ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σύγκρουση για εθνικά και φάρμακο

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 16:20

ΑΘΗΝΑ

Για κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού στην υπόθεση Novartis κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες του Κ.Μητσοτάκη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα πως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ μίλησε για ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, καθώς ο ελληνικός λαός κρίνει την κυβέρνηση πολύ πιο αυστηρά.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «αν άξιζε να σπαταλήσουμε το χρόνο μας για να παρακολουθήσουμε αυτή την κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού», και ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Η περιοχή μας είναι περιοχή αστάθειας και αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «η χώρα εδώ και τρία χρόνια έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα».
Έκανε, δε, λόγο για ισχυρές συμμαχίες αλλά και προσπάθειες να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα με τους γείτονες. «Υπάρχουν με ένα δύσκολο γείτονα δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι πρέπει να γίνεται».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες. Πριν 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο. Θα θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να μιλήσω με τον Tούρκο πρωθυπουργό. Τότε ο τότε πρωθυπουργός περίμενε να μεσολαβήσουν οι Αμερικανοί για να τους ευχαριστήσει την προηγούμενη ημέρα μετά από ένα τραγικό γεγονός».
«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της πρότασης της ΝΔ «θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος».
«Αν δεν ψηφίσουμε την πρότασή σας, θα πείτε ότι κάτι κρύβουν και προστατεύουν τους υπουργούς τους» συμπλήρωσε κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία ότι δεν τόλμησε «καν να φτάσει στην κάλπη».
«Με αυτήν την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Λες και ο κόσμος που σας ακούει δεν έχει καταλάβει τι γίνεται» συμπλήρωσε, ενώ καταλόγισε στη ΝΔ ότι «μιλάτε για οικογενειοκρατία εσείς που διορίσατε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων».
Αναφερόμενος στο ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;» υπογραμμίζοντας πως «η ευθιξία είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο, κ. Μητσοτάκη».
Μιλώντας για την υπόθεση των επιδομάτων ενοικίου, σημείωσε ότι η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία γιατί παραδέχθηκε πως διέπραξε σφάλμα. Όπως είπε, είχε το δικαίωμα, αλλά δεν έπρεπε να πάρει το επίδομα, δεδομένου του εισοδήματός της. «Η κυρία Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε τα 23.000 ευρώ, εσείς τα 200 εκατομμύρια που πήρατε με θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ποτέ στο ελληνικό δημόσιο;» πρόσθεσε.
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επίθεση εφ' όλης της ύλης είχε εξαπολύσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.
Την ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνέχιση της κράτησης των δύο στρατιωτικών κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς.
«Θέλω να εκφράσω τη στήριξή μου στους δύο αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης καλώντας την κυβέρνηση «έστω και τώρα» να προβεί σε όλες τις ενέργειες -και σε θεσμικό επίπεδο- ώστε οι δύο στρατιωτικοί να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Ζήτησε δε εκ νέου τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ στέλνοντας προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα -όπως είπε- τόνισε ότι «Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Novartis και εν γένει της πολιτικής στο φάρμακο ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε καταρχάς την κυβέρνηση ότι σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, τη μετατρέπει σε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Βυθίζετε τη χώρα στη λάσπη, χωρίς να σας ενδιαφέρει εάν αυτό αμαυρώνει την εικόνα της χώρας και επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για «δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», με αναφορές στις υποθέσεις επιδότησης ενοικίων εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης, αλλά και σε προσλήψεις στελεχών και συγγενών μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Επαναλαμβάνοντας ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται και θέλει να αποκαλυφθούν τα πάντα ψηφίζοντας «ναι» σε όλες τις προτάσεις για προανακριτικές της κυβέρνησης, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ποτέ.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δείξει έστω τώρα πολιτική γενναιότητα και να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ, ώστε να ερευνηθεί σε βάθος η ακολουθούμενη πολιτική για το φάρμακο τα τελευταία χρόνια.
«Εμείς ζητάμε να πέσει φως στο σκοτάδι. Εσείς τρέμετε την αποκάλυψη της αλήθειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας πως «η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».
Η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως «αναζητά την σωτηρία μέσα από την πόλωση και τον διχασμό. Βυθίζεστε στη λάσπη που εσείς δημιουργήσατε» είπε, εκτοξεύοντας «πυρά» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, καθώς και την οικονομία. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα της θα στηρίξει την πρόταση της ΝΔ παρά τον στρουθοκαμηλισμό που διακατέχει την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι δεν έγινε καμία αναφορά στη βοήθεια που πρόσφεραν τα στελέχη της ΔΗΣΥ, τα οποία είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.
«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η σημερινή πρόταση θα γίνει δεκτή από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ανέφερε η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως μόνο το κόμμα της έχει πει να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα.
«Αρνείστε να εξετάσουμε τι έγινε στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι σήμερα. Είστε αλλεργικοί στην αλήθεια» σημείωσε, τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι το ηθικό πλεονέκτημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα σλόγκαν για αφελείς».
ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Αντίθετος με το "άκυρο" ή με ψήφο "παρών" στην ψηφοφορία δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη. Η δήλωση στην οποία προέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήρθε λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι η ΔΗΣΥ θα ρίξει δικό της ψηφοδέλτιο στην ψηφοδόχο, το οποίο όμως, βάσει του Κανονισμού, θα καταμετρηθεί ως άκυρο.

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ

Καταψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 238. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 29. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 151. Παρών ψήφισαν 1.
Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ψήφισαν 267 συνολικά βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 234. 'Ακυρα 33 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88. Κατά της πρότασης ψήφισαν 145 . Παρών ψήφισαν 1.
Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ψήφισαν συνολικά 267 βουλευτές. Βρέθηκαν στην κάλπη 267 ψηφοδέλτια. Έγκυρα ψηφοδέλτια 236. 'Ακυρα ψηφοδέλτια 31. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86. Κατά της πρότασης ψήφισαν 149. Παρών ψήφισαν 1.
Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η ΝΔ και η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass