ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ- ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ: ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Δίνουν όρκο για τους επίορκους

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2015 8:09

 

ΑΘΗΝΑ
Την επιτάχυνση σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν επιστρέψει, ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Από τις αρχές του έτους υπήρχαν 903 περιπτώσεις υπαλλήλων που έπρεπε να ελεγχθούν, ενώ σήμερα εκκρεμούν 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
Αυτά έπρεπε να είχαν συνεδριάσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη κυρίως λόγω της προκήρυξης και διεξαγωγής των εκλογών. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης, θα δοθεί νέα παράταση πριν από την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων παρατηρούνται στο χώρο της Υγείας, όπου θα γίνει προσπάθεια οι περιπτώσεις αυτές να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
«Η εντολή που έχει δοθεί σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία είναι να επισπευσθεί η σύγκληση των πειθαρχικών συμβουλίων έτσι ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο Δημόσιο.
Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, για τους οποίους συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος «επίορκοι», αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να μην ισοπεδώνει τους δημόσιους υπαλλήλους, επιβραβεύοντας τους επίορκους.
«Περισσότεροι από 900 δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους κατηγορούνται και για ποινικά αδικήματα, εκμεταλλεύονται το Νόμο Κατρούγκαλου και επιστρέφουν στις θέσεις τους.
» Και αυτό γιατί ο κ. Κατρούγκαλος αφενός κατήργησε τελείως την υποχρεωτική αργία και αφετέρου γιατί δυσκόλεψε τη συγκρότηση και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων» αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αγωνιώδης προσπάθεια των υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Βερναδάκη να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με την επαναφορά στο δημόσιο επίορκων υπαλλήλων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει την αξιοκρατία και την διαφάνεια στο Δημόσιο.
» Ότι ενδιαφέρεται μόνο να δημιουργήσει πρόθυμους 'πελάτες', για τα κομματικά της συμφέροντα, ανεξάρτητα αν αυτό στρέφεται κατά της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και δυσφημεί το σύνολο των ΔΥ.
» Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργούν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια και οι «επίορκοι» να εκμεταλλεύονται την κατάργηση της «αυτοδίκαιης αργίας» που επέφερε ο Νόμος 4325/2015.
» Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν στο Δημόσιο ως να μη συμβαίνει τίποτε, άνθρωποι που έμπρακτα έχουν προσβάλλει το λειτούργημα του Δημόσιου Υπαλλήλου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα ΟΛΑ τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην επιστρέψουν οι επίορκοι Δημόσιοι Υπάλληλοι στις θέσεις τους και γενικότερα στο Δημόσιο.
» Καμία καθυστέρηση στην λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή!
» Το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει και σε αναγκαίες νομοθετικές διοικητικές ρυθμίσεις, που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
» Εν κατακλείδι, να αφήσουν τις θεωρίες και τις σκοπιμότητες. Με τη σύμφωνη γνώμη των πειθαρχικών συμβουλίων να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι και όσοι βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα να απομακρυνθούν οριστικά από το δημόσιο.»
Το Ποτάμι σημειώνει: «Με την επιστροφή όλων των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων στο Δημόσιο σβήνει για ακόμη μια φορά η ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Ο υπουργός Κατρούγκαλος ως υπέρτατος δικαστής αποφάνθηκε πως υπάρχει χώρος για όλους στο Δημόσιο. Και από έναν ισοπεδωτικό νόμο που εξομοίωνε τα αδικήματα των επίορκων, περάσαμε στην εύκολη λύση ενός ισοπεδωτικού νόμου που τους απαλλάσσει όλους.
» Ο λαϊκισμός του υπουργού υποσκάπτει κάθε προσπάθεια κάθε πολίτη να καταγγείλει χρηματισμούς και δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων και γιατρών, αφού θα τους ξανασυναντήσει και μάλιστα, στην ίδια θέση. εύκολη λύση που επέλεξε ο κ. Κατρούγκαλος είναι στην πραγματικότητα μια ισοπέδωση προς τα κάτω.
» Είναι ένας παλιομοδίτικος σοβιετισμός όπου οι καλύτεροι θυσιάζονται για να μην ξεβολευτούν οι χειρότεροι. Θυμίζουμε πάντως στον (όψιμο με τη μαρξίζουσα αριστερά) υπουργό ότι η διαφθορά απεδείχθη το σαράκι του σοβιετισμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass