«Ιστορική τομή o νέος Δικαστικός Χάρτης»

Για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή * «Εχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της»

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2024 1:46
Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές  και τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει  να περιμένουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός

ΑΘΗΝΑ
«Ιστορική τομή» χαρακτήρισε το νέο Δικαστικό Χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως, με νέο Δικαστικό Χάρτη, η απονομή δικαιοσύνης θα γίνεται ταχύτερα, ενώ νομικοί και αντιπολίτευση αντιτείνουν αφενός πως καταστρέφεται ο θεσμός των Ειρηνοδικείων και, αφετέρου, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «πρόχειρο», χωρίς καμία διαβούλευση.
Είναι «μία σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά και μία ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό, με στόχο, σε πρώτη φάση, οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά συντομότερο χρόνο, κατά περίπου 30%», τόνισε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο.
Όπως είπε, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό που ο νομικός κόσμος αποκαλεί «ασάλευτο χρόνο της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε πως στη χώρα μας δεν έχουμε απλά καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, αλλά μία «ευρείας έκτασης αρνησιδικία».
«Τα 154 ειρηνοδικεία της χώρας γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων. Άρα, κάτι παράξενο συμβαίνει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τονίσει πως «όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο» συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Είπε ότι θα προστεθούν ακόμα 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή και, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση είναι κάθε σημαντική αλλαγή που έχει αργήσει λόγω ιστορικών αγκυλώσεων. Ο πρώτος που την έκρινε απαραίτητη ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 και δοκίμασε ξανά το 1931 και δοκιμάστηκε άλλες τέσσερις φορές, με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Η ΝΔ, τότε από την θέση της αντιπολίτευσης, είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση».
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόφαση του δικαστηρίου για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας αρχικά πως «δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της».
«Χθες, ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι των 104 νεκρών, που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν με το δικό μας θα ήταν αυστηρότερες», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία», αλλά «η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Έχει τα θεσμικά αντίβαρα να διορθώσει τυχόν αστοχίες της».
Για να υπογραμμίσει πως «οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να γίνονται «κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σημείωσε, επίσης, πως «έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση, να θέσει σε λειτουργία το 112, οργανώνοντας για πρώτη φορά τις εκκενώσεις με προτεραιότητα τη διάσωση ζωών».
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ
ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  λέει ‘όχι’ σε όλα, ‘ναι’ στο τίποτα, μιλάει για Κράτος Δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους, μιλάει για τη Δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά του φασισμού».
«Αθροίζονται 15 δισεκατομμύρια από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε συνέντευξη του προέδρου του, αλλά δεν λέτε πόσους φόρους θα βάλετε, όμως αυτός ο λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία», όπως είπε.
Στη συνέχεια, έστρεψε τα «πυρά» στον ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «είχα περισσότερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, τα επεδίωξαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναρωτιέμαι πώς ένα κόμμα, που θέλει να λέγεται προοδευτικό, γίνεται τόσο οπισθοδρομικό».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολική ψήφο και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή πάνω από 200.000 πολίτες ενεγράφησαν στη σχετική πλατφόρμα, αξιοποιώντας τον θεσμό.
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι «μετά το Πάσχα μπαίνουμε στην τελική ευθεία και είναι σημαντικό να μην αφήσουμε την τοξικότητα στο δημόσιο λόγο. Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την προ ημερησίας συζήτηση, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία», όπως είπε.
«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς προτάσεις για το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης, θέλουν αλήθεια, ρεαλισμό, προοπτική και όχι φήμες, σενάρια και διαβολές από το παρελθόν. Διαφορετικά, θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα πολιτικό σκηνικό που θα εκπέμπει μόνο απογοήτευση και δηλητήριο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και τόνισε πως «η αποχή από τις ευρωεκλογές θα είναι ήττα για όλους, ενώ η στροφή στα άκρα θα είναι κερκόπορτα. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού, ούτε ιδιοκτήτες της πίστης μας, η κομματική αντιπαλότητα δεν επιτρέπεται να γίνει νάρκη στην κοινωνική ομαλότητα».
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως είναι «επιτυχία της χώρας να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με δημοσιονομική συνέπεια».
«Αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στους αγρότες μας, όπως δεσμευτήκαμε. Τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί ειδικά για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως «τα τραύματα της χρεοκοπίας εξακολουθούν να είναι ανοικτά. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει τα νοικοκυριά και απαιτείται επίμονη προσπάθεια για να στηρίξουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας, σε ένα δρόμο δύσκολο που θα μας φέρει όμως στο ξέφωτο».
«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα προχωρήσει αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Περιγράφοντας το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια αναμέτρηση με πρόσημο ευρωπαϊκό, αλλά με περιεχόμενο εθνικό.
«Σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να την μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, με φτηνές και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς ούτε μια λέξη για τα ευρωπαϊκά θέματα. Για τους εμπόρους της πίστης, νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από εμένα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας, εμείς δεν έχουμε εχθρούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους», όπως είπε.
Προσέθεσε ότι «η πιο σκληρή αντιπολίτευση είναι αυτή των καθημερινών προβλημάτων και το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη, που έχει αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των εκλογών», σημείωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ευρωβουλή ή να στείλουμε εκπροσώπους που κατηγορούν την πατρίδα σε κάθε ευκαιρία;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass