«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια»...

ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΣΩΝ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2020 21:01

Την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τα σωματεία ώστε με μαζική συμμετοχή

και διαρκή αγώνα να διεκδικήσουν όλα όσα τους αφαιρέθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, ανέδειξαν εκπρόσωποι σωματείων συνταξιούχων των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας.  Παρουσία του εφόρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ Γιάννη Παπαδημητρίου, του γραμματέα της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ Παναγιώτη Πάλμου,  συνταξιουχικές οργανώσεις των πρώην Ταμείων του Δημοσίου, ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΤΣΑ, ΔΕΚΟ Τραπεζών, ΤΑΕ και  ΑΓΕΤ συζήτησαν χθες το πρωί στο ΕΚΛ τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο ασφαλιστικό και επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μη συμβιβαστούν με τη φτώχεια, να σταθούν απέναντι σε κάθε περικοπή, να διεκδικήσουν   δωρεάν δημόσια υγεία και γενικά μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή.
«Η πείρα που έχουμε αποκτήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε στη σύσκεψη, πρέπει να γίνει ενεργή συμμετοχή, συνειδητή δράση. Να παλέψουμε για τη ζωή μας! Να διεκδικήσουμε με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες για να απαλλαγούμε οριστικά από τους εκμεταλλευτές του δικού μας μόχθου. Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συσπείρωση στα συνδικάτα μας, στην οργάνωσή μας, στην ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης απέναντι στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, τη συναίνεση»...
 Θεωρώντας μονόδρομο τη δράση οι συνταξιούχοι θα έχουν στις προτεραιότητές τους:
 * Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
* Την άμεση απόδοση αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη.
* Την απόδοση χωρίς προαπαιτούμενα, όσων παρανόμως και αυθαιρέτως έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις.
* Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
* Την άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων.
* Το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα παροχής κοινωνικής ασφάλισης.
* Δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.
*  Την άμεση καταβολή στις συνταξιουχικές οργανώσεις των ποσών που έχουν παρακρατηθεί για λογαριασμό τους από τους συνταξιούχους που εκπροσωπούν, για τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων και των συνταξιούχων.
 * Την πρόσληψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες.
* Τη διακοπή κάθε ενέργειας της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
 Στο μεταξύ η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ξεκίνησε καθώς είναι θέμα ωρών να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή. Περίπου 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ.  Πάντως πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι πολύπλοκες τεχνικές εργασίες, που θα καταστήσουν δυνατή την πίστωση των αναδρομικών μαζί με τις τρέχουσες συντάξεις. Σε όλους  θα επιστραφούν τα αναδρομικά για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
Σημειώνεται ότι εκτός αναδρομικών μένουν επικουρικές και τα δώρα, με τους συνταξιούχους χθες να απαιτούν παρεμβάσεις για την άμεση απόδοσή τους. Το μεσοσταθμικό ποσό των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κινείται από 1.300 -1.500 ευρώ, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λάβουν τα ποσά και οι κληρονόμοι των αποθανόντων .Το ύψος των αναδρομικών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 ευρώ ( για όσους είχαν άθροισμα συντάξεων το 2012 από 1.000 ευρώ -1.200 ευρώ ) έως 7.800 ευρώ μεικτά. Όσα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ αφορούν συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 και άνω των 3.000 ευρώ. Σημειώνεται πως ψαλιδισμένο αναμένεται να είναι το 11μηνο αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ,του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα στους συνταξιούχους του Δημοσίου, εκείνοι που είχαν σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ, θα λάβουν περιορισμένα ποσά σε σχέση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λάμβαναν ίδια σύνταξη, καθώς θα τους επιστραφεί μόνο μία περικοπή που είχε δεχτεί η σύνταξή τους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με σύνταξη 1.541 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3.878 ευρώ, ενώ συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 1.595 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 3.092 ευρώ. Η διαφορά ορίζεται στα 786 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Ωστόσο από την αρχή θα υπάρχει κράτηση υπέρ υγείας (4% έως τον Ιούνιο του 2015 και αυξήθηκε σε 6% από τον Ιούλιο του 2015 και μετά), ενώ θα φορολογηθούν κανονικά και οι φορολογούμενοι θα τα πρέπει να τα συμπεριλάβουν στην φορολογική τους δήλωση, με συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αντίστοιχα έτη των αναδρομικών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 


Εκτακτο επίδομα - δώρο σχεδιάζειη κυβέρνηση

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  ΘΑ ΔΟΘΕΙ

Επίδομα - δώρο εξετάζει να δώσει έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα λάβουν αναδρομικά προκειμένου να συμπεριληφθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική κατηγορία στο συνολικό έκτακτο πακέτο στήριξης του 2020. Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον μήνα Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα εφόσον οριστικοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι “13η σύνταξη“ αλλά ένα εφάπαξ ποσό. Το ύψος του επίσης δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης αλλά θα είναι χαμηλότερο και θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν. Άλλωστε φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δημοσιονομικής ευελιξίας η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον δεν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση τους επόμενους μήνες από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass