ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Μαλλιά-κουβάρια για τον «Κλεισθένη»

* Αλληλοκατηγορίες Πουλάκη με Αγοραστό, Πατούλη, αποβλήθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ…

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 21:00

Σε ανοιχτή σύγκρουση βρίσκονται πλέον Κυβέρνηση (Υπ. Εσωτερικών) και Αυτοδιοίκηση για το θέμα του νομοσχεδίου που προωθείται για τη ρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα «όργανα» για το σχέδιο «Κλεισθένης Ι» που έχουν ξεκινήσει εδώ είχαν σαν αποτέλεσμα η ένταση να μεταφερθεί χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Περιφερειών με θέμα “από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη”, με τη συζήτηση να τα έχει όλα: Βολές, μπηχτές, απειλές και τελικά αποβολές.

Ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αντιπαρατέθηκαν σφοδρά, με αποτέλεσμα ο κ. Πατούλης να αποχωρήσει και ο κ. Αγοραστός να αποβληθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Γάκη.

Η ένταση ξεκίνησε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τον κ. Πατούλη για έπαρση και αγενή συμπεριφορά καθώς και εριστική διάθεση απέναντί τους. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε ότι επιχειρείται να τον τρομοκρατήσουν και αποχώρησε από την Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησαν τον γ.γ. του ΥΠΕΣ, Κώστα Πουλάκη, λέγοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο γκρεμίζουν τις θετικές διατάξεις του «Καλλικράτη».

Ο γ.γ. του ΥΠΕΣ υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι η εμβάθυνση τη δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Κάθε μεταρρύθμιση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η χώρα μας και σε ποια κατάσταση» ανέφερε ο κ. Πουλάκης, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλοί δήμαρχοι που έχουν πάρει 22% έχουν από τον εκλογικό νόμο το 60% των δημοτικών συμβούλων, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη συνεννόηση, τη σύνθεση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αναγκαία σύνθεση υπέρ των τοπικών κοινωνιών» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ απάντησε ότι «ο Κλεισθένης για τον οποίο δεν υπήρξε ειλικρινής διάλογος με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης τους οποίους το ΥΠΕΣ δεν σεβάστηκε, αρχίζει και τελειώνει με το εκλογικό σύστημα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει «κυνικά παιχνίδια εξουσίας» και απεργάζεται «κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης», μιλώντας για ακόμα μία φορά για «δόλια, σκοτεινή και ύποπτη αναλογική της δεύτερης Κυριακής». Θέση την οποία ο κ. Αγοραστός είχε επαναλάβει και κατά το συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ, την περασμένη βδομάδα.

Αντίστοιχα πριν αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε υποστηρίξει ότι το εκλογικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν εφαρμόζεται πουθενά στην ΕΕ.

Ο κ. Αγοραστός αποβλήθηκε από τον κ. Γάκη από την αίθουσα, ο οποίος τον έψεξε γιατί διέκοπτε συνεχώς τον κ. Πουλάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Πουλάκης είπε ότι σε προηγούμενη επιτροπή οι εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ έλεγαν ότι «καλώς οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται με σταυρό» ενώ σήμερα άλλαξαν άποψη.

«Δεν θα με κατηγορήσει εμένα για κωλοτούμπα ο αρχηγός της κωλοτούμπας. Εσείς θα με κατηγορήσετε που δήθεν θα σκίζατε τα μνημόνια και τελικώς τα υπογράψατε;» είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Εκτός από τη συζήτηση στη Βουλή, αφορμή για συνέχιση της κόντρας έδωσε και η ακύρωση του ραντεβού των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με την πλευρά του κ. Πατούλη, ο κ. Σκουρλέτης άλλαξε το ραντεβού, για αργότερα και στη συνέχεια επιχείρησε να δώσει νέα αναβολή μίας ώρας, κάτι που οδήγησε την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ να μην προσέλθουν, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά τούς προσβάλλει. «Δεν θέλουν να κάνουν διάλογο. Φάνηκε και από τη Βουλή», δήλωσε ο Γ. Πατούλης.

Ωστόσο διαφορετική εικόνα δίνουν μιλώντας σε ΜΜΕ πηγές του υπουργείου, όσον αφορά στην εμπλοκή που υπήρξε με το ραντεβού σημειώνοντας ότι ο προγραμματισμός της συνάντησης ήταν στη 1 το μεσημέρι, ωστόσο οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθυστέρησαν λόγω της συζήτησης στη Βουλή, με αποτέλεσμα η πλευρά του υπουργού να ζητήσει να μετατεθεί για τις 3 το ραντεβού, κάτι το οποίο οδήγησε σε έκρηξη...

Επί του παρόντος οι διαφορές υπουργείου και αυτοδιοίκησης μοιάζουν αγεφύρωτες και κάθε προσπάθεια συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών οδηγεί σε έκρηξη. Ωστόσο ούτε το υπουργείο δείχνει διατεθειμένο να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του ούτε οι εκπρόσωποι των αιρετών της αυτοδιοίκησης...

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ…

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής:

«Πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά πρακτικά είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γάκης.

Ενώ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης μου επιτέθηκε αναίτια με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «κωλοτούμπα», ο κ. Γάκης, όχι μόνο δεν τον επανέφερε στην τάξη, όχι μόνο δεν προστάτευσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αλλά ενεργώντας ως κομματικό στέλεχος, προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη, αυταρχική, άκρως προσβλητική προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και απολύτως καταδικαστέα ενέργεια».

ΑΘΗΝΑ, Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass