, αλλά και κάτοικοι περιπολούσαν στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία υπό τον φόβο πλιάτσικου.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ
Ήδη, από νωρίς το πρωί, συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές που εκτιμούν το μέγεθος της καταστροφής ωστόσο αυτή θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθούν οι απεγκλωβισμοί και λήξουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Την καταγραφή που αφορά στις ζημίες που υπέστησαν τα σπίτια των κατοίκων, πραγματοποιούν οι δήμοι και οι οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.
Στην αρμοδιότητα των δήμων είναι και η καταγραφή των ζημιών σε φυτικές και ζωικές παραγωγές, ενώ τις αποζημιώσεις αναλαμβάνει  ο ΟΓΑ - ΕΛΓΑ. Ως προς το μέγεθος της καταστροφής τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι συνολικά περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των οχημάτων που υπέστησαν ζημιές ή παρασύρθηκαν από τους χειμάρους. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τον αριθμό όμως υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν περισσότερα από 20 φορτηγά που παρασύρθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και τα πάνω από πέντε λεωφορεία. Όπως δήλωσε ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Δέδες, έχουν τεθεί στη διάθεση των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας από τις εργοληπτικές εταιρείες όλα τα μηχανήματα που έχουν διαθέσιμα και ήδη εργάζονται στις πληγείσες περιοχές. Τα μηχανήματά τους έχουν κινητοποιήσει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και Αττική Οδός. Τηλεφωνική γραμμή (213-2147513) έθεσε σε λειτουργία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την αναφορά προβλημάτων από την κακοκαιρία, καθώς και την καταγραφή αιτημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο συγκεκριμένο κέντρο που θα λειτουργεί στην ΚΕΔΕ, έως το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 9 το πρωί με 9 το βράδυ.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΓΙΑ  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
Ένα κρουαζιερόπλοιο με δυνατότητα φιλοξενίας 914 ατόμων είναι στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Κλιμάκιο του Κέντρου Επιχειρήσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετέβη στη Μάνδρα Αττικής. Το κλιμάκιο ενημέρωσε τον δήμο για θέματα δημόσιας υγείας που ενδέχεται να προκύψουν από το αποχετευτικό σύστημα, αλλά και το σύστημα ύδρευσης, ενώ έδωσε οδηγίες σε περίπτωση που εμφανιστούν συρροές κρουσμάτων να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επίσης, άφησε στο γραφείο κοινωνικής μέριμνας του δήμου Μάνδρας φάρμακα και υπνόσακους. Εξάλλου όπως έγινε γνωστό κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Παρασκευή όλα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Μάνδρας Αττικής, κατέστρεψε και τα περισσότερα φαρμακεία της περιοχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας τους. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, τα φαρμακεία της περιοχής της Μάνδρας που δεν επλήγησαν, θα παραμένουν στην υπηρεσία του κοινού μέχρι τις 23:00 και, κατόπιν συνεννόησης με τους τομεάρχες των περιοχών, οι διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιούνται από τα φαρμακεία της περιοχής της Ελευσίνας, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass