Απαίτησαν αποζημιώσεις τώρα για το 100% των καταστροφών

Κάτοικοι της Καρδίτσας σε μαζικό συλλαλητήριο

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2020 19:14

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΕΟΑΣΚ και Εμπορικού Συλλόγου για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χθες το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας για καταβολή εδώ και τώρα αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς του Νομού στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό».


Οι ομιλητές εκπρόσωποι τοπικών φορέων, σωματείων, συλλόγων και οργανώσεων απαίτησαν να γίνουν πράξη, χωρίς καθυστερήσεις, οι δεσμεύσεις και εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση στήριξη των πληγέντων με γρήγορη δρομολόγηση και εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και έργων αποκατάστασης των υποδομών που διαλύθηκαν από τη μανία της φύσης.
Επίσης ζήτησαν γενναίο «πακέτο» στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας για να σταθεί ξανά ο Νομός στα πόδια του.
Την κεντρική ομιλία του συλλαλητηρίου έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας δηλώνοντας με έμφαση ότι ο αγώνας που ξεκίνησε για τη διεκδίκηση των δικαίων των πλημμυροπαθών του Νομού θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα μέχρι να αποζημιωθεί στο ακέραιο και ο τελευταίος επιχειρηματίας, αγρότης, κτηνοτρόφος εργαζόμενος, πολίτης που επλήγη από τον «Ιανό».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής, αλλά και νωρίτερα οι άλλοι τοπικοί εκπρόσωποι μίλησαν για ευθύνες που «θα πρέπει να αποδοθούν πρωτίστως στην κεντρική εξουσία, η οποία διαχρονικά δεν υλοποίησε όπως όφειλε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να προστατεύσει τις πόλεις, τις ζωές, τις περιουσίες, τις καλλιέργειες των Καρδιτσιωτών».
Άπαντες υπογράμμισαν ότι «δεν πρόκειται ο λαός του Νομού να κάτσει με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα ανεχθεί καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι πληγέντες, διότι χωρίς αυτά δεν πρόκειται να ανασάνουν ποτέ».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Αθανασίου ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες βολές προς την τοπική και κεντρική εξουσία για πλημμελή αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων.
Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την προστασία των κατοίκων του Νομού από τρεις υγειονομικές βόμβες που υπάρχουν, τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα χιλιάδες νεκρά ζώα στον κάμπο και στα βουνά (που δεν μαζεύονται επειδή πρέπει να πιστοποιηθεί ο αριθμός τους για τις σχετικές αποζημιώσεις) και τον COVID-19, την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή μας.
Ακολούθησε μεγάλη πορεία με πανό και συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας η οποία κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Νίκο Καραγιάννη.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου για τους πληγέντες του Νομού Καρδίτσας αναφέρονται τα παρακάτω αιτήματα:
* Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, υπόγεια – βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνη κ.ά.), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
* Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων.
* Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι-μελισσοκόμοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο.
* Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
* Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμη πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
* Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
* Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί. Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έχουν μείνει λόγω της πλημμύρας, χωρίς μεροκάματο, να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο.
* Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.
* Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
* Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού - νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού που υπολειτουργούν.
Να σημειωθεί ότι Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ και Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας είχαν προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, ενώ πλήθος συλλόγων σωματείων και φορέων εξέφρασαν δημόσια με ανακοινώσεις τη συμμετοχή τους σο συλλαλητήριο το οποίο τελικά στέφθηκε με επιτυχία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass