ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

«Μπλόκαρε» το Διυλιστήριο Σμοκόβου

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2017 22:18

Τα εργοστάσια κατασκευής του Διυλιστηρίου Σμοκόβου που εντάσσεται στο μεγάλο έργο Ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Νομού Καρδίτσας και του Διοικητηρίου Καρδίτσας επισκέφθηκε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Μάττα, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Ορέστη Ψαχούλα, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτρη Κουτρομάνο και κλιμάκιο τεχνικών.


Κατά την περιοδεία του ο κ. Αγοραστός διαπίστωσε από την μία πλευρά καθυστέρηση στις εργασίες του Διυλιστηρίου και από την άλλη σημαντική πρόοδο στην ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, το οποίο όπως ειπώθηκε, με βάση την συμβατική προθεσμία, ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.
ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΜΟΚΟΒΟΥ
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Αγοραστός «η υλοποίηση του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού και των έργων κεφαλής, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ αποτελούν υποέργο του συνολικού έργου «Ύδρευση Ανατολικής Πλευράς Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου» προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, που με την ολοκλήρωσή του θα υδρευθούν περίπου 55.000 κάτοικοι 42 χωριών. Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί περίπου το 17% των προβλεπόμενων εργασιών -ποσοστό που δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο- καθώς το έργο «έμπλεξε στα γραφειοκρατικά γρανάζια» αρχικά της Διεύθυνσης Δασών (λύθηκε με παρέμβαση του γ.γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ν. Ντίτορα) και ακολούθως της ΔΕΗ η οποία αδυνατεί να προβεί στην απαραίτητη μετακίνηση του δικτύου διανομής (μεταφορά στύλων)».
Τόσο ο κ. Αγοραστός, όσο και οι κ.κ. Τσιάκος και Σκάρλος εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται και ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών και εργασιών.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο πνοής! Πρόκειται να παρέχεται καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε 55.000 πολίτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά  περιβαλλοντικά οφέλη. Πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν ταχύτητα, ειλικρίνεια και σοβαρότητα καθώς οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι εις βάρος της κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα με το έργο αυτό, δημιουργούνται η υποστηρίζονται και θέσεις εργασίας».
Απ’ την πλευρά του ο κ. Β. Τσιάκος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής υδρεύεται από υπόγειες πηγές, οι οποίες όμως ίσως είναι επιβαρυμένες με νιτρικά, ή και άλλες δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία ουσίες. Για να πετύχουμε την υλοποίηση του έργου, απαιτήθηκε μια σειρά από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να συνδράμουν αποφασιστικά στην προώθηση του. Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου πρέπει άμεσα να αρθούν και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στην τελική ευθεία μπαίνει ωστόσο η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου στην Καρδίτσα, το οποίο θα αποτελεί ένα «στολίδι» για την πόλη της Καρδίτσας και θα χαρακτηρίζεται από υψηλό ενεργειακό και λειτουργικό επίπεδο, τη σύγχρονη κατασκευή και ευρυχωρία του.
Σε αυτό θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας με 150 περίπου υπαλλήλους, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί πολλά αιτήματα από άλλες κρατικές Υπηρεσίες για την εκεί μεταφορά τους.
Η αποδοχή των αιτημάτων έγκειται στην αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει για αυτόν τον σκοπό αφού παραδοθεί οριστικά έτοιμο το κτιριακό συγκρότημα και ο περιβάλλοντας χώρος του.
Το κτίριο είναι τεραστίων διαστάσεων αφού με το υπόγειό του που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κυρίως των αρχείων των στεγαζόμενων Υπηρεσιών φτάνει στα 12.500 τ.μ.
Επίσης διαθέτει μεγάλο πάρκιγκ, εσωτερικό αμφιθέατρο 250 θέσεων, αλλά και αλλά και υπαίθριο θέατρο.
Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις που είχε το έργο του Διοικητηρίου, τις οποίες όπως είπε ξεπέρασε ο ίδιος και οι τεχνικές Υπηρεσίες μετά από μεγάλο αγώνα, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να βλέπουμε την πορεία ολοκλήρωσής του.
«Η μελέτη του επικαιροποιήθηκε, προσαρμόστηκε στα σύγχρονα ενεργειακά δεδομένα και έγινε η επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών που είχαν σταματήσει για μεγάλο διάστημα» τόνισε ο περιφερειάρχης καλώντας τον εργολάβο να αναλάβει άμεσα δράση και να «τρέξει» όσο γίνεται γρηγορότερα τις εργασίες.
Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε πως καταβλήθηκαν ήδη 6 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάζονται ακόμη 8 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «γιατί είναι ένα έργο απολύτως αναγκαίο, που συμβάλλει τα μέγιστα στης εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργεί προϋποθέσεις μελλοντικής εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών και έχει θέσεις εργασίας.
ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της επίσκεψής του στο Διοικητήριο Καρδίτσας ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ένταξη στο Π.Δ.Ε. τριών σημαντικών έργων της Π.Ε. Καρδίτσας.
Συγκεκριμένα σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δυκτίων κ. Σπίρτζη και τον γ.γρ. κ. Δέδε, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση με 12,8 εκατ. ευρώ, αρδευτικών έργων στον Σμόκοβο.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Αγοραστός είπε πως θα ήταν καλύτερα για συντόμευση των διαδικασιών η αρμοδιότητα δημοπράτησής τους να δοθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία διαθέτει προσωπικό και εμπειρία να προωθεί και να επιβλέπει την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων.
Το υπόλοιπα έργα είναι η Β’ φάση της οδού Ι. Μονή Σπηλιάς - Βραγκιανά με προϋπολογισμό 4,6 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και η Α’ φάση του δρόμου Μουζάκι - Λίμνη Πλαστήρα με  4,6 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την απορία του για το «μπλοκάρισα» που έχει επιφέρει στις δημοπρατήσεις έργων η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
«Δεν έχουμε αντίρρηση για τις αλλαγές που γίνονται, αρκεί να μην αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία υλοποίησης των έργων που είναι απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της χώρα μας» υπογράμμισε με έμφαση ο περιφερειάρχης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass