Πώς κάηκε η «Μακεδονία του Ιλιντεν»

* Στις ΗΠΑ ο Κοτζιάς * Αντιδράσεις και στα Σκόπια

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 15:24

ΑΘΗΝΑ

Μόνο για δύο ημέρες έμεινε στο «τραπέζι» της συζήτησης για το Σκοπιανό η ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Αν και αρχικά φαινόταν πως η Αθήνα «ζύγιζε» αυτή την εκδοχή, το σενάριο για αυτή τη λύση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τελικά... κάηκε γρήγορα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα του Σαββάτου, καλωσόρισε την πρόθεση της ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, με ονομασία erga omnes, αλλά κάλεσε τα Σκόπια να συνεχίσουν οι συζητήσεις για λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ

Επειτα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ήρθε και η αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο Πενς συνεχάρη μεν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πενς-Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Μάικ Πενς, αναφέρει η ανακοίνωση εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί, σήμερα  στην Ουάσινγκτον, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πομπέο.

Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, W. Mitchell.

Την επομένη, Τρίτη, 22 Μαΐου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, J. Bolton.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει, επίσης, επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του Congressional Hellenic Caucus και της Congressional Hellenic Israeli Alliance (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

 Ακολούθως, θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί, την Τετάρτη 23 Μαΐου με τον ΓΓ ΟΗΕ, A. Guterres.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις ως προς τo Κυπριακό καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των ΗΕ.

*Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την Ελλάδα, σχολιάζει το Reuters.

Ο Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

*Η ΝΔ θα καταψηφίσει στη Βουλή πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων είτε ζητηθεί διευρυμένη πλειοψηφία με 180 ψήφους είτε με τη σχετική πλειοψηφία των 150 ψήφων, αναφέρει ο βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στη «Realnews».

Ο κ. Βορίδης σημειώνει ότι δεν βλέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass