Το υπερπλεόνασμα δεν δικαιολογεί «μαχαίρι» στις συντάξεις

* Γκρίνια στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ* Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο επιμένει ο Τσακαλώτος

Δημοσίευση: 24 Απρ 2018 18:28

ΑΘΗΝΑ

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέτασε την πορεία της χώρας στο δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε το στίγμα, ακολούθησε ενημέρωση των βουλευτών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στους βουλευτές τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τέθηκαν ερωτήματα για σειρά θεμάτων. Επί της επικαιρότητας τέθηκαν παρά πολλές ερωτήσεις αφού τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές με βασικό θέμα συζήτησης τα βήματα που θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι η Ελλάδα να αφήσει πίσω της το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και τη γραμματέα της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετέφεραν μια αισιόδοξη διάσταση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μέσα στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Οι βουλευτές μάλιστα μετέφεραν αυτή την αισιοδοξία και από τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες με τους οποίους συνομίλησαν με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.

Όπως σημειώθηκε, στην Κ.Ο. κανείς δεν πανηγυρίζει και κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση ότι κάθε χρόνος που περνά δημιουργεί αισιόδοξες συνθήκες και καλυτερεύει τα πράγματα.

Ήπια χαρακτηρίζει το προεδρείο του ΣΥΡΙΖΑ τη συνεδρίαση ενώ αναφορικά με το εάν υπήρξαν ενστάσεις, τόνισαν ότι αποτυπώθηκαν προβληματισμοί και χρωματισμοί όπως έχουν ήδη καταγράφει στο δημόσιο διάλογο. "Οι προβληματισμοί είναι κοινοί και η προσπάθεια και το συλλογικό σχέδιο, προφανώς υπηρετείται από όλους" σημείωσε το προεδρείο.

Άλλωστε κρίθηκε σημαντικό ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και για να επιτευχθεί αυτό αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών δύο νομοσχέδια που αφορούν στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές, υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τη χώρα μας από το εξωτερικό, και πως η δέσμευση της Ελλάδας παραμένει στην κατεύθυνση του να εργαστεί και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επεσήμανε, δε, στους βουλευτές "ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο".

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος, αναφερθείς στις διαφορετικές απόψεις που έχουν ειπωθεί ή καταγράφει από τους θεσμούς, έκανε λόγο για αναμενόμενη κριτική που εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης και της εξόδου από τα μνημόνια.

Για το Δ.Ν.Τ. η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει. Πάντως εκφράστηκε η βεβαιότητα πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχει συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων (για τις συντάξεις και το αφορολόγητο) νωρίτερα.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλά για εμπαιγμό του πρωθυπουργού για τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.

*«Να ακυρώσει τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020» καλεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία «αν είναι καθαρή η έξοδος».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως «επέμεινε και πάλι στη θεωρία της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, παρ’ ότι αυτή διαψεύδεται πια, ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα του απευθύνει σήμερα ένα ερώτημα: Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;».

*Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό ασκεί το Κίνημα Αλλαγής, σημειώνοντας πως «μίλησε σήμερα για «ραγιαδισμό» εκείνος που τα έδωσε όλα στην τρόικα». Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι «το θράσος του σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο».

«Δεν πείθει πια κανέναν. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει πλοίο, δεν υπάρχει οδός διαφυγής» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας πως «μίλησε για «καθαρή έξοδο» εκείνος που συμφώνησε νέα επιτροπεία και κόβει συντάξεις».

«Μίλησε για «σχέδιο ανάπτυξης» εκείνος που μας χρέωσε με 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Μίλησε για «παρεμβάσεις από τη δικαιοσύνη» εκείνος που έχει συστήσει θύλακες παρακράτους μέσα σε αυτήν. Μίλησε για «παραδημοσιογραφία» εκείνος που καθοδηγεί το πιο άθλιο τμήμα του μαυροκίτρινου τύπου» συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα, όμως, μπορεί και θα βρει τον δρόμο της. Με τη δύναμη του ελληνικού λαού» καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

*«Καθαρή έξοδος σημαίνει μόνο τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν εναλλάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά των κατά περίσταση κολαούζων τους» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι όταν μιλάει για «καθαρή έξοδο» εννοεί την αταλάντευτη «ολοκλήρωση του προγράμματος» του 3ου μνημονίου και τη διατήρηση όλων των δεσμεύσεων μετά. Θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας: «παρ’ τον στον γάμο σου να σου πει και του χρόνου»» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

*Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια παραμύθια, μήπως και συγκρατήσει κάποιους από εκείνους που τον πίστεψαν και τώρα απογοητευμένοι και εξαπατημένοι του γυρίζουν την πλάτη. Μιλάει και ξαναμιλάει περί «καθαρής εξόδου» αποσιωπώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τις περικοπές που ήδη έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020, σημειώνει το Ποτάμι

«Απαριθμεί επιτυχίες, αντί να απολογηθεί για τις τυχοδιωκτικές επιλογές του ίδιου και του κ. Βαρουφάκη που φόρτωσαν στη χώρα ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, ύφεση και νέους φόρους. Βαφτίζει «μεταπρογραμματική παρακολούθηση» τις δεσμεύσεις και την εποπτεία. Καταγγέλλει τον φανατικό λόγο τη στιγμή που η πολιτική του παρουσία είναι ταυτισμένη με αυτόν» προσθέτει.

«Μιλάει για fake news, όταν εκείνος και το κόμμα του ήταν και παραμένουν οι πρωταγωνιστές του είδους. Ο πρωθυπουργός διαφήμισε στους βουλευτές του το αναπτυξιακό πρόγραμμα που κατέθεσε στους εταίρους. Γιατί άραγε τους το κρατάει κρυφό, όπως κρυφό το κρατάει και από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό;» καταλήγει η ανακοίνωση.

*«Αισιόδοξος παρουσιάστηκε και πάλι ο πρωθυπουργός και μας κατέθεσε το νέο αφήγημα του για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Ξέχασε να μας πει, όμως, για πόσα χρόνια θα έχουμε υψηλά πλεονάσματα και για πόσα χρόνια θα είναι δεσμευμένη, η δημόσια και δημοτική περιουσία των Ελλήνων» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.

«Στα λόγια, ο κ. Τσίπρας είναι απλοχέρης, μόνο που ο ελληνικός λαός, θα γυρίσει την πλάτη στην υποκρισία, το ψέμα, την ρουσφετολογία και την αδικία. Ο παράδεισος που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να απαλύνει την κόλαση της καθημερινότητας».

*«O κ. Τσίπρας σήμερα μίλησε για επιτυχίες και μια εντελώς διαφορετική εικόνα της χώρας. Είναι να απορεί κανείς εάν τα πιστεύει ή απλώς τα εκφωνεί για να μιλήσει στη συνέχεια για αυταπάτες νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο εις το διηνεκές» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

«Έβαλε την χώρα» συνεχίζει «με την υπογραφή του σε σκληρή επιτροπεία για πολλά χρόνια και μιλάει για έξοδο από αυτήν. Αναφέρεται σε καθαρή έξοδο με την ίδια ευκολία που μιλούσε για κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ο λαϊκισμός είτε αντιπολιτευτικός είτε κυβερνητικός είναι πάντα λαϊκισμός».

«Δεν βλέπει την περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών, την περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τον φορολογικό, ασφαλιστικό και οικονομικό στραγγαλισμό αλλά βλέπει μόνο πολίτες ξανά αισιόδοξους! Απολύτως φυσιολογικό θα μπορούσε να πει κάποιος καθώς συναντά μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε απολύτως προστατευμένες περιοδείες από τα ΜΑΤ, τα οποία και θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι να πει κανείς; «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε κύριε Τσίπρα» καταλήγει.

*Για «φόβο» τον οποίο, πλέον, βγάζει ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως «θα τον πάω ως το τέλος». «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ… Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014… Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και πάντως, θα τον πάω ως το τέλος» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Τσίπρας: Όχι στους συμψηφισμούς

«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα της γείτονος Τουρκίας.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλωστε, αλλά και η έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Και προσέθεσε: «Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass