Νέο κύμα κορονοϊού με κορύφωση το φθινόπωρο

ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ * Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2020 21:20
O κ. Χατζηχριστοδούλου O κ. Χατζηχριστοδούλου

Ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί το καλοκαίρι με ήπια μεταδοτικότητα για να ακολουθήσει νέος κύκλος αύξησης της ασθένειας, με την κορύφωσή του να τοποθετείται το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, εκτίμησε χθες ο καθηγητής Υγιεινής και

Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στην πρώτη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πολιτών του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο «Δημόσια Υγεία και Υγειονομική Κρίση».
Στη διαδικτυακή συζήτηση, που μεταδόθηκε από την Ψηφιακή Πύλη του Δήμου Λαρισαίων, www.larissamazi.gr, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους εκτός από τον κ. Χατζηχριστοδούλου οι κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Μπαμπαλής.
Στην παρέμβασή του ο κ. Γουργουλιάνης διαπίστωσε ότι στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων υπήρξε μείωση της κίνησης στην Πνευμονολογική Κλινική, που περιορίστηκε σε θέματα οργάνωσης και αναφέρθηκε στην ιστορία των πανδημιών επισημαίνοντας πάντως ότι η πανδημική γρίπη 2009 με τις γνωστές επιπτώσεις της δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πανδημία του κορονοϊού. Υποστήριξε ότι με τη λήψη των μέτρων η χώρα μας κατόρθωσε να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα ότι «θα ζήσουμε και θα χορέψουμε» με τον κορονοϊό όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ασθένειες όπως τη φυματίωση.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του συμφώνησε με τον κ. Χατζηχριστοδούλου για το δεύτερο κύμα, τάχθηκε κατά των σεναρίων συνωμοσιολογίας και έκανε αναφορές στην οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της νόσου, ενώ έθεσε και θέμα του τρόπου υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό σε σχέση με τα υποκείμενα νοσήματα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε σε θέματα μεταδοτικότητας με μεγάλα σταγονίδια επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζουμε τον ρόλο των μικρών σταγονιδίων, τα οποία χαρακτήρισε πιο επικίνδυνα και βλαβερά. Υποστήριξε ότι οι προσυμπτωματικοί ασθενείς μεταδίδουν τον ιό σε αντίθεση με τους ασυμπτωματικούς που πιθανόν να μεταδίδουν με την ομιλία, ενώ επικαλούμενος περιστατικά των Ρομά της Νέας Σμύρνης υπογράμμισε ότι τα παιδιά μάλλον δεν είναι οδηγοί σε αυτή την πανδημία.
Αναφερόμενος στην ανοσία σημείωσε ότι τα αντισώματα φαίνεται ότι εξουδετερώνουν τον ιό, είναι προστατευτικά και φαίνεται ότι λειτουργεί και το πλάσμα σε κάποια στάδια της νόσου. «Αφήνει ανοσία, δεν γνωρίζουμε όμως για πόσο χρόνο...» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει « Ελπίζουμε να κρατούν χρόνια για να είναι ωφέλιμο το εμβόλιο...».
Από τη δική του πλευρά ο εντατικολόγος διευθυντής του ΤΕΠ Δημήτρης Μπαμπαλής υποστήριξε ότι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την υγειονομική κρίση είναι ότι η διαχείριση της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με το δημόσιο σύστημα υγείας, που πρέπει να είναι ισχυρό. Υποστήριξε μάλιστα την ανάγκη φροντίδας και θωράκισης του συστήματος υγείας ώστε η χώρα να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση, όποια και αν είναι αυτή, ενώ παραδέχθηκε ότι τα νοσοκομεία υποχρεώθηκαν την περίοδο της κρίσης να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων, που δεν υπήρχαν.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι την περίοδο της κρίσης βγήκαν επιμέρους συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία ασθενείς ζητούσαν τη βοήθεια των νοσοκομείων μόνο όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη σε αντίθεση με την προ πανδημίας εποχή που παρατηρούνταν ζήτηση υπηρεσιών υγείας ακόμα και όταν δεν υπήρχε ανάγκη, ενώ την ίδια περίοδο των κλειστών σχολείων και της διακοπής των μετακινήσεων εξαφανίστηκαν η γρίπη καθώς και τα τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Συμπεράσματα στη βάση των οποίων, όπως είπε, μπορούν να διαμορφωθούν πολιτικές αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράντα, όπου αναδείχθηκαν σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και η λειτουργία των δομών λοιμωδών νοσημάτων, που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς όπως συμφώνησαν οι ομιλητές «δεν έχουμε τελειώσει με τα λοιμώδη νοσήματα».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass