ΟΙ ΝΟΜΑΔΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΝΤΑΜΩΣΑΝ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.650 ΜΕΤΡΩΝ

Γιορτή κτηνοτροφίας στην Αετομηλίτσα του Γράμμου

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2015 8:57

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Με πολιτιστικές και ενημερωτικές τριήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώθηκαν χθες το βράδυ σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αντάμωσαν και γιόρτασαν οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Αετομηλίτσας του Γράμμου.

Η Αετομηλίτσα είναι το ορεινό χωριό που ζωντανεύει το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοι είναι όλοι κτηνοτρόφοι και τον χειμώνα μετακινούνται στους κάμπους, ενώ επιστρέφουν το τέλος Μαΐου .

Επισκέπτες και κάτοικοι από γειτονικά χωριά που πήγαν στην Αετομηλίτσα για την «Γιορτή της κτηνοτροφίας», είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν σε ένα μεγάλο πανηγύρι, αλλά και να παρακολουθήσουν πώς οι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν το τυρί «μανούρι» με παραδοσιακό τρόπο. Μέσα στο δάσος, οι ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι, όπως παλιά, άναψαν φωτιά, έβαλαν ένα μεγάλο καζάνι όπου έβρασαν γάλα και στη συνέχεια, ακολουθώντας την συνταγή τους, έφτιαξαν το τυρί που το πρόσφεραν σε όλους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για ζητήματα που απασχολούν την Κτηνοτροφία, με μεγάλη συμμετοχή .

Από το πρωί της Κυριακής ντόπιοι και επισκέπτες ανέβηκαν στα 1650 μέτρα υψόμετρο, μέσα στο δάσος, όπου κάτω από τις αιωνόβιες οξιές είχαν στρωθεί τραπέζια με γίδα βραστή και προβατίνα ψημένη, ενώ οι γυναίκες της Αετομηλίτσας έφτιαξαν παραδοσιακές πίτες για το καλωσόρισμα. Με την μουσική από τα κλαρίνα στις βουνοκορφές του Γράμμου το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μάρος, η γιορτή τείνει να γίνει θεσμός για την περιοχή, καθώς πραγματοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια, αρχές Αυγούστου. Κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν στο χωριό για το καλοκαίρι, γιορτάζουν το αντάμωμά τους, αλλά δίνουν την ευκαιρία και στους κατοίκους των άλλων χωριών της Κόνιτσας και του Γράμμου να διασκεδάσουν.

Στην 3ήμερη γιορτή έδωσαν το "παρών" και Βλάχοι από την Βόρεια Πίνδο και τα χωριά Σαμαρίνα, Κρανία, Σμίξη, Αβδέλλα, Δίστρατο, Περιβόλι και Βοβούσα. Μάλιστα ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 9 Αυγούστου στο 11ο αντάμωμα Βλαχοχωριών Πίνδου, που θα πραγματοποιηθεί στην αλπική λίμνη του Διστράτου Ιωαννίνων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass