Ιδιοκτήτης εξωχώριας εταιρείας ο Κασσελάκης

Απαγορεύεται για αρχηγούς πολιτικών κομμάτων * Θα τις πουλήσω αν δεν επιτρέπεται, δήλωσε * Πάνω απ’ όλα ο νόμος, λέει η ΝΔ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2024 8:40

ΑΘΗΝΑ
Νέες «αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης εξωχώριας εταιρείας, κάτι που απαγορεύεται για αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή από νόμο τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί Αλέξη Τσίπρα, το 2016.

Την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας, τουλάχιστον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, έκανε το news247.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, σε ανάρτησή του, παραδέχεται ότι όντως είναι ιδιοκτήτης εταιρειών εκτός Ελλάδος, τονίζοντας πως, εφόσον ο νόμος τον αφορά, θα τις πουλήσει.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτήν του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας.
Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις, ενώ η απαγόρευση αυτή θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, το 2016.
Μετά την αποκάλυψη αυτή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα: Πώς γίνεται ένα κόμμα -και στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ- να δέχεται δανεισμό από μια εξωχώρια εταιρεία που ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος δεν θα έπρεπε καν να είναι ιδιοκτήτης μιας αλλοδαπής εταιρείας; Όταν, μάλιστα, η σχετική νομοθετική πρόταση ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με προσωπική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, το 2016.
ΔΑΝΕΙΣΕ ΜΜΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία, συμφερόντων του κ. Κασσελάκη, είναι η Osios LLC, η οποία εμφανίζεται σε δανειακή σύμβαση να είναι εκείνη που δανειοδότησε τη Left Media.
Πηγές που πρόσκεινται στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης δανειοδότησε με δικά του χρήματα τα κομματικά ΜΜΕ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων. Η διαρροή προκάλεσε τότε ερωτήματα για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τους ακριβείς όρους του δανείου.
«Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Δάνεισα 230.000 ευρώ. Όλα έχουν γίνει σύννομα» ανέφερε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στο Star (11/1/2024), όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στη δανειακή σύμβαση αναφέρεται ότι πρόκειται για την εξωχώρια εταιρεία Osios LLC, που στις 21.12.2023 δανειοδότησε τη Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ.
Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται «88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA», ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται «Corporate Seal, 2017, DELAWARE».
Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρείας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση.
Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware, που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρεία καταγράφεται ως «Domestic», δηλαδή ως εταιρεία με έδρα εντός της Πολιτείας του Delaware.
Η απάντηση Κασσελάκη για την εξωχώρια εταιρεία: Ο Μάρης δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε
Μετά την αποκάλυψη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παραδέχεται ότι όντως είναι ιδιοκτήτης εταιρειών εκτός Ελλάδος, τονίζοντας πως, εφόσον ο νόμος τον αφορά, θα τις πουλήσει. «Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πουλήσω ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια. Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών. Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής. Εφόσον ο νόμος αφορά και σε εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό. Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πουλήσω ποτέ, με όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρης δεν θα αγοράσει φτηνά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη προσπάθησε.
ΥΓ.: Ποτέ δεν θα άφηνα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ απλήρωτους. Είναι θέμα αρχής», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του.
Η ΝΔ
Στο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, θέτοντας ζήτημα ασυμβίβαστου με την ιδιότητά του ως αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, αναφέρθηκε η Νέα Δημοκρατία.
«Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Πειραιώς, τονίζοντας, ωστόσο, ότι, «σε κάθε περίπτωση, ο νόμος είναι πάνω από όλους και όλα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass