ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:

Οι ανισότητες παραμένουν…

• Με απόκρυψη του φύλου τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 16:17
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επιχείρηση παραγωγής συσκευασιών στα Άνω Λιόσια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επιχείρηση παραγωγής συσκευασιών στα Άνω Λιόσια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

ΑΘΗΝΑ

Η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά προοδευτικά βήματα στον τομέα της ισότητας των γυναικών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών προσθέτοντας όμως ότι η κρίση που χτύπησε τη χώρα το 2010

και οι πολιτικές που ακολούθησαν, επηρέασαν περισσότερο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και τις γυναίκες, διευρύνοντας έτσι τις υπαρκτές ανισότητες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε πριν λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Πρόκειται – όπως είπε – για μία τομή για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών. «Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή καθώς και η λειτουργία δομών στήριξης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα της λεγόμενης έμφυλης βίας».
Στην ομιλία του στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι  «η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών» προσθέτοντας την ανάγκη διεύρυνσης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων.
Αναφέρθηκε ακόμη στις μισθολογικές ανισότητες, τη σεξουαλική παρενόχληση τη σωματική βία, ακόμα και μέσα στην οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δυστυχώς, πολλές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με εργαζόμενες γυναίκες σε επιχείρηση παραγωγής συσκευασιών στα Άνω Λιόσια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για τις γυναίκες να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους, στους οποίους καλούνται να ανταποκριθούν. Επέμεινε, ιδιαίτερα, στους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί εφικτό οι γυναίκες που έχουν ή σκέπτονται να κάνουν παιδιά, να μπορούν παράλληλα να εργάζονται.
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες γυναίκες να μπορούν να κάνουν οικογένεια και γι' αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε εύκολη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μία από τις εργαζόμενες που είναι τρίτεκνη μητέρα παρατήρησε ότι «το πρόγραμμα στα δημόσια σχολεία δεν βοηθάει τις μητέρες, καθώς το 9 με 5 είναι για πολλές γυναίκες απαγορευτικό για να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδικών σταθμών λειτουργούν, δυστυχώς, με ωράριο που δεν επιτρέπει εύκολα στις γυναίκες να συνδυάσουν την εργασία τους με την οικογένεια και επισήμανε ότι «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ποσοστό εργαζόμενων γυναικών είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ».
Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε για την πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικούς παιδικούς σταθμούς, αξιοποιώντας τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Κλείνοντας, μία από τις εργαζόμενες υποστήριξε πως το μεγάλο πρόβλημά της, αν και μητέρα με δύο δουλειές, παραμένει η φορολογία, η οποία την κάνει να αισθάνεται σαν να τιμωρείται για την εργασία της. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι για τη ΝΔ η μείωση των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευση, όπως παράλληλα και η εξυγίανση του κράτους.
ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Η 8η Μάρτη συμβολίζει τη μαχητική, αγωνιστική στάση ζωής των εργαζόμενων γυναικών που διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο. Είναι μέρα που μας θυμίζει ότι οι γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού μας, με τη θέληση και δράση τους, μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Απευθυνόμαστε στις μισθωτές, στις άνεργες γυναίκες, στις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες, στις επιστημόνισσες, στις αγρότισσες, στις νέες στην εκπαίδευση, στις εργαζόμενες μητέρες, στις μετανάστριες και πρόσφυγες θύματα των πολέμων» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, «να δώσουμε καθημερινά αλλεπάλληλες μάχες με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ- ΦΩΤΙΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, επισκέφθηκαν τον Ξενώνα Φιλοξενίας του δήμου Αθηναίων για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας θα λάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση προώθησης της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας.
Ήδη, ο ΟΑΕΔ ενεργοποίησε την απόκρυψη του φύλου των ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του, ώστε οι εργοδότες να επιλέγουν υποψήφιους/ες εργαζόμενους/ες με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα τους.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το ΔΣ του ΟΑΕΔ έδωσε, για πρώτη φορά, το δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο του οργανισμού σε μετανάστες, πρόσφυγες και γυναίκες-θύματα βίας που δεν διαμένουν σε δική τους κατοικία. Έτσι, αποκτούν στο εξής πρόσβαση στα επιδόματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass