ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΧΘΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑμεΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μνημόνιο για μια Λάρισα προσβάσιμη στα ΑμεΑ

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2018 22:32
Από την υπογραφή της συμφωνίας, χθες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Από την υπογραφή της συμφωνίας, χθες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΑμεΑ

Την «αλλαγή σελίδας» στη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπηρικού κινήματος σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Θεσσαλίας Ράλλης Τσιουλάκης με αφορμή το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως είπε, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων και ΠΟΜΑμεΑ.

Το μνημόνιο υπογράφθηκε χθες το μεσημέρι, σε μια λιτή εκδήλωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας, μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη και του προέδρου της ΠΟΜΑμεΑ Ρ. Τσιουλάκη, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννη και εκπροσώπων σωματείων.

Με τον κ. Αγοραστό να σημειώνει μεταξύ άλλων πως η συμφωνία «υπογράφεται επ’ ωφελεία των ΑμεΑ και με απώτερο σκοπό να βελτιώσουμε τις συνθήκες προσβασιμότητας και λειτουργικότητας όπως και της ισονομίας για τα άτομα με αναπηρίες».

«Η συμφωνία στοχεύει στη μετατροπή της Λάρισας σε μια καθολικά προσβάσιμη πόλη» τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποϊδρυματοποίησης. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Δήμου (λευκό ταξί, ένταξη των ΑμεΑ στο κοινωνικό τιμολόγιο, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παιδική χαρά κ.ά.) για να χαρακτηρίσει «σημαντική στιγμή» την υπογραφή της συμφωνίας για να εξάρει τη συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου.

ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Αναλυτική αναφορά στη συμφωνία έκανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, Ράλλης Τσιουλάκης. Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «σκοπός της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την προώθηση αμοιβαίας δυναμικής συνεργασίας και την εκπόνηση των περιφερειακών και τοπικών πολιτικών προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας, με στόχους την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ν.4074/2012).

Αλλά και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε τοπικό επίπεδο κυρίως στους τομείς: Την ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως καθολικά προσβάσιμη πόλη, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Α.μεΑ.

Την ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού 1» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Την ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στη δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία.

Την από κοινού συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας με τη συνδρομή και συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα για την υλοποίηση πράξεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Η εν λόγω συνεργασία δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, ένα πιλοτικό επίπεδο συνεργασιών σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο και δύναται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μηχανισμό ανάπτυξης για την κοινωνική πολιτική και φροντίδα που εφαρμόζεται από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας» κατέληξε ο κ. Τσιουλάκης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass