Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Καταστροφική η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης

* Έγινε της… Παλαιστίνης επειδή δεν εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2017 22:19

Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «τα σενάρια που εξυφαίνονται από το ΥΠΟΙΚ για εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη από το 2018, θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για την παραγωγική βάση της χώρας, τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τη μεταποίηση» αλλά και την αναγκαιότητα άρσης της αδικίας που υφίσταται ένας παραγωγός που πληρώνει εισφορές με βάση εισοδήματα που δεν απέκτησε, έστειλε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Το κλίμα της συνεδρίασης μόνο εορταστικό δεν ήταν, καθώς η πλειοψηφία του σώματος αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την έκδοση ψηφίσματος, το οποίο θα καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τσιαπλέ.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση αλιευτικού καταφυγίου Στομίου» και η χρηματοδότησή του, οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του 2018 στην Π.Ε. Λάρισας, η τροποποίηση και ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

«Να ψηφιστεί μία ρύθμιση τουλάχιστον για αγρότες που έχουν καταγεγραμμένες ζημιές από τον ΕΛΓΑ ή για ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν για παράδειγμα κάποιο ατύχημα π.χ. πυρκαγιά, με συμβάν από την Πυροσβεστική, ώστε αυτοί αυτομάτως να υπάγονται στην κατώτατη κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών, αντί να πληρώνουν με βάση εισοδήματα που δεν απέκτησαν ποτέ» ζήτησε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ενημερώνοντας το Σώμα για το πρόβλημα που υπάρχει με τον περίφημο Νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «από 1-1-2018 όπως είναι γνωστό οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 14 στο 16%, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου συν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συν κάποιες άλλες κρατήσεις και θα φτάσουν σε ποσοστό 23,2% επί του εισοδήματος (πάλι καλά θα πει κάποιος, αφού σε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες μαζί με τα επικουρικά φτάνει και στο 38,5% επί του εισοδήματος...). Η μόνη διαφορά είναι ότι στον ΕΦΚΑ δεν έχουν ακόμη υπολογίσει τις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016 (φορολογική δήλωση του 2017), αλλά εκείνα του 2015 (δήλωση του 2016) και ας έχουμε φτάσει στο τέλος του 2017. Αυτή η αδυναμία του ΕΦΚΑ να υπολογίσει εισφορές με βάση πραγματικά εισοδήματα από μόνη της συνιστά μία τεράστια αδικία π.χ. για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, που ενώ πρόπερσι είχαν μεν ικανοποιητικό εισόδημα, φέτος κατέγραψαν ζημιά, αφού από τους 10 τόνους το στρέμμα έπεσαν στους 3 και 4 τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Συκουρίου, για τους παραγωγούς φακής και βίκου και πάει λέγοντας, αφού ήταν πολλά τα προϊόντα που επλήγησαν» υποστήριξε ο περιφερειάρχης και κατέληξε: Αυτό αποτελεί ηθικό κίνδυνο ανεπάρκειας του συστήματος».

ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Για «καταστροφικά σενάρια που προβλέπουν την εξίσωση τιμής του πετρελαίου κίνησης με αυτή της βενζίνης, κάτι που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την παραγωγική βάση της χώρας και ιδιαίτερα της παραγωγικής Θεσσαλίας τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τη μεταποίηση» έκανε λόγο στην εισήγηση του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «οι Έλληνες αγρότες βιώνουν την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου, από την 1-1-2016, ενώ δεν έχουν ακόμη πληρωθεί την επιστροφή του 2015. Η περιφέρεια Θεσσαλίας, η κατεξοχήν παραγωγική περιφέρεια της χώρας θα υποστεί μη αναστρέψιμο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων της και εντέλει στην τοπική της οικονομία. Πρόκειται για μυωπική προσέγγιση της πραγματικής παραγωγής με αυστηρώς λογιστικούς και εντέλει μη επιτεύξιμους στόχους».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης «Δρόμος της Ανατροπής» Γ. Σταμπουλής, αν και συμφώνησε στην αποστολή σχετικού υπομνήματος στην κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί». Στην τακτική της προληπτικής πολιτικής κινήθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που αποδέχθηκαν την εισήγηση Αγοραστού.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

«Δεν είμαστε Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε αρμόδιοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο ζήτημα». Η παραπάνω φράση από τον κ. Αγοραστό προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «φυγομαχεί και αδιαφορεί για τη νέα πρόκληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Στη λογομαχία των δύο αντρών ενεπλάκησαν σύμβουλοι κι άλλων παρατάξεων, οι οποίοι «έδωσαν μάχη περί πατριωτικού φρονήματος», με αποτέλεσμα το σκηνικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο για λίγο να θυμίζει -εν μέσω Χριστουγέννων- Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα που κατέθεσε προς ψήφιση η Λαϊκή Συσπείρωση ζητούσε μεταξύ άλλων «το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης του Παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη του 1967 και της ύπαρξης Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Τέλος την έντονη αντίδρασή της στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το έργο με τίτλο «Δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης της Γνώσης Αλοννήσου στο πλαίσιο του έργου Δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΕΑΧ) στην Αλόννησο και στο Δυτικό Παγασητικό» εξέφρασε η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, δηλώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «είναι σαφές πως το σχέδιο που προωθούν από κοινού η περιφερειακή αρχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τοπικοί φορείς επιχειρεί να μετατρέψει τη θάλασσα από πεδίο ελεύθερο και προσβάσιμο σε όλους, σε είδος πολυτελείας για μια ελίτ που θα μπορεί να πληρώνει. Αυτό εξάλλου εννοεί η σχετική ΚΥΑ, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε παραχωρήσεις θαλάσσιων κτημάτων, επιβολή νέων απαγορεύσεων στην πρόσβαση, τόσο στη θάλασσα όσο και στον πλούτο της από επαγγελματίες αλιείς και από την κοινωνική πλειοψηφία».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass