SOS ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Κ. Αγοραστός: «Ούτε τη ΔΕΗ δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε…»

*Π. Σκουρλέτης: «Με 27 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται οι περιφέρειες για επενδυτικούς σκοπούς» * «Αποσυναρμολόγηση» των αποκεντρωμένων διοικήσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού στις περιφέρειες, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2017 22:04

Σήμα SOS για τις επιπτώσεις που έχει η μεγάλη μείωση στη χρηματοδότηση των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό εξέπεμψαν χθες οι περιφερειάρχες στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη.

«Οι περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότησή τους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στη σύσκεψη πως «αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση, τον Οκτώβριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τη ΔΕΗ καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθεματικά της…»

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε στη σύσκεψη και δήλωσε αμέσως μετά ότι οι περιφέρειες ζητούν επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ «για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες τους στο σύνολό τους» καθώς, όπως εξήγησε, οι περιφέρειες έχουν αναλάβει νέες αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους (μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, πρόγραμμα μαθητείας, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας, εποπτεία των ΟΕΒ, ελέγχους περιβάλλοντος, δαπάνες πολιτικής προστασίας).

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι «27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος, για πρώτη φορά από το 2013, για επενδυτικούς σκοπούς (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό). Τις προηγούμενες χρονιές ήταν μηδενικό αυτό το ποσό», σημείωσε.

«Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

ΟΧΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ταύτιση απόψεων υπήρξε στο ζήτημα της φημολογούμενης νέας περικοπής της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών (spending review) που εφαρμόζει στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου το Υπουργείο Οικονομικών.

«Θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Π. Σκουρλέτης. «Δεν θα δεχθούμε καμία μείωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της επισκόπησης δαπανών», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΑ

Από την πλευρά της Ένωσης Περιφερειών τέθηκαν, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, άλλα δύο ζητήματα:

-«Μείζον θέμα για τις περιφέρειες είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από τον Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ). Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας.

-Επιπρόσθετα, ζητήσαμε να διαγραφεί κάθε καταλογισμός που έχει γίνει στις Περιφέρειες ως καθολικών διαδόχων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και άλλων τρίτων φορέων ως ποσοστού επί του εργολαβικού όφελους για έργα που είχαν εκτελεστεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

«Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις περιφέρειες, από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν μία μικρή αυξητική πορεία, αλλά αυτό βέβαια, πρώτος θα έλεγα, δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες», αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τούς πόρους που διαθέτουμε, να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες παρεμβάσεις, για να είναι πιο αποδοτικά αυτά τα χρήματα».

ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», για την οποία, όπως δήλωσε ο κ. Π. Σκουρλέτης «ισχύει αυτό που έχουμε πει σε γενικές γραμμές, να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.

«Ο υπουργός ανέλαβε ενώπιόν μας την πολιτική δέσμευση για αποσυναρμολόγηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους, εκτός αυτών που προβλέπονται συνταγματικά να ασκούνται από το κεντρικό κράτος, μαζί με το προσωπικό στις περιφέρειες. Στο υπουργείο γίνεται ήδη η σχετική προεργασία με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός επανακαταθέτοντας την κεντρική πρόταση της ΕΝΠΕ για «μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης, ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ ΕΝΠΕ και υπουργείου, «η οποία αμέσως θα καταγράψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα γιατί ο χρόνος είναι χρήμα στην πραγματική οικονομία, είναι θέσεις εργασίας, είναι ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass