ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αναγκαίες οι υποδομές για αγροτική-τουριστική ανάπτυξη

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:03 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτ 2017 22:05
Η δημιουργία και αντιμετώπιση της κοιλάδας των Τεμπών ως πολυθεματικού – πολυσυλλεκτικού πάρκου θα είναι μία από τις προτάσεις –αιτήματα του δημάρχου Τεμπών Κων. Κολλάτου στο περιφερειακό συνέδριο Η δημιουργία και αντιμετώπιση της κοιλάδας των Τεμπών ως πολυθεματικού – πολυσυλλεκτικού πάρκου θα είναι μία από τις προτάσεις –αιτήματα του δημάρχου Τεμπών Κων. Κολλάτου στο περιφερειακό συνέδριο

Μπορεί οι τρεις θεματικές ενότητες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση στη Λάρισα το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου να αφορούν κατά το πρώτο σκέλος αυτό των υποδομών, της διαχείρισης υδάτων και του περιβάλλοντος, το δεύτερο το κοινωνικό κράτος, ενώ το τρίτο σκέλος θα αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση (τουρισμός, αγροτική οικονομία, μεταποίηση κλπ), αλλά όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε ζητήματα γεωργίας και τουρισμού.

Μάλιστα σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι του νομού, στις διαδοχικές συσκέψεις της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταγραφούν αρχικά τα οξυμένα προβλήματα του κάμπου εστίασαν τις αναφορές τους σε θέματα υποδομής, τα οποία είναι απαραίτητα για να αναδείξει ο νομός Λάρισας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα ποιοτικά του προϊόντα, και οι καθαρές παραλίες με την άγρια ομορφιά του Κισσάβου, του Ολύμπου και της κοιλάδας των Τεμπών.
Ανακεφαλαιώνοντας τα δημαρχιακά αιτήματα προς τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και προσεγγίζοντας τις προσδοκίες των τοπικών φορέων, ενόψει της άφιξης Τσίπρα στη Λάρισα, παραθέτουμε ανά δήμο τις ανάγκες και τα «θέλω» της κάθε περιοχής:
ΛΑΡΙΣΑ
Αναμφίβολα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το μπαράζ των επαφών που είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, με αφορμή τα ανοικτά ζητήματα της Λάρισας, για τα οποία η πόλη αναμένει –χρόνια τώρα- λύση από την κυβέρνηση. Όπως φαίνεται σε καλό δρόμο βρίσκεται η παραχώρηση στρατιωτικών εκτάσεων στη δημοτική αρχή για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και η αξιοποίηση της Αβερωφείου Σχολής ως Πρότυπο Αγροτικό Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Θεσσαλία.
ΚΙΛΕΛΕΡ
Ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλος στην πρόσφατη σύσκεψη με τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών που παρατηρούνται στην περιοχή του, τόσο σε κεντρικούς οδικούς άξονες όσο και στην αγροτική οδοποιία, καθώς και σε συνδετήριους οδικούς άξονες μεταξύ των χωριών αλλά και των πολλών επιχειρήσεων που υφίστανται εντός των ορίων του δήμου. Ιδιαίτερη αναφορά αλλά και προτάσεις υπήρξαν για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την εμφάνιση νιτρικών στο πόσιμο νερού περιοχών του δήμου, καθώς και στην ανάγκη παρεμβάσεων στην οδό Βόλου, αλλά και στην υλοποίηση της παράκαμψης Φαρσάλων.
ΑΓΙΑ
Η δημοτική αρχή του Αντ. Γκουντάρα έχει προτάξει το θέμα των χρήσεων γης και της έλλειψης πολεοδομικού σχεδίου στην παραλιακή ζώνη, την ανάγκη διαμόρφωσης των δασικών χαρτών, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια κάστανου οι παραγωγοί της περιοχής και γενικότερα υποστηρίζει την αναγκαιότητα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, μέσω των οποίων θα αναδειχθούν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, καθώς και η διασύνδεσή τους με τον αγροδιατροφικό τομέα.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Στην ανάγκη άρσης της οδικής απομόνωσης της επαρχίας, την κατασκευή των οδικών δικτύων Κοζάνης – Ε65 και τη σύνδεση με Δεσκάτη- Γρεβενά (Εγνατία Οδός), την αξιοποίηση του Ολύμπου, τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής και την κατασκευή του φράγματος Αγιονερίου έχει επικεντρώσει η δημοτική αρχή του Ν. Ευαγγέλου το ενδιαφέρον της ενόψει του Συνεδρίου.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Ο Δήμος Τυρνάβου, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε» Κώστας Τσόλας, έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού του Δήμου Τυρνάβου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Στόχου της χώρας και του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Στις προτεραιότητες του Δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής περιλαμβάνονται δράσεις που στοχεύουν στην αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής και την προστασία του αγροκτηνοτροφικού εισοδήματος, στην προστασία των πολιτών και της ιδιωτικής – δημόσιας περιουσίας, στην προστασία, την προώθηση και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών προϊόντων και στη σύνδεση του παραγωγικού ιστού με την πλούσια τοπική ιστορία και πολιτιστική ιδιοπροσωπία. Επίσης στο 24 σελίδων τεύχος παρουσίασης των προτάσεων ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού του Δήμου Τύρναβου κρίνεται σκόπιμο να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τη σπουδαιότητα του Καρστικού Συστήματος Δαμασίου-Τίτανου.
ΤΕΜΠΗ
Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος στο σχετικό υπόμνημα που συνέταξε τονίζει ιδιαίτερα την ανάδειξη – αξιοποίηση της Κοιλάδας Τεμπών όπου σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση –σχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί, η κοιλάδα Τεμπών μετατρέπεται από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού, αφού αντιμετωπίζεται ως ένα πολυθεματικό – πολυσυλλεκτικό πάρκο, ενώ παράλληλα τονώνεται η μικροοικονομία της περιοχής και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Έπειτα αναφέρεται στην κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού (Α/Κ Ραψάνης), προκειμένου να εξυπηρετείται η ευρύτερη περιοχή των Δήμων Τεμπών και Αγιάς και στην κατασκευή Προαστιακού Σταθμού (στάσης) στην Ιτέα Τεμπών. Ακόμη ζητείται η κατασκευή του Ταμιευτήρα Πουρναρίου – Αμπελακίων στη θέση «Λιβαδότοπος», να επιλυθεί το οικιστικό ζήτημα των παραλιών, ένα ζήτημα που ταλανίζει τη Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών εδώ και τριάντα χρόνια και να γίνει η σύνδεση μεταξύ Καστρί Λουτρού και Νέων Πόρων Πιερίας.
ΦΑΡΣΑΛΑ
Ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από την προοπτική υλοποίησης τριών μεγάλων έργων υποδομής, το οποία συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό έργων που έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ε» Αχιλλέας Μπακαλέξης, πρόκειται για την κατασκευή τριών φραγμάτων και συγκεκριμένα στο Κακλετζόρεμα- Δίλοφο Φαρσάλων, στο Λουτζακόρεμα -Ναρθάκι Φαρσάλων και φυσικά το φράγμα Παλιοδερλί - Σκοπιά Φαρσάλων. Ο Άρης Καραχάλιος χαρακτήρισε τα τρία έργα ως κορυφαία περιβαλλοντικά έργα υποδομής, που θα εμπλουτίσουν δραστικά τον καταπονημένο υδροφόρο ορίζοντα του τόπου και θα δώσουν νέες προοπτικές Ανάπτυξης. Τα δύο πρώτα είναι έργα σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας μελετών και για αυτό εντάσσονται στα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ για το τελευταίο απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης και εντάσσεται στα νέα έργα.

Γιώργος Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass