ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τέσσερις στους 10 σκέφτονται να μεταναστεύσουν

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2017 22:15
*Στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο – στο σύνολο της χώρας - ποσοστό νέων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από τους γονείς τους *Δυσαρεστημένοι από την κατάστασή τους δηλώνουν 3 στους 4 νέους της Θεσσαλίας *Στη Θεσσαλία το μεγαλύτερο – στο σύνολο της χώρας - ποσοστό νέων που λαμβάνουν οικονομική στήριξη από τους γονείς τους *Δυσαρεστημένοι από την κατάστασή τους δηλώνουν 3 στους 4 νέους της Θεσσαλίας

Από τους γονείς του ή άλλους συγγενείς συντηρείται το 57,5% των νέων ηλικίας 18-35 στη Θεσσαλία, όπως προκύπτει από έρευνα της MRB για τον οργανισμό διαΝΕΟσις.

Το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, πάνω από 9 μονάδες συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο (48,2%) και σχεδόν 26 μονάδες σε σχέση με το χαμηλότερο ποσοστό που εντοπίζεται στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (31,9%).

Και πώς να γίνει διαφορετικά, όταν το 62,4% από τους άνεργους νέους της Θεσσαλίας είναι άνεργοι για περισσότερους από 25 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους (38,6% το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας), ενώ το 16,5% από εκείνους που ψάχνουν για δουλειά αξιολογεί ως «εξαιρετικά απίθανο» να βρει εργασία τους επόμενους έξι μήνες (14,1% ο εθνικός μέσος όρος).

Όλα αυτά οδηγούν το 75,9% των νέων στη Θεσσαλία να δηλώνουν πολύ ή μάλλον δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση (59,8% ο εθνικός μέσος όρος) και μόλις το 29,4% να εμφανίζονται πολύ ή μάλλον ικανοποιημένοι (34,4% ο εθνικός μέσος όρος). Ως εκ τούτου το 39,1% των νέων της Θεσσαλίας δηλώνουν διατεθειμένοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά (40,9% ο εθνικός μέσος όρος) και το 55,1% να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή της Ελλάδας για τον ίδιο λόγο (45,8% ο εθνικός μέσος όρος).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι της Θεσσαλίας δηλώνουν ως πηγή εισοδήματος:

-το 33,4% δηλώνει τη μισθωτή εργασία,

-το 14,8% την αυτοαπασχολούμενη εργασία,

-το 4,7% το επίδομα ανεργίας,

-το 1,6% την αποζημίωση για απόλυση,

-το 3,1% άλλες κοινωνικές παροχές και επιδοτήσεις, εισοδήματα από επενδύσεις, κληρονομιές, αποταμιεύσεις,

- το 57,5% οικονομική στήριξη από γονείς – συγγενείς

-και το 17,4% οικονομική στήριξη από σύντροφο/σύζυγο.

Παράλληλα,

-το 24,5% των νέων 18-35 στη Θεσσαλία εργάζονται ως μισθωτοί,

-το 7,4% είναι αυταπασχολούμενοι,

-το 28,5% δηλώνουν ότι είναι άνεργοι ή δεν αμείβονται για τη δουλειά τους,

-το 31,9% σπουδάζουν σε κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης,

-το 1,3% κάνει πρακτική άσκηση

-και το 3,8% ασχολείται με το νοικοκυριό.

ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του CUPESSE, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για τη χαρτογράφηση της ανεργίας των νέων, το οποίο διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες με τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Η διαΝΕΟσις είναι ο φορέας που διεξάγει το ελληνικό σκέλος του project (ο μόνος μη πανεπιστημιακός εταίρος) το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από έρευνες και δράσεις που θα δημοσιευτούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύεται είναι μια ποσοτική δημοσκόπηση που ως στόχο έχει να διερευνήσει τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των νέων ηλικίας 18-35 σε μια σειρά από θέματα, όπως η οικονομική τους κατάσταση, οι στάσεις τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την ανεργία. Ταυτόχρονα, όμως (και εδώ έγκειται η καινοτομία της έρευνας), η δημοσκόπηση καταγράφει και τις στάσεις των γονιών τους πάνω σε αυτά τα θέματα.

Πράγματι, στην έρευνα, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις η MRB το φθινόπωρο του 2016, συμμετείχαν περίπου 1.500 Έλληνες νέοι από όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και ένα δείγμα 500 γονέων. Είναι σημαντικό ότι οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν γονείς των παιδιών που είχαν ήδη συμμετάσχει σε αυτήν.

ΜΟΝΟ 1 ΣΤΟΥΣ 5

ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Από τη χαρτογράφηση της κατάστασης των Ελλήνων ηλικίας 18-35 μετά από 7 χρόνια κρίσης προέκυψε ότι το 38% των νέων ζουν στην Αθήνα, το 60% των νέων είναι ελεύθερο και μόνο το 22% έχουν παιδιά.

Οι Έλληνες νέοι δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί, πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι (31% έναντι 54%) από τους γονείς τους. Έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από αυτούς, αλλά, παραδόξως, συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους (πλην των πολιτικών δράσεων), εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς και συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).

Περίπου ένας στους δύο νέους είχε βρει μέχρι σήμερα μισθωτή εργασία για τουλάχιστο ένα χρόνο. Βρήκε αυτή τη δουλειά κατά μέσο όρο στα 22, και σ’ αυτή δούλευε περίπου 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι νέοι θεωρούν πως οι φορείς που μπορούν να μειώσουν την ανεργία είναι κατά σειρά η Κυβέρνηση/Βουλή (78%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (73%) και τρίτον, με μεγάλη διαφορά, οι επιχειρήσεις/εργοδότες (52%).

Παρ’ όλο που οι νέοι δηλώνουν απογοητευμένοι σε πολλές από τις ερωτήσεις, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από τους γονείς τους όταν πρόκειται για το μέλλον τους. Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους. Το αντίστοιχο όμως ποσοστό στους γονείς, που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα έχουν χειρότερο βιοτικό επίπεδο από τους ίδιους, φτάνει το 55%.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass